Великі перегони, або Перед ким відчинить двері перший дивізіон

Переглядів 160
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Підсумки осінньої частини другої ліги від кореспондента «УФ» (продовження)

9. «Шахтар-3» (Донецьк)

Головна функція «Шахтаря-3» — це підготовка кадрів для колективу Мірчі Луческу. Судячи з результатів, котрі демонструють молоді «гірники», майбутнє в донецького «Шахтаря» багатообіцяюче. Учорашні діти здаються цілком зрілими на професійному рівні, граючи на рівних проти значно досвідченіших колективів. Наприклад, донеччани взяли гору над такими командами, як «Оболонь-Бровар» (1:0), «Славутич» (2:1) і свердловський «Шахтар» (3:0), котрі вважаються фаворитами другого дивізіону й серйозно претендують на перехід до першої ліги. Такою зрілою грою та високими результатами «гірники» мають завдячувати головному тренеру — Валерію Рудакову. Керманич не тільки гарний стратег, тактик, а й чудовий мотиватор, адже йому вдається добитися від підо­пічних стабільності, якої з молоддю доволі складно досягти. Наразі шахтарі поділяють 7–9 сходинку з «Миром» і «Кременем», поступаючись їм лише за додатковими показниками. Відтак навесні донеччани мають всі підстави досягти ще більшого прогресу та злету в турнірній таблиці.

8. «Мир» (Горностаївка)

На початку сезону здавалося, що горностаївців ніхто не зможе зупинити, адже впродовж перших семи турів команда із Херсонської області долала всіх підряд, упевнено втримуючи лідерство. Однак уже у восьмому турі миряни вдома поступилися в принциповому двобої «Славутичу», а потім узагалі отримали «на горіхи» від записного аутсайдера — «Скали», котра відвантажила «Миру» три «сухих» м’ячі. Відтоді криза команди Олександра Сапельняка тільки посилювалася, що знайшло відображення відповідно й на результатах. У підсумку, «Мир» пішов на зимову перерву в кінці першої десятки. Такий спад наставник горностаївців пояснив короткою лавою запасних і травмами гравців основи. Якщо розглядати картину в загальному, то в планах керівництва мирян на найближче майбутнє перехід до першої ліги не значиться, відтак місце в першій десятці вже можна вважати успіхом. Наразі всім горностаївським футболістам надано статус вільних агентів, отож очікувати навесні якихось серйозних звершень од хлопців Сапельняка не варто.

7. «Кремінь» (Кременчук)

Доволі заможний колектив із Кременчука має бути задоволений тим, на якому місці пішов на зимові канікули. Початок і середину турнірного шляху кременчуцькі футболісти пройшли нижче своїх можливостей, програвши практично всім конкурентам у боротьбі за першу лігу. Із такою ситуацією наставник команди Сергій Свистун миритися не став, і захотів було піти у відставку, та боси «Кременя» змогли переконати екс-тренера «Ворскли» в зворотному. Після цього команда заграла значно потужніше, видавши 9-матчеву безпрограшну серію. Починаючи з 14 туру кременчуцькі футболісти здобули 8 перемог, двічі зіграли внічию та лише одного разу програли. За словами Сергія Володимировича, в зимове трансферне вікно склад команди значно зміниться, адже левова частина футболістів не відповідає поставленим перед ними вимогам. Тому вже наступного року «Кремінь» можна буде розглядати за головного претендента на перехід до першої ліги. А наразі Сергій Свистун має час для створення боєздатного колективу, який достоту можна обкатати за решту 14 турів.

6. «Славутич» (Черкаси)

Довгий час колектив Ігоря Пет­рова йшов серед лідерів, перебував на чолі турнірної таблиці, однак на всі 24 тури черкащан не вистачило. Після нічиєї в матчі 18 туру з «Гірником» «Славутич» видав жахливу чотириматчеву безголеву серію, де тричі програв і ще одного разу зіграв унічию. Змазана кінцівка не дозволила команді з берегів Дніпра увійти навіть до заповітної четвірки. Наразі відставання від «Сталі», що лідирує, вимірюється сімома очками. Та «Славутич», скоріше за все, боротиметься не за перемогу в турнірі, а за місце у четвірці. А конкурентів тут достоту. Проте Черкаси й надалі сподіватимуться на стабільне фінансування, зіграність команди та чудову інфраструктуру. Таким чином, у цьому плані команда цілком готова до виступів на вищому рівні, й має вирішувати завдання щодо реалізації такого переходу.

5. «Гірник» (Кривий Ріг)

Криворіжці доволі рівно провели першу половину сезону, тому цілком заслужено перебувають серед головних фаворитів турніру. У команди практично не було відвертих провалів, пригальмували тільки в останніх турах. «Гірники» розпочали свою переможну ходу з 4 туру, коли вдома мінімально переграли «Макіїввугілля» (1:0). Надалі підопічні Геннадія Приходька впродовж 10 матчів або перемагали, або грали внічию, що зразу позначилося на турнірній таблиці, де вони на певний час захопили лідерство. Під час цієї солідної серії криворіжці почергово переграли своїх головних конкурентів — «Сталь» (1:0), «Гірник-Спорт» (3:0) та «Кремінь» (1:0). Пізніше впевнено був обі­граний ще й «Мир» (3:1). На фініші сезону «гірники» неприємно здивували уболівальників, розгромно програвши «Оболонь-Бровару» з рахунком 6:0. Наступний сезон для Кривого Рогу має бути знаковим, адже в найнижчій професійній лізі України можуть виступати зразу два колективи із цього індустріального міста.

4. «Шахтар» (Свердловськ)

За 24 тури Свердловськ видав дві фантастичні серії, котрі складалися з 9 безпрограшних матчів. Перша серія тривала з 2 туру по 11, інша — з 16 туру й продовжується досі. «Гірникам» удалося фантастично провести фінішний спурт, із шістьох перемог і п’яти нічиїх. Саме за рахунок потужно проведеної кінцівки «Шахтареві» вдалося потрапити до четвірки найсильніших, де він разом із «Тернополем» поділяє 3–4 сходинки. У принципі, якщо нічого екстраординарного не станеться (мається на увазі припинення фінансування чи затяжна ігрова криза), свердловці мають упевнено виходити в перший дивізіон. Тут варто зазначити, що й в економічному плані команда впевнено стоїть на ногах, бо результати — це плід хорошої роботи менеджменту та тренерського штабу. Попри те, що в нашому випадку курчат рахують весною, гадається, своїм шансом «гірники» скористаються.

3. «Тернопіль» (Тернопіль)

Методи роботи Василя Івегеша можуть узяти на замітку багато клубів, і не тільки другої ліги. Справа в тому, що команда демонструє пристойні результати, не маючи ні великого бюджету, ні зіркового складу. Уся справа в тому, що чудова фізична форма та сувора дисцип­ліна зробили з посереднього колективу найсимпатичнішу команду ліги. «Міщани» навіть на всеукраїнському рівні встигли наробити галасу, перегравши в 1/8 Кубка країни прем’єр-лігівську «Ворсклу». У чемпіонаті ж тернопільчани зазнали поразок усього в трьох матчах від не найсильніших суперників — миколаївської «Енергії», спочилого хмельницького «Динамо» та херсонського «Кристалу». У решті ж поєдинків «Тернопіль» ішов із поля з високо піднятою головою. Разом із здобутками команди зростають і виконавці: Атласюк, Курицький і Семенець значно додали за останній рік й стали повноцінними лідерами. І якщо минулого чемпіонату хлопці Івегеша тільки адаптовувалися до другої ліги, то тепер «Тернопіль» став справжнім фаворитом. Команда цілісна, зіграна, має свій стиль, ігровий почерк, практично без слабких місць. Таким чином, тільки диво може завадити «Тернополю» підвищитися в класі.

2. «Гірник-Спорт» (Комсомольськ)

Представник Полтавської області став справжнім відкриттям турніру, адже до цього команда, як правило, борсалася у середині таб­лиці. Матеріально-технічна база в «Гірника-Спорту» багатьом може дати фору. Здавалося б, із такою інфраструктурою не гріх і за вищі цілі поборотися, ніж просто бути міцним середняком другої ліги. Однак керівництво клубу ставить за мету насамперед виховання молодих футболістів, отож для таких цілей й нинішня першість цілком підходить. За 24 тури під керівництвом Ігоря Жабченка комсомольці видали чудову шестиматчеву виграшну серію, набрали 44 пункти (що на два менше, ніж у лідера) та виховали найкращого бомбардира ліги Ігоря Кирієнка, на рахунку якого 20 забитих м’ячів у 22 поєдинках. Також із найкращого боку проявив себе голкіпер Антон Ситніков, який упевнено завоював місце у стартовому складі та відмінно діяв на останньому рубежі. Зимове трансферне вікно може стати переломним моментом для комсомольського клубу. Якщо вдасться зберегти лідерів і зміцнити склад, гадаю, путівку до першого дивізіону комсомольці навряд чи втратять, тим паче, подібний досвід у Ігоря Жабченка вже є. Раніше таке йому вдавалося здійснити з кіровоградською «Зіркою».

1. «Сталь» (Дніпродзержинськ)

Першою сходинкою дніпродзержинські вболівальники мають завдячувати тренерському таланту Володимира Мазяра, котрому за рік удалося поставити команду на переможні рейки, прищепити цікавий стиль і практично повністю оновити склад. Так, улітку з команди пішли 11 виконавців, на місце яких Мазяр підібрав тих, хто спов­на міг би втілювати його задумки в життя: Вітів, Плієв, Адамюк, Дністрян, Кучеров, Прачук, Платунов, Балаян, Присвітлий, Таран, Малин, Степанишин. Як показали результати, з хлопцями наставник не прогадав, адже практично всі вони стали міцними гравцями стартового складу. У протистоянні з прямими конкурентами за путівку до першого дивізіону дніпродзержинці переграли «Гірник-Спорт», «Мир» і «Славутич», поділили очки з «Тернополем» і «Гірником», а ще поступилися «пивоварам», «Гірнику» та свердловському «Шахтареві». За 24 тури «Сталь» може похизуватися 9-матчевою безпрограшною серією, впродовж якої вони набрали половину із загальної суми балів — 23. Для того, щоби втриматися в лідерах, «сталеварам» доведеться витримати серйозну конкуренцію, адже ніхто просто так не захоче розпрощатися з омріяною путівкою.

Таким чином, підбивши підсумки осінньої частини сезону, варто зазначити, що наразі жодна команда з першої десятки не втратила шанси на те, щоби підвищитися в класі. Інша справа, під яким кутом розглядати колективи, керівництво яких не афішувало про боротьбу за високі місця? «Оболонь-Бровар», за словами їхнього керманича Сергія Солдатова, не збирається підвищуватися в класі, комсомольці взагалі завсідники другої ліги, й навряд чи прагнутимуть будь-що зайняти одне з перших чотирьох місць. Незрозуміле майбутнє й у горностаївського «Миру», для якого тимчасове лідерство, як виявилося, було надуспішним результатом.

Відтак «УФ» вирішив скласти таблицю, яка, за прогнозом редакції, матиме такий вигляд після останнього, 38, туру:

М

Команда

1.

«Сталь»

2.

«Тернопіль»

3.

«Шахтар»

4.

«Славутич»

5.

«Гірник»

6.

«Оболонь-Бровар»

7.

«Гірник-Спорт»

8.

«Шахтар-3»

9.

«Кремінь»

10.

«Мир»

11.

«Кристал»

12.

«Реал Фарма»

13.

«Карлівка»

14.

«Макіїввугілля»

15.

«Арсенал-Київщина»

16.

«Скала»

17.

«Енергія» М

18.

«Енергія» НК

19.

«Динамо»

Становище команд після першої частини сезону

М

Команда

I

В

Н

П

М

О

1.

«Сталь»

22

14

4

4

43 - 20

46

2.

«Гірник-Спорт»

23

14

2

7

38 - 24

44

3.

«Тернопіль»

22

12

7

3

37 - 16

43

4.

«Шахтар»

23

12

7

4

35 - 21

43

5.

«Гірник»

23

12

6

5

35 - 28

42

6.

«Славутич»

23

12

3

8

34 - 26

39

7.

«Кремінь»

23

11

4

8

34 - 20

37

8.

«Мир»

23

11

4

8

32 - 27

37

9.

«Шахтар-3»

22

12

1

9

32 - 29

37

10.

«Оболонь-Бровар»

23

8

11

4

32 - 20

35

11.

«Кристал»

23

8

8

7

32 - 27

32

12.

«Енергія» М

22

9

3

10

24 - 28

30

13.

«Реал Фарма»

23

9

3

11

23 - 39

30

14.

«Карлівка»

23

8

5

10

24 - 21

29

15.

«Макіїввугілля»

22

5

6

11

21 - 32

21

16.

«Арсенал-Київщина»

23

4

7

12

15 - 30

19

17.

«Скала»

23

5

1

17

18 - 38

16

18.

«Енергія» НК

23

4

2

17

29 - 58

14

19.

«Динамо»

23

3

2

18

18 - 52

11

Роман КИРІЄНКО.

X