Авторські матеріали

Найскладніший сезон Зінченка в АПЛ: Арсенал торгує топа Євро-2024, ідуть чутки про продаж, а він бореться за основу

Переглядів 1797
Кирило Круторогов
3 голоси
Рікардо Калафьорі та Олександр Зінченко. Колаж: УФ
Зірка збірної України дедалі частіше потрапляє під критику в Англії та, здається, вже не дуже потрібен Арсеналу. Що сталося та які перспективи Сашка в команді Артети – в матеріалі «УФ».

Колишня зірка «гармашів» і збірної Франції Вільям Галлас напередодні заявив, що лондонська команда впевнено рухається вперед і прогресує, а Зінченко просто не встигає за цим темпом. І таких випадів на адресу українця останнім часом лише більшає. 

Коментатор Кирило Круторогов у статті на сайті «Український футбол» розповідає, що сталося та міркує про перспективи гравця збірної України на «Емірейтс Стейдіум».

У другому сезоні в Арсеналі Зінченко отримував менше ігрового часу – негативний вплив на це мала зимова травма 

Арсенал купив Зінченка у МанСіті два роки тому за 37 мільйонів євро. Не вартість Мудрика, звісно, але й не копійки. Артета добре знав можливості Сашка по спільній роботі в Манчестері, тож дійсно розраховував на нього. Спершу гру українця і його спроможність виконувати функції диспетчера, діючи на позиції лівого латераля, та роботу з м’ячем загалом, відзначали та навіть захоплювалися. Українець стабільно чимало зустрічався з м’ячем у кожному матчі та мав дійсно високий середній показник точності передач. 

Разом з тим у нього ніколи не було багатої статистики результативних дій (по 1 голу та по 2 асисти в обох сезонах). І відчутний мінус – не найкраща робота безпосередньо в ролі захисника. І з точки зору дотримання позиції, і з точки зору гри у відборі, і з точки зору силових єдиноборств. Адже, давайте відверто, Сашко все ж від природи не оборонець, а вельми креативний центральний півзахисник, якого доволі-таки примусово перекваліфікували. 

У другому сезоні він отримав відсотків на 20 ігрового часу менше, аніж у дебютному в Лондоні. Зокрема, в першій частині крайнього сезону українець був стабільно основним, вигравши конкуренцію у Кірана Тірні, підсумком чого стала оренда шотландця в Реал Сосьєдад. Але наприкінці року Олександр отримав травму, яка ще й дала рецидив, через що він не лише пропустив п’ять матчів, а і загалом з 19 турів АПЛ, що залишалися, зіграв у дев’яти, причому в трьох з них виходив на заміну. 

Олександр Зінченко. Фото: ФК Арсенал

В Артети великий вибір на позиції лівого захисника, до того ж планують підписати одне з відкриттів Євро-2024

Ситуація з травмою Зінченка сприяла активізації його конкурентів. Непоганий шанс увірватися в основу отримав колишній партнер Віктора Коваленка по Спеції – Якуб Ківьор. Хоча функціонально це зовсім інший футболіст, який зовсім не про роботу з м’ячем і ситуативну роль додаткового півзахисника у перехідних фазах і розбудові атак. Фактично Ківьор – захисник, який здатний зіграти на будь-якій позиції в лінії оборони. Тобто – ну зовсім не Зінченко. 

Пізніше конкуренцію у нього виграв номінально правий латераль японець Томіясу. Він почав грати в основі і не втратив місце там навіть після того, як Сашко повернувся з лазарету. А є ще й Юрієн Тімбер, якого рік тому купили в Аякса за 40 мільйонів, однак він пропустив весь сезон через розрив «хрестів». 

Проте ключове інше. Арсенал дуже серйозно націлений на придбання італійця Рікардо Калафьорі. 22-річний гравець був ключовою фігурою сенсаційної Болоньї, яка вперше в історії здобула путівку в Лігу чемпіонів, а також став основним у збірній Італії і одним з відкриттів Євро-2024. Однак важливо інше – ось так гучно Калафьорі заявив про себе на позиції центрального захисника, яким став саме в Болоньї, а раніше грав лівого латераля, причому, за чутками, Арсенал планує його підписати саме під цю роль, адже в центрі у них є Саліба та Габріель, плюс відновився Тімбер. 

За інформацією The Athletic, під цей трансфер лондонці планують розвантажити склад. Зокрема, точно попрощаються з Кіраном Тірні, а також буцімто повідомили Ківьора та Зінченка, що ті можуть шукати собі нові команди. Причому поляка хочуть знову бачити в Італії, зокрема головний претендент на його підписання – Мілан, який давно стежив за його грою. Арсенал абсолютно не проти варіанту розставання з 24-річним гравцем, причому розглядають як прямий продаж, так і оренду з правом викупу. А от куди подітися Олександрові? 

Шаленого попиту на Зінченка немає – тож куди далі?

Є відчуття, що у випадку підписання Калафьорі, Артета може й буде не проти відпустити Зінченка. Але сумнівно, що «гармаші» погодяться на копійки за його продаж. Ймовірно, логічніше для них було би залишити Сашка в команді, але без статусу основного. Проте чи погодиться він на роль очевидного гравця ротації? З іншого боку, Олександр ніколи не боявся конкуренції, здається, вона навпаки його мотивує проявляти себе якнайкраще. Тим більше, знову таки, Калафьорі та Зінченко – гравці зовсім різних функцій. 

Якщо міркувати про те, де міг би продовжити кар’єру гравець збірної України, то варіантів не так уже й багато. Навесні у пресі були чутки, що у послугах Сашка нібито зацікавлений його колишній партнер по МанСіті Венсан Компані, який нещодавно очолив Баварію. Проте ніде не було інформації, що німецький гранд готовий зробити якусь конкретну пропозицію Арсеналу. До того ж вони першочергово намагатимуться втримати Альфонсо Девіса, а у випадку його втрати, спробую придбати Тео Ернандеса і лише потім можуть розглянути кандидатуру українця. 

Також були не дуже гучні чутки, що не проти попрацювати з Зінченком новий головний тренер Челсі Енцо Мареска, який, як і Артета, свого часу входив у тренерський штаб Гвардіоли в МанСіті, тож співпрацював разом з Сашком. Проте в цих чутках була фраза, що «сині» не проти підписати українця на правах вільного агента, що навряд чи може зацікавити Арсенал. 

Отже, станом на зараз видається більш очікуваним варіантом, що Зінченко знову продемонструє впертість, залишиться на «Емірейтс» та спробує конкурувати за місце в основі. Імовірно, кількість його ігрового часу суттєво зменшиться, але якісь свої хвилини він все ж таки матиме.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт