Мойєс дивує, Моуриньо капітулює

Переглядів 337
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» аналізує перші матчі чвертьфінального раунду найпрестижнішого клубного турніру Європи

«БАРСЕЛОНА» — «АТЛЕТИКО» — 1:1

Арбітр: Фелікс Брих (Німеччина).

«Барселона»: Пінто, Альба, Алвеш, Піке (Бартра, 12), Маскерано, Бускетс, Фабрегас (Санчес, 68), Хаві, Іньєста, Мессі, Неймар. Тренер: Херардо Мартіно.

«Атлетико»: Куртуа, Годін, Хуанфран, Міранда, Луїс, Туран (Родрігес, 77), Габі, Тьягу, Коке, Коста (Дієго, 30), Вілья (Соса, 70). Тренер: Дієго Сімеоне.

Голи: Неймар (71) — Дієго (56).

Дієго Сімеоне мав слушність, коли напередодні матчу казав, що його команда збирається на рівних конкурувати з таким грізним суперником. І нехай «Барселона», як і зазвичай, повністю контролювала гру, саме гості, завдяки результативному нічийному результату, почуваються комфортніше перед грою в Мадриді.

Обидва наставники нічим не здивували, виставивши найсильніші склади. Єдиною інтригою до матчу залишалося питання з Дієго Костою, який нібито був травмований. Однак і його Сімеоне зразу кинув у бій, демонструючи всю серйозність своїх намірів. Добре знаючи один одного, команди вирішили діяти без зайвої розвідки. Із іншого боку, в діях обох колективів була помітна максимальна обережність, адже ціна помилки — квиток до півфіналу. «Атлетико» грамотно стримував «Барсу» біля свого штрафного, розраховуючи на гострі випади в контратаках. Як не дивно, але ключовим моментом для мадридців стала заміна через травму головної зірки — Дієго Кости — ще в першому таймі. Саме Дієго, який з’явився на полі замість іспанця, відзначився шикарним голом у другому таймі. Складно сказати, що робив Пінто, але пропускати такий м’яч із тридцяти метрів і такого кута — однозначно прорахунок стража воріт.

«Барселона» розуміла, що час грає не на її користь, а тому значно збільшила темп. Щоразу «Атлетико» рятував Куртуа від дальніх пострілів Бускетса та Мессі. Але на 71-й хвилині вже і бельгійський кіпер нічого не міг удіяти — дивовижним пасом Іньєсти врозріз до штрафного скористався Неймар, який в один дотик переправив м’яч у дальній кут — 1:1. Залишалося майже 20 хвилин для каталонців, аби вирвати перемогу. Підопічні Херардо Мартіно накочували хвилі атак на ворота Куртуа, який, напевне, став найціннішим гравцем двобою у складі «матрацників». Дов­железний воротар здійснив кілька неймовірних сейвів у завершальні хвилини, зумівши вдало протистояти фінальній навалі Мессі та компанії. Усе найцікавіше обидва клуби залишили на матч-відповідь на «Вісенте Кальдерон».

«МАНЧЕСТЕР ЮНАЙТЕД» — «БАВАРІЯ» — 1:1

Арбітр: Карлос Карбальо (Іспанія).

«Манчестер Юнайтед»: де Хеа, Джонс, Фердінанд, Відіч, Б’юттнер (Янг, 74), Гіггз (Кагава, 46), Каррік, Валенсія, Феллаіні, Руні, Уелбек (Ернандес, 85). Тренер: Девід Мойєс.

«Баварія»: Нойєр, Рафінья, Боатенг, Хаві Мартінес, Алаба, Лам, Швайнштайгер, Кроос (Гьотце, 74), Роббен, Мюллер (Манджукіч, 63), Рібері. Тренер: Хосеп Гвардіола.

Голи: Відіч (58) — Швайнштайгер (67).

Фінальний результат робить фаворитом дуелі мюнхенців, але й «Юнайтед» зайвий раз довів, що його списувати з рахунків ще зарано. Із перших хвилин зустрічі Мойєс свідомо віддав ініціативу гостям, розраховуючи на стандартні положення та контрвипади. «Баварія» Пепа, в найкращих зразках «Барселони», постійно тримала м’яча, але до якихось серйозних моментів біля воріт де Хеа не доходило, крім дальнього пострілу Роббена. А ось ідеальний голевий момент у середині першого тайму мали манкуніаці: після чудового пасу Руні сам на сам із Нойєром вийшов Уелбек. Не знаю, що було в голові молодого англійця, але те, як він вирішив пробити, це — рівень аматорської ліги. Дуже вигідний момент був бездарно зіпсований. Якби ж на місці Уелбека був Робін ван Персі, який через травму пропускає решту сезону…

У другому таймі манкуніанцям серйозно вдалося відсунути гру від своїх воріт, більше того, навіть увімкнути пресинг на полі мюнхенців. Зрештою, підопічні Мойєса таки вичекали свій момент: Руні чудово подав із кутового, а Відіч управно зіграв на другому поверсі — 1:0. «Олд Траффорд» не тямив себе від щастя. Такий розвиток подій аж ніяк не влаштовував Гвардіолу, який розумів, що його тактика на цю гру, якщо не провалилася, то, принаймні, не виправдалась, як мінімум. Мюллер-центрфорвард — нонсенс. Саме тому він був замінений одразу після пропущеного м’яча на номінального нападника Манджукича.

Логічно, що «Баварія» не звикла відігруватися, тим паче, у чемпіонаті Німеччини, де вона вже чемпіон. Мюнхенці щосили тиснули на оборону МЮ, яка, до речі, того вечора мала дуже пристойний вигляд. Але в моменті з пропущеним м’ячем «відзначилися» саме захисники: спочатку дозволили подати Рафіньї із флангу, далі позиційна помилка Фердінанда, відтак Манджукич безперешкодно скидає м’яч на Швайні. Усе решта — справа техніки. Де Хеа змушений вийняти круглого із сітки — 1:1.

Але МЮ не розгубився, зумівши вдало стримати суперника. Більш того, сталося два ключових вилучення на наступний матч: спочатку Мартінес, маючи ще з минулого раунду жовту картку, заробив другу, тож зустріч у Мюнхені пропускатиме. А вже у доданий час Швайні вдруге отримав «гірчичник», який автоматично перетворився на червону картку. Команда Гвардіоли залишається без двох ключових гравців на матч-відповідь.

«РЕАЛ» — «БОРУССІЯ» Д — 3:0

Арбітр: Марк Клаттенбург (Англія).

«Реал»: Касільяс, Коентрау, Пепе, Рамос, Карвахал, Алонсо, Модріч, Іско (Ільярраменді, 72), Бейл, Роналду (Каземіро, 80), Бензема (Мората, 75). Тренер: Карло Анчелотті.

«Боруссія» Д: Вайденфеллер, Дурм, Папастатопулос, Хуммельс, Піщек (Шибер, 67), Шахин, Кель (Йоїч, 74), Ройс, Гросскройтц, Мхитарян (Хофманн, 64), Обамеянг. Тренер: Юрген Клопп.

Голи: Бейл (3), Іско (27), Роналду (57).

Коли після завершення жеребкування лігочемпіонівського четвертьфіналу стала відома пара «Боруссія» Д — «Реал», перед очима миттєво постала торішня картина. Якщо пригадаєте, названі команди грали в наступній стадії ЛЧ. Отой матч гравці мадридської команди мають особливо пам’ятати, позаяк не кожен день їх соромлять із рахунком 1:4. Хоча в матчі-відповіді «вершкові» все ж виграли (2:0), цього було мало для тодішньої команди Моуриньо, щоби пройти до омріяного фіналу. Тому було цікаво, чи під орудою вже папи Карло іспанці зможуть пройти тогорічного кривдника на міжнародній арені.

Уже на третій хвилині зустрічі Бейл продемонстрував, чому «Реал» ще перед дуеллю вважали явним претендентом на впевнену перемогу вдома, відтак на подальший поступ. Як ножем по маслу, господарі пройшли захисні редути дортмундців. Бейл отримав м’яч у штрафному, а незабаром уже обіграв оборонців і покотив кулю повз голкіпера. Підопічні Юргена Клоппа зразу захотіли відповісти «взаємністю», проте серйозні проблеми зі складом того вечора таки позначилися. Найпомітнішою втратою став, безсумнівно, Роберт Левандовскі, котрий добре знає, як забивати Касільясу, а Обамеянг у плані реалізації далеко не рівня поляку. Таким чином, ще в першому таймі «галактікос» збільшили свою перевагу: після рикошету м’яч дійшов до Іско, котрий майстерним ударом спрямував його точнісінько в нижній кут. У другому таймі почин партнерів продовжив Роналду, відзначивши влучним пострілом свій сотий матч під егідою найсильнішого європейського турніру. Криштіану отримав передачу від Модріча та безпроблемно розібрався з Вайденфеллером. Надалі обидва колективи намагалися розважливіше грати у футбол, тому гострих моментів поменшало. Такий перебіг подій був на руку господарям, відтак Анчелотті дозволив собі наостанок двобою випустити найближчий резерв, який зумів утримати рахунок.

ПСЖ — «ЧЕЛСІ» — 3:1

Арбітр: Милорад Мажич (Сербія).

ПСЖ: Сірігу, Алекс, Жалле, Тіаго Сілва, Максвелл, Вератті (Кабайє, 76), Матюіді, Мотта, Ібрагімовіч (Моура, 68), Лавессі (Пасторе, 84), Кавані. Тренер: Лоран Блан.

«Челсі»: Чех, Аспілікуета, Террі, Кейхілл, Івановіч, Луїс, Рамірес, Оскар (Лемпард, 72), Вілліан, Азар, Шюррле (Торрес, 59). Тренер: Жозе Моуриньо.

Голи: Лавессі (4), Луїс (61, у свої ворота), Пасторе (90) — Азар (27).

Мабуть, після цього ігрового дня португальському фахівцеві Моуриньо довелося пошкодувати, що влітку розпрощався з «Реалом», який у паралельній грі впевнено розібрався зі своїм німецьким опонентом.

Події спочатку відбувалися за схожим сценарієм до мадридського, коли вже в дебюті матчу господарі спромоглися на результативний удар. Після флангової подачі захисники вибили м’яч на Лавессі, котрий сходу вгатив його у сітку воріт. Якщо в попередньому поєдинку перший гол надалі став каталізатором активної гри, то в Парижі все було навпаки. У середині першої частини на правому краю Вілліан накрутив суперників і віддав пас на Оскара, якого ще до прийому жорстко зустріли у штрафному. За такі дії суддя показав на 11-метрову позначку, з якої відзначився Азар. Загалом, до свистка Мажича на перерву відбулося ще два епізоди. Спочатку «аристократи» могли навіть вийти наперед у рахунку, однак постріл того ж Азара влучив у каркас воріт. За кілька хвилин уже було гаряче поблизу володінь Чеха: Кавані збивали в карному майданчику, проте рефері дії оборонців «Челсі», вочевидь, трактував по-іншому. Попри все, нічого не віщувало майбутнього розгрому лондонців.

У другій частині стало помітно, що підопічні Блана значно додали в організації гри, а футболісти Особливого, мабуть, погодилися на завершення поєдинку з таким рахунком. Так продовжувалося до того моменту, доки парижани завдяки Луїсу не створили гандикап: Лавессі подав зі штрафного, після чого м’яч од бразильського бека залетів у ворота. До завершення матчу перевага ПСЖ могла вирости в значно більші цифри на табло, проте крапку в першій зустрічі поставив джокер Пасторе, який накрутив кілька «синіх», відтак забив, мабуть, один із найвидовищніших м’ячів тижня.

Матчі-відповіді відбудуться
8 та 9 квітня.

Володимир БОБИР,
Євген ДЕМЯН.

X