Владислав ВАЩУК: «Деяким командам краще би попались інші суперники»

Переглядів 185
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Відомий експерт, який у минулому грав за київське «Динамо» та «Чорноморець», детально проаналізував опонентів, яких жереб визначив українським ФК

— Владиславе Вікторовичу, розпочнемо, мабуть, із колишнього учасника Ліги чемпіонів — «Шахтаря». «Вікторія», як опонент донеччан, — хороший варіант?

— Якщо це розглядати з позиції інтерв’ю гравців команди Луческу після жеребкування, то можна дій­ти висновку, що вони сподіваються на легку прогулянку. У мене ж є своя позиція із цього приводу. «Вік­торія» — непередбачувана команда, котра вміє та може здивувати. Особливо розслаблятись, уважаю, не потрібно. Хоча, якщо «гірники» гратимуть так, як у останніх поєдинках року, то суттєвих проблем виникнути не повинно. Для цього потрібно, як і раніше, викластися на всі сто відсотків і забути про фактори, які нібито свідчать про слабкість чеського суперника.

— Усі бачили, як плзенці вий­шли зі своєї сильної групи на третьому місці до Ліги Європи. Чи варто «помаранчево-чорним» засвоїти урок із вирішального матчу за путівку до другого за рангом турніру Європи, коли «Вікторія» вдома переграла «армійців»?

— Уроків ніяких брати не потрібно. Навіщо «Шахтареві» здалися ті уроки? Наставнику донеччан слід звернути увагу на ключові моменти (як позитивні, так і негативні), що були яскраво виражені в їхніх зустрічах. Чинному чемпіону Украї­ни не потрібно вигадувати новий велосипед. У нього є вдосталь часу, щоби детально вивчити свого суперника та підійти до протистояння у всеозброєнні. Залишається акуратно та холоднокровно зіграти в притаманній «гірникам» манері.

— Ні для кого не секрет, що більшість футболістів переходять до донецького ФК, аби мати можливість виступати в ЛЧ. Чи не виникне проблем із мотивацією в гравців, виступаючи в Лізі Європи?

— Я думаю, що Ринат Леонідович Ахметов зробить усе, щоби у цьому аспекті не виникало запитань. Якщо виконавці все ж розслабляться, то це може загрожувати подальшому просуванню в європейських змаганнях. Треба розуміти, що наші представники у цій парі сильніші, відтак кілька забитих м’ячів у ворота чехів дуже допоможуть покласти їх на лопатки.

— Як оціните опонента «Чорноморця» — французький «Ліон»?

— Передусім, «Ліон» — насправді дуже серйозний клуб. Проти французів завжди складно грати. Багато залежатиме від самовіддачі одеситів і талану в протистояннях із «ткачами».

— Чи можна говорити, як пощастило в зустрічі з голландським ПСВ, так не поталанило із жеребом, який випав на долю «трикольорових»?

— Та чому зразу не поталанило? Чим сильніший суперник, тим більше можливостей себе перевірити. Футболісти, котрі нині перебувають у Південній Пальмірі, не гратимуть за «Чорноморець» вічно, тому в таких матчах мають прекрасний шанс підвищити свій рівень майстерності та «засвітитись» у європейському масштабі.

— Відомо, якщо вищезгадані колективи пройдуть своїх опонентів, то далі зустрінуться між собою. Наскільки реальний такий випадок?

— Я так далеко не заглядаю. Ось ви мене питали за 1/16, тепер — за 1/8. Може, краще — одразу за фінал? Трішки передчасне запитання. Звідки я можу знати? Здається, я не схожий на провидця.

— Певне, «Дніпро» отримав найсильнішого суперника серед усіх, що випали на шляху наших ФК?

— Нелегко відповісти однозначно. Серед переваг «Тоттенхема» відзначу хорошу швидкість гри та чудовий підбір виконавців. Нас точно чекає перегляд складного поєдинку. Наразі дніпряни демонструють упевнену гру, проте тяжко сказати, що буде з «Дніпром» навесні. Вірогідно, що до того часу лондонці наберуть хід. Хоча на стороні «синьо-біло-блакитних» буде свіжість, адже в нас значно пізніше розпочинається друга частина національної першості. Переконаний, Хуанде Рамос знає, як готувати команду до таких матчів. Тому вирішальним фактором у цьому двобої стане підготовка дніпропетровців упродовж міжсезоння.

— Чи не вплине на налаштування іспанського фахівця той факт, що протидіятиме своїй колишній команді?

— Знаєте, гравці, тренери та навіть завдання в клубах змінюються. Тому відштовхуватимемось од розподілу сил на полі, а не від того, що хтось колись когось тренував.

