Зіграти, як «Таврія» у 1992-му

Переглядів 264
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Зіграти, як «Таврія»  у 1992-му

Після перших півфінальних матчів запам’яталися слова експерта Сергія Морозова, що у фіналі обов’язково зустрінуться «Дніпро» та «Шахтар». Тоді дійсно такий розклад був вірогідним, адже «Шахтар», незважаючи на нічию з «Олександрією», все одно здавався фаворитом, як і «Дніпро», який мінімально переміг «Зорю». Мабуть, подібної думки дотримувалися і організатори, які призначили фінал турніру у Львові. Однак луганці перевернули ситуацію з ніг на голову, і вирішальний поєдинок у столиці Західної України, де мають зустрітися команди з протилежної частини країни, перестав мати привабливість для вболівальників. На понеділок було продано всього 669 квитків (якби троє відмовилися, взагалі можна було би говорити про диявольську ознаку). Проте генеральний директор «ФФУ Маркетинг» Роман Волинець висловив позитивні очікування від поєдинку на «Арені Львів»: «Очікуємо запов­нюваність стадіону мінімум на дві третини, але є підстави говорити, що на стадіоні буде аншлаг. Для нас невеликим сюрпризом стали фіналісти, але я не думаю, що це вплине на відвідуваність. Якщо і вплине, то незначно». У той же час у «Зорі» незадоволені тим, що фінал Кубка країни пройде у Львові: «Багато шоковані тим, що у фінал вийшла «Зоря». Все робилося під «Дніпро», я бачу тут політичну складову, мовляв, зараз приїдуть «Шахтар» з «Дніпром», і наші патріотичні почуття будуть на висоті. З точки зору фінансів, це буде найпровальніший фінал. Можливо, вболівальників все ж привернуть — безкоштовним входом або ще чим-небудь, адже українці люблять футбол. Але рішення все одно помилкове. «Краще було би провести фінал навіть у Києві — і то прийшло би більше вболівальників», — сказав у інтерв’ю одному з телеканалів гендиректор «Зорі» Сергій Рафаїлов.

На 16 травня — за п’ять днів до фіналу було продано всього 669 квитків. «Насправді все дуже просто. ФФУ має оголошувати міста для фіналів завчасно, за рік, як це роблять інші нормальні організації (УЄФА взагалі десь за два роки оголошує міста для фіналів ЛЧ і ЛЄ!). І все!!! Всі питання зникнуть самі по собі! І нічого страшного в тому немає, якщо, приміром, оголосять фінал у Львові, і туди проб’ються «Карпати». Грали ж фінал ЛЧ у Мюнхені за участю «Баварії», а «Спортінг» якось вдома приймав фінал ЛЄ — і нічого, це лише, зрештою, додає родзинки турніру! Не треба винаходити велосипед — все придумано давно до нас. Якщо б Львів готувався до цієї події завчасно, кілька місяців, за допомогою великої піар-кампанії, такої ситуації, як зараз, не виникло б», — доречно зазначив колега в одній із соцмереж.

«Дискусія була щодо Харкова, причину легко зрозуміти: це місто давно не бачило європейських турнірів, і харківські вболівальники були гідні побачити фінал Кубка України. Якщо ФФУ хоче, щоб український футбол проводився у якомога більшій кількості міст, так робіть це. Сьогодні тільки два міста, де відбувається футбол, — це Київ і Львів. Засідання не було, голосування провели по факсу. Не було дискусії, чому вибрали Львів. Уболівальники повинні розуміти, чому приймається таке рішення… Це може бути найпровальніший фінал Кубка за всю історію українського футболу», — сказав гендиректор «гірників» Сергій Палкін одному з телеканалів.

Ще у мене поцікавився колега з Луганська, чи є шанси у «Зорі». Відповів, якщо зіграють з таким зав­зяттям, як «Таврія» у 1992-му, коли не злякалася суперника і скористалася історичним шансом, тоді все може бути.

Сергій ТАЛИМОНЧИК.

X