Йожеф САБО: «Як у Януковича язик повертається таке говорити?!»

Переглядів 173
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Відомий експерт і видатний футболіст, як завжди, емоційно поділився міркуваннями щодо поновлення чемпіонату, ситуації в країні у цілому та Криму зокрема, Януковича та чимало іншого

— Йожефе Йожефовичу, чого, на ваш погляд, варто чекати від старту другої частини сезону прем’єр-ліги?

— Почнемо з того, що футбольна спільнота вже довго чекає поновлення змагань. Після всіх подій, які сколихнули Україну, в принципі, навіть всі уболівальники згуртувались — уся країна об’єдналась, окрім Криму. А те, що відбувається в Луганську, Донецьку та загалом на Сході — це все маячня, організована купленими «зальотниками». А футбол — є футбол, тому, думаю, що все пройде нормально.

Єдине, що мене дуже тривожить, це, те що відбувається в провідних клубах: «Металіст», із якого пішов Маркевич; «Чорноморець», де була поставлена робота, починаючи від тренерського складу, закінчуючи президентом, а Григорчук лише зробив конкурентоспроможний колектив. Я сподівався, що з роками, навіть вже наступного року «моряки» зможуть реально включитись у чемпіонські перегони. Жаль. Не думаю, що Роману Йосиповичу вдасться за такий короткий час сформувати таку ж сильну команду. У слобожан, хто би там був наставником та його асистентом, усе одно має зібратися хороша команда. Навіть не зважаючи на тих гравців, які справді грають у футбол заради грошей — зараз же ходять розмови про те, що комусь не виплатили зарплатню чи премію. Значить, немає в них колективу однодумців, немає спільної позиції. Саме тому у харківській команді не працюватиме такий тренер, як Маркевич.

— А стосовно «Карпат»? Льві­в’яни поставили ультиматум прем’єр-лізі: залишають за собою право розглянути питання доцільності участі у чемпіонаті, якщо ПЛ не заявить нових гравців.

— Слухайте, люди добрі! Справа в тому, що скільки я пам’ятаю ці «Карпати», то там постійні невиплати та вічно чую: проблеми-проблеми-проблеми… Приїжджають у Львів футболісти, заключають із ними контракти на папері, а вже за півроку кажуть: «Ні, ми не платитимемо стільки, скільки зазначено на цьому папері». Не можна говорити із самого початку чоловіку: «Хочеш грати в «Карпатах?», а потім, як вони зробили влітку, усіх розпустили та кажуть, що нехай ідуть, куди хочуть. А якщо хочуть грати за галицьку команду, то їм виплатять тільки 10, чи 20 тисяч доларів, не більше. Тепер знову. Вони там не сплатили, там не розрахувалися. Чомусь у «зелено-білих» все одне й те ж. Чому все так? А зараз заявляють, що львів’яни не гратимуть. Чому це не будете, що у вас за проблеми? Ну нібито команда є — начебто вдалося Севидову створити колектив. Хлопці грали непогано. Думав, що клуб надалі прогресуватиме, підніматиметься в турнірній таблиці. А тепер? Що це таке? Що там коїться?! Питання до президента, мене щодо цього нічого питати. Пов­ний безлад, одне слово.

— Од «левів» перейдемо до «Таврії» та «Севастополя», що ще актуальніше. Якою бачите участь цих команд у другому колі української прем’єр-ліги?

— Передусім, зачекайте-зачекайте! Після так званого референдуму Крим може відійти до Російської Федерації. Як же севастопольці та сімферопольці тоді зможуть грати в УПЛ, якщо вони перебуватимуть на території іншої країни? Навряд чи таке дозволять! Таким чином, імовірно, клуби розпадуться, чи, нав­паки, за півроку братимуть участь у російській першості. Ось і все! А як по-іншому? Це — політика, від якої ми нікуди не подінемося! Люди самі винні в тому, що обрали такого президента, як Янукович. Ми винні! А тепер Віктор Федорович заявляє, щоби ми не отримували допомогу. Тобто, нехай українці взагалі загинуть, чи що? Як у нього язик повертається таке говорити?! І після цього він говорить, що він любить Україну…

Не знаю, давайте почекаємо того анонсованого референдуму, а потім розбиратимемо, що буде далі.

— Але ж можна зробити висновок, що низка вищезгаданих подій, які проходять на наших теренах, лише негативно позначаться на футболі?

— А ви не думаєте трохи ширше подивитися на проблему? Не хочете зробити крок уперед? Дивіться, що зараз твориться в державі: вона наповнена засланцями, що приїхали з Росії. Усе організовано, що приїжджають буцімто друзі, насправді їхня мета — чинити хаос та безлад. Ви думали про це? Вони ж хочуть знищити східні клуби, щоби не було футболу. Щоби у цілому не було порядку, відтак заявляють, що ми самі це все робимо, що в нас нічого немає. Я думаю лише у цьому ключі. Складно уявити собі інші передумови.

Євген ДЕМЯН.

X