— Отож, «Дніпро» цілком заслуговує своєю грою на участь в плей-оф ЛЄ та може розраховувати на прохід «шпор»?

— Якщо дніпряни вже опинились у 1/16, значить потрапили вони сюди не випадково. Усе залежить винятково від українського ФК, наскільки далеко дніпропет­ровці можуть дійти у цьому турнірі.

— Чи присутня певна ностальгія від того, що «Динамо» знову доведеться зіштовхнутись із «кажанами»?

— Та ні, належить дивитися лише на сьогодення, на те, що відбувається зараз. Адже потрібно вивчати та готуватися до нинішньої «Валенсії», а не до тієї, що була чотири роки тому. Нічого фатального у цій парі не бачу. Правильно Ігор Суркіс сказав: «Чим сильніший візаві, тим зручніше грати». Із цими словами погоджусь. Якщо суперник менш іменитий, то «Динамо» починає бити байдики. Відтак сподіваюся на згуртованість динамівського колективу, коли гравці розуміють одне одного з півслова. На цей поє­динок дивлюсь лише в позитивному світлі.

— До речі, цікавий факт: три із чотирьох клубів-суперників недавно змінили своїх тренерів. У «Валенсії» посаду залишив Джукич, у «Вікторії» — Врба, у «Тоттенхемі» — Віллаш-Боаш. Це може зіграти на руку нашим представникам у Європі?

— Звичайно. Із приходом нового наставника, у формуванні команди все починається спочатку. Навіть не впливає те, хто до цього тренував колектив. Разом із цим, зміна коучів може вплинути не тільки негативно, а й позитивно. Утім, не хотів би зупинятися на обговоренні суперників. Акцентувати увагу слід на наших сильних сторонах, проявивши які наші клуби мають шанс для потрапляння до 1/8.

— Підсумовуючи розмову, спитаю, чи назвете нефартовим туринське жеребкування для українських ФК?

— Скажу так: деяким командам краще би попались інші суперники, якщо бути відвертим. У цілому ж, усьому свій час. Можливо, воно й на краще. Хоча сьогодення таке, що майже нереально знайти слабких опонентів на такому рівні.

— Весною в єврокубках маємо чотири команди, натомість країни, що розташувалися в рейтингу УЄФА вище України, представлені меншою кількістю клубів. Чи є шанси обігнати Росію та Нідерланди?

— Я не знаю, адже не слідкую за цим. На рейтинг коефіцієнтів навіть не звертаю уваги, тому навряд чи зможу допомогти вам у цьому питанні.

Євген ДЕМЯН.

Реакція

ПОВАЖАЮТЬ І ОСТЕРІГАЮТЬСЯ

СУПЕРНИКИ УКРАЇНСЬКИХ КЛУБІВ У ЛІЗІ ЄВРОПИ — ПРО МАЙБУТНІ ПРОТИСТОЯННЯ

«УФ» знайомить читачів із реакцією суперників українських клубів після жеребкування 1/16 фіналу Ліги Європи.

«Вікторія» — «Шахтар». Оскільки матч 6-го туру групового раунду Ліги чемпіонів проти московського ЦСКА став останнім для головного тренера «Вікторії» Павела Врби (наставник йде на посаду керманича національної збірної Чехії), своїми емоціями вже після жеребкування поділився захисник команди Давід Лімберскій. В інтерв'ю офіційному сайту «Вікторії» оборонець заявив, що його опанували доволі змішані відчуття після жеребкування, адже «Шахтар» є дуже сильною командою та фаворитом у двоматчевому протистоянні. Особливо, зважаючи на те, що перший поєдинок відбудеться саме у Чехії. Згадує захисник і про легіонерів у складі команди Мірчі Луческу, особливо — про Томаша Хюбшмана, для якого це буде дуже принципове протистояння. Однак, попри все, гравець «Вікторії» запевняє, що його команда зробить усе на полі, щоби перемогти такого потужного суперника.

«Динамо» — «Валенсія». Без головного тренера залишився також суперник команди Олега Блохіна. Керівництво «кажанів» у день жеребкування звільнило Мірослава Джукіча із займаної посади. Тому з громадськістю своєю думкою з приводу жеребкування поділився віце-капітан команди Вісенте Гуаіта. Зокрема, кіпер зазначив, що київський клуб є непростим опонентом із солідним досвідом виступів у єврокубках. Особливо страж воріт відзначає той момент, що матч-відповідь їхнього протистояння з «Динамо» пройде саме на полі «кажанів», а це дуже важливий плюс до шансів «Валенсії» на проходження до наступного раунду.

«Дніпро» — «Тоттенхем». Неймовірно, але й суперник дніпропетровців також залишився без керманича в день жеребкування. Після чергового провального матчу в АПЛ із посади було звільнено Андре Віллаша-Боаша. Тимчасово його обов'язки виконуватиме відомий у минулому футболіст Тім Шервуд. Щодо заяв керманичів клубу про результати жеребкування, то станом на вівторок, офіційний сайт «шпор» мовчить, наводячи лише результати всіх пар 1/16 фіналу. Окрім цього, можна знайти лише невеличку довідку про український клуб, у якій зазначається, що «Тоттенхем» гратиме проти свого колишнього наставника — Хуанде Рамоса.

«Чорноморець» — «Ліон». Натомість доволі вичерпний коментар офіційному сайту свого клубу дав після жеребкування головний тренер «Ліона» Ремі Гард. Коуч був доволі відвертим, заявивши, що майже нічого не знає про команду Романа Григорчука. Однак одразу ж додав, що легких ігор не буває, тож потрібно підходити з величезною концентрацією до майбутнього протистояння. Можливо, мсьє Рене десь і лукавив щодо своєї «необізнаності», адже далі він зазначив, що одеський клуб подолав на своєму шляху ПСВ, а це серйозний показник. Згадав тренер французів і про те, що захист «Чорноморця» є найкращим у нинішньому розіграші чемпіонату України. Також фахівець додав, що календар внутрішніх змагань буде на користь саме його команді, адже український чемпіонат відновиться лише на початку весни.

Володимир БОБИР.

НАЛАШТОВАНІ НА БОРОТЬБУ

УКРАЇНСЬКІ КЛУБИ ЗБИРАЮТЬСЯ ДАТИ БІЙ СВОЇМ ІМЕНИТИМ СУПЕРНИКАМ

До вашої уваги висловлювання представників українських клубів щодо своїх майбутніх опонентів у 1/16 Ліги Європи.

Ніхто краще не може розповісти про чеську «Вікторію», ніж «свій чех» у складі донецького «Шахтаря» — Томаш Хюбшман. Півзахисник «гірників» у інтерв'ю офіційному сайту чемпіона України після жеребкування зазначив, що їхній суперник — серйозна команда, яка за свою історію двічі брала участь у Лізі чемпіонів. Відзначив Томаш і вже колишнього наставника плзенців, сказавши, що Врба за п'ять років побудував доволі сильну команду. Тепер же чеському клубу, за словами Хюбшмана, потрібно вирішити головну задачу — знайти нового наставника, який би зумів удало продовжити справу, яку розпочав Врба, а команда при цьому продовжувала демонструвати такий же привабливий футбол.

Прокоментував результати жеребкування для своєї команди й президент «Динамо» Ігор Суркіс. Згідно з матеріалом на офіційному сайті киян, очільник столичного клубу зможе потішитися результатами жеребкування лише постфактум, коли його команда пройде до 1/8 розіграшу турніру. Кадровий потенціал «Динамо», за переконанням Ігоря Михайловича, дозволяє нині грати з будь-яким суперником, до того ж, у динамівців уже є приємний досвід проходження «кажанів» у єврокубках. Також він додав, що «Валенсія» нині перебуває не в найкращому стані, але попри це президент говорить, що слабких команд на цій стадії вже немає і потрібно дуже серйозно налаштовуватися на кожного опонента.

Що стосується «Дніпра», то головний тренер дніпропетровців Хуанде Рамос залишився не дуже задоволеним результатами жеребкування. У інтерв'ю офіційному сайту клубу іспанський фахівець заявив, що щастя не супроводжувало його команду під час жеребкування в Ньоні, адже лондонський «Тоттенхем» є дуже сильною командою та перебуває у статусі одного з головних фаворитів Ліги Європи. Однак пан Рамос закликає, попри імена чи регалії суперника, виходити на поле й грати, не беручи до уваги якісь непотрібні думки. За його словами, треба боротися за загальну перемогу за підсумком двох поєдинків.

Доволі позитивно прокоментував жереб для «Чорноморця» півзахисник одеситів Олексій Гай. У інтерв'ю офіційному сайту УЄФА гравець «моряків» заявив, що не здивований результатом жеребкування, адже напередодні тренер Роман Григорчук висловлював побажання зустрітися саме з «Ліоном». Олексій же зазначив, що команда Ремі Гарда є одним із найсильніших колективів Франції. Про сильні та слабкі сторони суперника, за словами Олексія, одесити дізнаються вже безпосередньо під час гри. Також півзахисник «Чорноморця» зазначив, що про їхню потенційну зустріч у 1/8 фіналу із «Шахтарем», про яку мріє вся Україна, говорити ще зарано.

Володимир БОБИР.

X