Авторські матеріали

Асист Мудрика, провал Ігнатенка, повернення Луніна і ляп Таловєрова – все про виступ українців в єврокубках

Переглядів 118
Кирило Круторогов
1 голос
Михайло Мудрик. Фото: Getty Images
Ліга чемпіонів, Ліга Європи та Ліга конференцій вперше у цьому сезоні проводили матчі упродовж одного тижня, і наші були представлені в усіх турнірах. Що з цього вийшло – у матеріалі «УФ».

Одразу два воротарі збірної України грали в найпрестижнішому євротурнірі, а загалом вісім наших футболістів провели поєдинки на міжнародній арені. Гра деяких з них заслуговує окремого розбору і ми його зробили. 

Коментатор Кирило Круторогов у статті на сайті «Український футбол» розповідає, як провели єврокубковий тиждень наші футболісти. 

ЛІГА ЧЕМПІОНІВ

Андрій Лунін (Реал Мадрид, Іспанія)

  • 90 хвилин проти Лілля – 0:1
  • Оцінка Flashscore: 6.4
  • Оцінка Sofascore: 7.3
  • Оцінка Whoscored: 7.1

Як би цинічно це не звучало, але Андрію трохи поталанило – Куртуа отримав травму і у нього виникла можливість пограти просто посеред сезону. Проте треба чітко розуміти – якби не проблеми бельгійця зі здоров’ям, Анчелотті просто зараз не дав би ігрового часу Луніну.

У матчі проти Лілля українець вперше у цьому сезоні вийшов у стартовому складі. Здійснив два сейви та перехопив чотири навіси. Загалом 30 разів торкнувся м’яча та виконав 16 з 18 точних пасів (89%), зокрема дві з чотирьох вдалі довгі передачі. Загалом до гри Андрія не може бути ніяких питань і нарікань. Але все одно є сумний символізм – він у воротах, Реал є великим фаворитом, суперник відчутно слабший, але вершкові програють. І ніби це абсолютно не провина нашого голкіпера, але… 

Єдиний гол він пропустив з пенальті, а перед тим дійсно врятував свою команду. Якщо говорити холодним розсудом – Лунін провів якісний поєдинок, однак результатом команди вболівальники дуже незадоволені, а значить і він серед винуватців. 

Андрій Лунін. Фото: ФК Реал

Анатолій Трубін (Бенфіка, Португалія)

  • 90 хвилин проти Атлетико М – 4:0
  • Матч на нуль
  • Оцінка Flashscore: 6.5
  • Оцінка Sofascore: 6.9
  • Оцінка Whoscored: 6.8

Трубін став співучасником справжнього вбивства Атлетико (Мадрид). Лісабонці катком проїхалися по команді Дієго Сімеоне. Парадоксально, але, попри відсутність пропущених, український воротар отримав другу найнижчу оцінку серед гравців Бенфіки. Ще парадоксальніше, що гіршим за нього серед гравців «орлів» став форвард Павлідіс, хоча команда забила чотири голи. 

Щоправда, грек нас не цікавить, а от щодо Трубіна розуміємо інше – така переконлива і суха перемога – велика командна заслуга Бенфіки загалом – вони не дозволили мадридцям завдати жодного удару в площину, відповідно, у Анатолія нема жодного сейву за гру. Він перехопив одну подачу з флангу, 36 разів торкнувся м’яча, виконав 22 з 27 точних паси (81%), зокрема два вдалі лонгболи з семи. А Бенфіка – серед семи команд, які здобули дві перемоги в двох стартових турах Ліги чемпіонів.   

Віктор Циганков (Жирона, Іспанія)

  • 29 хвилин проти Феєнорда – 2:3
  • Оцінка Flashscore: 7.4
  • Оцінка Sofascore: 7.0
  • Оцінка Whoscored: 6.6

Півзахисник збірної України вийшов у стартовому складі, але зіграв лише 29 хвилин, адже зазнав травми і йому знадобилася заміна. Все виглядало так, що Циганков не допоможе збірній України в жовтневих матчах. А головний тренер Жирони Мічел після гри не прямими словами, але це підтвердив: «Це має поганий вигляд. Ще потрібно зробити обстеження. Це травма підколінного сухожилля, все залежить від сантиметрів. Віктор – важливий гравець, як і Блінд, і Ромеу, але у нас є склад».

За час на полі Циганков 16 разів зустрівся з м’ячем і віддав 8 з 9 точні паси (89%). Зокрема встиг виконати 2 ключові паси та 2 з чотирьох точні навіси. Мав одну спробу обіграшу суперника 1-в-1, яка виявилася вдалою і таку саму статистику в боротьбі за позицію. Попри незначний загалом час на полі і враховуючи поразку команди, Віктор отримав одну з найвищих оцінок серед гравців Жирони. Але, звісно, бажаємо йому якнайшвидше відновитися і повернутися до гри!  

Данило Ігнатенко (Слован, Словаччина)

  • 63 хвилин проти МанСіті – 0:4
  • Оцінка Flashscore: 6.0
  • Оцінка Sofascore: 6.3
  • Оцінка Whoscored: 5.7

Колишній опорник збірної України продовжує знайомитися з Лігою чемпіонів. Тепер він потрапив під МанСіті і отримав болісний, але корисний урок. Його Слован без шансів програв команді Гвардіоли, а сам Ігнатенко став одним з найгірших гравців своєї команди за оцінкою більшості статистичних порталів. Хоча бути гравцем захисного плану в центрі поля проти потужних саме в цій зоні «містян» – це, звісно, в будь-якому випадку схоже на пастку. 

