Авторські матеріали

Власник Роми Довбика придбав Евертон Миколенка. Що це означає для двох клубів? Тепер хтось із них не зіграє в єврокубках?

Переглядів 263
Кирило Круторогов
1 голос
Миколенко, Фрідкін і Довбик, колаж: «Український футбол»
Рома та Евертон тепер належать одній людині. Згадалося: колишній президент України Кучма подарував цитату-мем «Це ж вже було». Тож у чому прецедент та як вирішувалися подібні історії на інших яскравих прикладах – у матеріалі «УФ».

Евертон придбав господар клубу Довбика, сага з продажем «ірисок» завершилася. В теорії у випадку потрапляння обох команд до єврокубків це може утворити черговий конфлікт інтересів. УЄФА виступає категорично проти монополій у клубах, лякає жорсткими санкціями, але розумні та багаті люди вже знайшли способи як уникати ймовірного покарання. 

Коментатор Кирило Круторогов у статті на сайті «Український футбол» розповідає про нового власника Евертона та наводить приклади, коли кілька клубів перебували у власності однієї компанії. 

Ден Фрідкін довго приймав рішення щодо придбання англійського клубу через великі борги, але зробив це

Епопея з продажем синього клубу з Ліверпуля американській компанії Fridkin Group тягнулася щонайменше кілька місяців. Ключовою проблемою були величезні фінансові проблеми Евертона, борги на сотні мільйонів євро та звинувачення у порушеннях фінансового фейр-плей, через що його неодноразово позбавляли очок в минулому сезоні. 

Ден Фрідкін, фото: Getty Images

Тобто Ден Фрідкін придбав не лише клуб АПЛ як бренд, а й усі його проблеми та зобов’язання, які накопичувалися роками. Врешті решт він купив 94,1% акцій клубу, а вартість угоди склала близько 600 мільйонів євро, причому 200 млн. були заплачені ще влітку та відкривали можливість «ірискам» інвестувати ці кошти в завершення будівництва нового стадіону. 

Про Дена Фрідкіна ми писали, коли представляли Рому напередодні трансферу Артема Довбика. Зауважимо, що статки родини Фрідкін оцінюються в понад 6 мільярдів доларів. 

Потенційний конфлікт інтересів, які вкрай не подобаються УЄФА, але до нього ще далеко

По-перше, ключовий момент в тому, що УЄФА забороняє двом командам одного власника грати саме в ОДНОМУ ЄВРОТУРНІРІ. Тобто якщо умовна Рома потрапить до Ліги чемпіонів, а Евертон пробʼється в Лігу Європи або Лігу конференцій – проблем не буде взагалі ніяких. Нагадаємо, що наразі римляни якраз-то виступають в другому за значимістю євротурнірі, а в ЛЧ не грали вже шість років. Тоді як Евертон не пробивався навіть до Ліги Європи сім сезонів поспіль. А в минулому з великими труднощами уник вильоту в чемпіоншип.

Згадаємо найсвіжіший кейс із теоретичним покаранням. Коли Жирона гарантувала собі місце в єврокубках, пішли розмови про те, що й вони, й МанСіті не зможуть зіграти разом в Лізі чемпіонів, адже перебувають у власності City Football Group, і у випадку, якщо не буде проведено, змін чомусь саме каталонці можуть бути понижені до Ліги Європи. Клуб Віктора Циганкова і на той час Артема Довбика ще в березні почав консультації з УЄФА щодо вирішення цього нюансу. 

Віктор Циганков, фото: Getty Images

Але цікава відмінність від ситуації Роми-Евертона в тому, що, по-перше City Football Group не є мажоритарними власниками Жирони, адже володіють 47% відсотками. Також клуб надав Європейській асоціації гарантію того, що в керівництві не працюють люди, яка мають відношення до City Football Group або бодай якимось чином представляють інтереси Манчестер Сіті або впливають на адміністративні чи спортивні рішення в обох клубах. Для цього зокрема Жирона звільнила трьох директорів, які були повʼязані з холдингом та передала частку акцій незалежній компанії через сліпий траст. 

А ще УЄФА до вересня 2025-го заборонило цим клубам проводити трансфери між собою або користуватися послугами одних і тих самих скаутів та баз футболістів. 

Інший клуб із Манчестера перебував під схожим ризиком, але також уник будь-яких покарань

Французькою Ніццою володіє компанія Ineos, а її власник, Джим Реткліфф, нещодавно придбав 27,7% акцій Манчестер Юнайтед і розраховує з часом стати повноцінним господарем МЮ. Цієї весни УЄФА також направляла запити до обох клубів щодо необхідності довести відсутність конфліктів інтересів, адже обидві команди потрапили до Ліги Європи. 

Однак там також зуміли довести, що не існує однієї особи, групи осіб або компанії, яка мала би вирішальний вплив на обидва клуби. Але тут також ключовим є те, що Реткліфф зі своєю часткою акцій поки що дуже і дуже далекий від контрольного пакета «червоних дияволів». Проте, наголошуємо, що у Фрідкіна з Ромою та Евертоном ситуація все ж таки інакша.

Джим Реткліфф, фото: Reuters

До речі, вже відомо яким чином Реткліфф може уникнути ймовірних проблем тоді, коли здійснить своє бажання та стане мажоритарним акціонером МЮ. Він не приховує, що в такому випадку здихається Ніцци шляхом продажу клубу та повністю зосередиться на Манчестер Юнайтед. 

Клуби однієї корпорації навіть грали між собою в одному турнірі, але теж обійшлося без санкцій

Звісно, мова про Ред Булл Зальцбург та Ред Булл Лейпциг. Кілька років тому вони перетнулися в одній групі Ліги Європи, причому австрійці тоді цілком переконливо розібралися з представником топ-чемпіонату. А взагалі ситуація в них доходила до абсурду, і у матчі кваліфікації ЛЧ проти Лієпаї гравець Зальцбурга Андреас Ульмер грав у футболці Лейпцига. Тим не менш корпорація Ред Булл ледве не першою знайшла вихід із ситуації щодо уникнення конфлікту інтересів, хоч і вчинила радикально. Вона прибрала своїх людей з керівництва Зальцбурга, а також припинила бути власником клубу, залишившись її головним спонсором та зберігши свою назву у назві обох.

Повертаючись до теми Дена Фрідкіна і його двох іграшок – Роми Довбика та Евертона Миколенка, очевидно, що мине час перш ніж ці команди потраплять до одного євротурніру. Крім того, він має вже достатньо прикладів, що потрібно зробити для того, аби уникнути покарань. Хоча ключове питання в іншому – в такому випадку він не лише формально, а й документально буде зобов’язаний передати один з наявних клубів у керування осіб, що не є дотичними до нього або його корпорації.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт