Анатолій АКІМОЧКІН: «Участь команди у весняній частині змагань планується»

Переглядів 177
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Президент «Макіїввугілля» підсумував виступи команди в першій частині чемпіонату, розповів про плани на міжсезоння та трансферну кампанію

— Анатолію Вікторовичу, з початком паузи в другому дивізіоні про «Макіїввугілля» майже нічого не чути. Розкажіть про плани команди на зимове міжсезоння.

— Плануємо, що команда вийде з відпустки на початку лютого, відтак розпочне безпосередню підготовку до весняної частини першості. Певно, ці півроку видалися для нашої команди чи не найскладнішими за увесь час існування. Через військові дії нам довелося залишити рідну домівку й перебратися до Нікополя. Отож усі матчі ми провели фактично на виїзді. Звісно, такі обставини позначаються й на результатах, котрі залишають бажати кращого. Наразі ведемо перемовини щодо подальшої дислокації «Макіїввугілля». Є в нас кілька варіантів, сподіваємося найближчим часом вирішити це питання.

— Якщо не секрет, із ким саме ведете перемовини?

— Це не секрет, але зрозумійте правильно: конкретних домовленостей поки що ні з ким немає, тож розкривати всі карти не стану. Розглядаємо кілька варіантів, підбираємо, який з них підходитиме нам найбільше. Відтак публічно про це говоритимемо пізніше, бо заздалегідь щось стверджувати не можу.

— Можливий такий варіант, що «Макіїввугілля» й другу частину першості проведе в Нікополі?

— Можливо, це — один із варіантів. Якщо ті умови, що там пропонуються, будуть влаштовувати всі сторони (маю на увазі — керівництво бази, наш тренерський штаб і мене, як власника), цілком можливо, що ми й залишимося в Нікополі.

— Щодо комплектації складу. Які саме позиції потребують підсилення, адже останнім часом деякі спортивні портали повідомляють, що табір макіївців залишили відразу чотири виконавці — голкіпер Мельниченко, півзахисники Бородавка та Шкрябець, а також півзахисник атакувального плану Онищенко…

— Справа в тому, що після закінчення літньо-осінньої частини сезону кільком футболістам було надано статус вільних агентів, а в декого просто закінчилися контракти. Наприклад, у Бородавки та Онищенка закінчилися угоди, тому в даному випадку ще зі стовідсотковою впевненістю не можна сказати, що ці хлопці від нас пішли. Якщо, скажімо, Онищенко та Бородавка не знайдуть собі інших клубів і виявлять бажання продовжити кар’єру в нашому колективі, гадаю, ми з ними продовжимо співпрацю. Попри все, ми поважаємо вибір цих гравців, отож якщо в них уже є певні домовленості з іншими клубами, вони мають повне право заключати з ними контракти. Щодо інших футболістів, то в нашому розпорядженні залишилася переважно молодь, вихованці макіївського футболу. Загалом, нам у кожній ланці необхідне підсилення. Ось пішли чотири людини, й на їх місце потрібно когось взяти.

— Хтось іще може піти з команди чи наразі це всі втрати?

— На сьогодні не хотілося би розкривати всі карти щодо наших футболістів, але приховувати не буду: справді щодо окремих гравців є серйозна зацікавленість з боку доволі хороших клубів. Як правило, це колективи, що виступають у першій лізі. Гадаю, якщо ці трансфери відбудуться, ми будемо дуже раді за наших хлопців. Знаєте, ми ставимо перед собою такі задачі, щоби виховувати молодь і давати їй можливість розвиватися. Навіть коли підписуємо контракти, вказуємо пункт, що за наявності запрошення від інших клубів ми ніякого опору не чинитимемо. Це вигідно і самим футболістам, і клубу, бо для «Макіїввугілля» це насамперед престиж. Скажу чесно, мене дуже радує той факт, що в нашому клубі гравці справді мають можливість професіонального розвитку.

— Ви сказали, що ситуація в країні позначилася на ваших результатах. Які кроки збираєтеся вживати для покращення становища?

— У нас є ще один матч у запасі, тож за втраченими очками ми не останні. Якщо ж говорити про ті завдання, котрі стояли перед початком сезону, то, звісно, планувалося, що команда мала би боротися за значно вищі місця. Тим паче, попередня першість показала, що в команди є перспектива, хороші ресурси. Однак, зважаючи на обставини, команда не змогла досягти хороших результатів. Ми ж удома не грали, постійно перебуваючи «в бігах». Усі футболісти відірвані від домівки, якоюсь мірою від своїх сімей. Окрім того, виникли проблеми з фінансуванням. Головні наші спонсори змогли профінансувати лише незначну частину, решту часу ми, як могли, так і виживали. Це і стало головними причинами провалу «Макіїввугілля». Також серед сезону пішли з команди кілька виконавців, що також відіграло негативну роль. У нас достатньо часу, щоби зробити правильні висновки й виправити ситуацію на краще.

— Судячи з ваших слів, у матеріальному плані ситуація в клубі далека від ідеальної. На другу частину першості команда зможе вийти?

— Участь команди у весняній частині сезону планується. Щодо подальшого фінансування, то ми наразі активно займаємося цим питанням. Звісно, хочеться у цьому плані досягти стабільності, адже на сьогодні про якусь фінансову стабільність можна тільки мріяти. Та допомога, яка в нас була раніше, через військові дії із серпня припинилася. Тому наразі всі дивуються, як ми змогли дограти цей сезон. Але це вже мої проблеми, я шукав ресурси для того, щоби «Макіївугілля» функціонувало. Команда дограла, виконала всі зобов’язання перед організаторами змагань, за оренду бази нічого не заборгували. Якщо говорити у цілому, 90 відсотків фінансових обов’язків ми виконали.

— Чи вірите, що команда зможе повернутися додому?

— Певна річ, ми у це віримо та сподіваємося, що наше повернення не за горами. Коли саме це станеться, мабуть, ніхто спрогнозувати не зможе, бо ситуація в регіоні достатньо складна.

Роман КИРІЄНКО.

X