За 63 хвилини на полі Данило 22 рази торкнувся м’яча та зробив 15 з 16 точних пасів (94%), зокрема три з трьох вдалі довгі передачі. Один раз з трьох спроб виграв боротьбу за позицію, здійснив один винос м’яча і на ньому двічі сталася втрата володіння. Тобто у статистиці нічого критичного, але загалом цей матч українець не може занести собі в актив.  

ЛІГА ЄВРОПИ

Артем Довбик (Рома, Італія)

  • 25 хвилин проти Ельфсборга – 0:1
  • Оцінка Flashscore: 6.4
  • Оцінка Sofascore: 6.9
  • Оцінка Whoscored: 6.1

«Довбик трохи втомився. Подивимося, випускати його зі старту або він вийде на поле під час гри», – говорив перед матчем проти шведського Ельфсборга головний тренер Роми Іван Юріч. В підсумку Артем з’явився на заміну лише на 65-й хвилині замість свого дублера Шомуродова за рахунку 0:1, тобто коли було потрібно виправити становище. 

Однак за час на полі українець не мав жодного загострення або удару по воротах. Він лише 9 разів торкнувся м’яча і зробив 4 паси, 2 з яких були точними (50%). З позитивного – створений гольовий момент для партнера, щоправда, він залишився без реалізації. Виявляється, абсолютно скромний представник не найбільш провідної з точки зору клубного футболу країни може обіграти команду топ-чемпіонату, італійської Серії А. Це так, Шахтарю та Динамо на замітку.  

Артем Довбик. Фото: ФК Рома

Роман Яремчук (Олімпіакос, Греція)

  • Матч в запасі проти Браги – 3:0

Вже очевидно, що нашого форварда в Греції бачать виключно як запасний варіант для їхнього основного форварда, який є ключовим гравцем команди. Тобто вибір Олімпіакоса Яремчуком влітку – апріорі не дуже з точки зору ігрових перспектив. Ані в чемпіонаті напередодні єврокубків, ані в матчі Ліги Європи він не отримав місця в основі. А проти Браги ще й навіть не вийшов на заміну, хоча вже на 59-й хвилині його команда мала відчутно перевагу над суперником (3:0), а конкурент Ель Каабі оформив дубль. 

ЛІГА КОНФЕРЕНЦІЙ

Михайло Мудрик (Челсі, Англія)

  • 90 хвилин проти Гента – 4:2
  • Асист
  • Оцінка Flashscore: 7.3
  • Оцінка Sofascore: 7.1
  • Оцінка Whoscored: – 

Не будемо робити надто гучних висновків та розсипатися в компліментах, але маємо констатувати, що останнім часом, коли Мудрик отримує ігровий час (дедалі рідше), він усе більше грає на команду і це надзвичайно важливий момент, можливо, переломний в його європейській кар’єрі. 

Матч проти Гента він провів у повному обсязі і відзначився асистом на Ренату Вейга. Причому в цьому епізоді дуже грамотно розпорядився м’ячем та виважено зіграв на партнера, забувши про звичний егоїзм. І робив це із незвичної позиції. 

ВІДЕО АСИСТУ МУДРИКА ДИВІТЬСЯ В НАШОМУ ТГ-КАНАЛІ

Судячи з теплової мапи, Мікейло просто випалив лівий фланг в атаці – від середньої лінії до лицьової і зі зміщенням до штрафного майданчика. За гру Мудрик 50 разів торкнувся м’яча та віддав 22 з 29 точні паси (76%), зокрема 2 ключові, а ще дві з двох вдалі довгі передачі та два з трьох точних навіси. З іншого боку, мав лише одну з п’яти успішну спробу дриблінгу. А також тричі з дев’яти виграв боротьбу за позицію, заробив один фол і на ньому аж 17 разів сталася втрата володіння м’яча. Дивно, але оцінка Мудрика від статичних порталів виявилася доволі середньою серед гравців Челсі.  

Максим Таловєров (ЛАСК, Австрія)

  • 90 хвилин проти Юргордена – 2:2
  • Оцінка Flashscore: 6.4
  • Оцінка Sofascore: 6.6
  • Оцінка Whoscored: – 

Те, що захисник збірної України нарешті почав грати у стартовому складі ЛАСКа – це чудово. Ба більше, він три матчі поспіль відіграв з першої до останньої хвилини. Але ось цей поєдинок зі шведським Юргорденом вийшов для нього і його команди відверто не найкращим.

У схемі з трьома центральними захисниками Максим грав лівого центрального і часто підіймався до середньої лінії. За гру він здійснив три виноси м’яча та одне перехоплення, а також заблокував один удар. Єдину боротьбу за позицію Таловєров програв. З позитивного – він 52 рази торкнувся м’яча (більше за Мудрика) та знову мав класний показник точності передач – 96% (44 з 46), зокрема доставив чотири з шести довгі паси до адреси. 

Але був і негатив. В одному з епізодів Максі з запізненням зреагував на простріл з флангу, а суперник миттєво скористався цим і забив з-під нього. 

ВІДЕО РЕЗУЛЬТАТИВНОЇ ПОМИЛКИ ТАЛОВЄРОВА – В НАШОМУ ТГ-КАНАЛІ 

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт