Вернидуб: «Хочу в Кубок покласти бронзові медалі»

Переглядів 454
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Керманич «Зорі», якого під час першого кубкового двобою з «Дніпром» вилучили на трибуни, має амбіційні плани

«Хороша молодь зростає в «Дніпрі». Скажу відверто, шкода буде, якщо все пропаде. Ви самі знаєте ситуацію, і не робіть такий здивований вигляд ніби нічого не знаєте», — сказав на прес-конференції після гри із «Зорею» Мирон Маркевич. Усім відомо, що через заборгованості перед колишнім тренерським штабом УЄФА дискваліфікував «Дніпро» на один єврокубковий сезон, якщо команда туди проб’ється в найближчі три роки. Але чи не ще сумніша ситуація? Кажуть, у клубі борги лише зростають, попередні теж нікуди не ділися, за різними даними, в 11-ти чи 13 футболістів літом завершуються контракти. Чи не піде «Дніпро» шляхом «Волині» чи запорізького «Металурга»? У Запоріжжі власники взагалі відмовилися від подальшого фінансування клубу, добре, що знайшлися небайдужі люди і підставили плече. У «Волині» залишаються нинішні власники, але клуб не зберігає історичну назву. Фанатам обіцяють, що через кілька років клуб знову буде мати стару назву, але чому зразу це не зробити? Варто просто поміняти форму власності, як це зробили той же «Металург» чи «Кривбас». Не знаю, як луцьким уболівальникам (вони особисто спілкувалися з Ігорем Палицею), але мені якось тривожно за майбутнє лучан: де гарантія, що за кілька років, коли повернуться до назви «Волинь», колишні футболісти відмовляться від претензій, яких в одного лише Ісси Ндоє на кількасот тисяч доларів? У ситуації з «Дніпром» хочеться, аби власник знайшов компроміс (а для цього в нього є всі можливості) і вирішив питання з іспанськими тренерами, погасив борги перед футболістами, і клуб надалі лише розвивався, тим більше останнім часом дніпряни показують серйозні результати: в чемпіонаті п’ять турів поспіль не втрачають очок (з «Металургом» технічна перемога), і в Кубку мають непогані шанси пробитися у фінал.

У «Зорі» також не стабільна фінансова ситуація, до того ж, як показують останні події, болісно вдарила по команді травма Івана Петряка. Якщо в чемпіонаті «Зоря» в першому таймі, грубо кажучи, «загнала» «Дніпро», то в другому і зараз у кубковому матчі підопічні Маркевича виглядали переконливіше. Звісно, забий Микита Каменюка пенальті —
і все могло розвиватися інакше. Але для «Зорі» 11-метрові — неначе покарання, вже чотири рази поспіль луганці марнують пенальті. До цього арбітр уже встиг вилучити наставника «Зорі» Юрія Вернидуба, який у матчі чемпіонату між цими суперниками показав, що знає правила краще, ніж Анатолій Жабченко. Цього разу керманич також енергійно вказував арбітру, що той не призначив 11-метровий за фол проти Рафаеля, який майстерно обі­грав Гуйє, а той поставив корпус, і не дав пройти супернику, потім арбітр, на думку тренера, неправильно призначив штрафний, після якого «Дніпро» забив м’яч, а автор гола Роман Зозуля ще й при цьому порушував правила, заваливши опонента на газон. Але Євген Арановський, який заднім числом отримав право працювати на Євро-2016 як запасний арбітр, без попереджень вилучив Вернидуба на трибуни. Після матчу очільник «Зорі» так це прокоментував: «Я людина емоційна і, можливо, в чомусь був неправий. Але до цього моменту, на мій погляд, був чистий пенальті у ворота «Дніпра». Чому суддя не поставив його, я не знаю. Може, йому видніше. Коли футболіст у штрафному обігрує суперника, між ніг прокидає м’яч і рветься до нього, при цьому суперник не розвертаючись навіть грає в нього, як ви вважаєте, це пенальті чи ні? Я вважаю, що це пенальті. Ви подивіться уважно: він тримав руками його чи ні? Що перший, що другий епізод — пенальті був. Другий, може, не настільки явний, як перший. Але перший — це однозначно 11 метрів. І подивіться штрафний, який арбітр потім поставив у наші ворота і після якого забили м’яч. Я не побачив там порушення… Це і були мої емоції. Вважаю, що судді провели матч непогано, але ті дрібниці, які відбулися сьогодні, вплинули на результат».

Згадав Вернидуб і порушення проти Петряка: «Те, що сталося з Іваном в Запоріжжі, я вважаю антифутболом з боку захисника. Він не грав у м’яч, його вже обіграли, він просто йшов на нанесення тілесного ушкодження нашому футболісту, що закінчилося переломом 12-го ребра. Ви вважаєте це нормальним? Я так не вважаю.

Якщо би довелося вибирати між бронзовими медалями та Кубком, Юрій Миколайович вибрав би обидва варіанти: «Я хочу в Кубок покласти бронзові медалі. Кажу відверто, сподіваюся, так і буде».

Цікаво, що якщо «Зоря» пройде у фінал і зустрінеться там з «Шахтарем», «гірники» можуть заборонити грати орендованим футболістам. На це Вернидуб емоційно відреагував: «Якщо таке все-таки трапиться, то я спеціально поставлю у фіналі U-19, щоб легше було «Шахтарю». А що мені залишається? Чемпіонат чемпіонатом, а це фінал Кубка — окраса всієї України. Чому не дати зіграти тим футболістам, які не потрібні команді, а перебувають в оренді у «Зорі»? Думаю, розум візьме гору і заборони не буде. Сподіваюся, керівництво «Шахтаря» піде на той крок, щоб всі діти могли грати, якщо ми у фінал потрапимо».

В іншій півфінальній парі «Шахтар» мав велику перевагу, лише в першому таймі створив два чудові моменти, але бракувало влучності. Натомість, Василю Грицуку вдався по-справжньому дивовижний «постріл», за яким можна спостерігати і спостерігати. «Джокер» Едуардо приніс донеччанам нічию і залишив непогані шанси на вихід у наступний раунд. Але, мабуть, динамівці також після першого матчу вважали, що легко пройдуть суперника…

Повторні матчі відбудуться
11 травня.

Сергій ТАЛИМОНЧИК.