Ексклюзив

«Дністер – це Шелаєв, Костишин, серйозний проєкт. А ще ж Миколаїв із дуже сильним тренером!»: Дірявка – про чемпіонат аматорів

Переглядів 1640
Олександр Щербатих
6 голосів
Сергій Дірявка. Колаж: УФ
Перед початком розіграшу чемпіонату України серед аматорів інтерв’ю сайту «УФ» дав тренер багатьох українських любительських та професійних команд Сергій Дірявка. Ми намагались проаналізувати майбутнє аматорської першості та обговорили стан масового футболу в Україні.

Сьогодні до трьох професійних ліг доєднається ще й сезон 2024/25 чемпіонату України серед аматорів. Серед учасників турніру очікуються такі імена, як Гладкий (ФК Харків, Металіст, Дніпро, Динамо, Шахтар), Чичиков (Ворскла, Зірка, СК Дніпро-1), Загальський (Дніпро, Зірка, Інгулець, Дніпро-1, Оболонь), Ковальов (Зірка, Інгулець, Зоря, ЛНЗ), Мігунов (Шахтар, Дніпро, ФК Маріуполь) і багато інших. До того ж, футбол серед людей без професійного контракту можна розглядати як трамплін для його молодих учасників – доведено тим же Твердохлібом, який доріс до Кривбасу після аматорських Чайки (Вишгород) та Атлета (Київ).

Перед стартом змагань ексклюзивне інтерв’ю сайту «Український футбол» дав відомий тренер Сергій Дірявка, який ще минулого сезону працював у турнірах ААФУ. З ним ми поговорили про те,

  • чи дійсно в Другій лізі та під егідою ААФУ зростають юні таланти;
  • чому український любительський футбол йде не зовсім вірним шляхом;
  • який приклад розвитку дійсно може бути показовим;
  • чому міські, обласні та національна асоціації футболу не виконують свої обов’язки;
  • хто в чемпіонаті України серед аматорів застосовує професійний підхід;
  • хто буде фаворитом нового сезону.

«Важкі часи. Я б про розвиток молодіжного футболу взагалі не говорив»

– Сергію Георгійовичу, після старту повномасштабної війни наш футбол вчергове змінився. Тепер тренери команд Другої ліги відзначають, що їх команди існують переважно для розвитку футболістів. А яку ж функцію тоді відіграє чемпіонат України серед аматорів?

– Це таке глобальне питання, що в двох реченнях неможливо відповісти😊 Насправді я не згідний з тим, що Друга ліга розвиває молодих гравців. Їхньому розвитку сприяють лише академії та юнацькі склади, а також резервні команди на кшталт Полісся-2, Руху-2 та інші клуби, які залучають молодь у структури своїх перших команд.

Інші – не про це. Там, зазвичай, клуб є якоюсь короткотерміновою історією або проєктом. А от аматорський футбол – це взагалі окрема історія. Тут дуже великий вплив мають власники. Умовно кажучи, президент створив команду любителів і одразу хоче результат. Йому треба, аби хлопці вигравали, особливо вдома, та були в лідерах. Це дає якийсь незрозумілий імідж. Коли одразу треба виконувати завдання – нове покоління взагалі не підпускається.

Загалом, зараз настільки важкі часи, що я б про розвиток молодіжного футболу взагалі не говорив. Тут потрібно подякувати нашим Збройним Силам за те, що ми взагалі можемо спілкуватись.

– А для чого ж людям тоді взагалі слідкувати за матчами аматорів?

– Я працював пів року на рівні ААФУ (у тренерських штабах ВПК-Агро та Перемоги, а також на чолі СК Вільхівці) і можу сказати, що тернопільська команда Подоляни була прикладом, коли колектив, зібраний з 12-річного віку, пройшов усі етапи підготовки і потім заявився тим складом в чемпіонат України серед аматорів. Ось це, напевно, єдиний приклад розвитку юного покоління.

Усе інше – це місцеві битви. І вони насправді дуже цікаві. Там виступає багато футболістів, які вже на завершенні кар'єри, але ще не награлись. Є й досить непогані кошти, тому це хороший варіант для людей, охочих продовжити власну кар'єру. А слідкувати точно вартує, бо є багато цікавих матчів.

Гравці ФАТ Подоляни. Фото: ФК ФАТ Подоляни (Тернопіль)

«Має бути мікс із дорослих і молодих футболістів. Розвивати дітей – обов’язок асоціацій»

– Яким має бути аматорський чемпіонат, аби це сприяло прогресу молодих гравців?

– Наведу приклад. Ще за радянських часів я закінчував спортивний інтернат. Там експериментально зробили не десять класів, а 11. Виходило, що ми ще на рік залишились в інтернаті, а він ішов нам уже як технікум. Тоді команду заявили на область грати разом із дорослими чоловіками. 

Згодом цей рік нам допоміг відчути що таке інший рівень боротьби, швидкості. З нашої команди багато людей заграло на високому рівні: Андрій Полунін, Сергій Соловйов, Роман Мелешко, Богдан Могильний, Євген Похлєбаєв, Денис Філімонов. Ось тому я й вважаю, що на аматорському рівні має бути баланс: 50/50 молоді та дорослих футболістів.

– Якщо ми беремо Англію, там вся футбольна піраміда складається з 24 рівнів. І лише чотири з них – професійні. В інших розвинутих країнах перелік любительських змагань менший, але їх теж вистачає. Однак у цих країнах війни немає. Якби в нас зник аматорський футбол, як би це вдарило по загальному рівні розвитку виду спорту в Україні?

– Мені здається, що так радикально чинити не треба:) Наприклад, на заході України багато людей ходить на матчі і їм це цікаво.

Але, водночас, не треба й порівнювати нас з цими країнами, що ви назвали. Річ у тім, що там вибудувана структура, піраміда, яка побудована саме під розвиток. А чи буде у нас – не знаю. У нас ні структури, ні системи. Виходить, що багато хлопців тратять 8-9 найкращих років свого життя на футбол, а на виході – жодних перспектив. Можливо, 0.5% [стають успішними й забезпеченими завдяки футболу]. 

– Чому ситуація настільки погана?

– Умовно кажучи, в Дніпрі кожного року зі спортивних шкіл випускається 100 футболістів. На професійний рівень потрапляють одиниці. Немає можливості.

Якщо відверто, то я не розумію ролі міських та обласних асоціацій. Вони декларують розвиток, а насправді з їхнього боку у цьому напрямку нічого немає. Організувати турнір і закупити кубки? Ну це ж сміх. Їх прямий обов'язок – залучити людей, знайти спонсорів. Дуже ж багато коштів на дитячий футбол виділяється від FIFA та UEFA. 

От зараз у Дніпрі зник професійний клуб, а діти у чому винні? Професійного клубу немає, але ж діти є. Я вважаю, що допомагати їм – це ж обов'язок асоціацій: національної, обласної, міської.

«У Заліщиках будуть професійні підхід до тренувань та вимоги від футболістів»

ААФУ сповіщає, про участь 20 команд в чемпіонаті України серед аматорів. Щоправда, поки участь в першому турі підтверджує лише для семи пар. Хто серед них є вашим фаворитом?

– Мені дуже імпонує підхід одного президента – Юрія Куца, який вкладає кошти у рідне місто Заліщики (Тернопільська область). Там є команда Дністер і мені здається, що вони будуть одними з фаворитів. 

Також у цій групі (Група 1, яка сформована із команд західного регіону) є ФК Миколаїв зі Львівщини, який переміг Металіст у Кубку України та є чинним володарем Кубка України серед аматорів. Це дві команди, які будуть фаворитами у цій частині. Серед інших колективів західного регіону дуже багато буде залежати від того, наскільки добре пройде трансферна кампанія. Дуже багато залежить від комплектації, а вона може змінюватись кожні пів року.

У протилежній групі мені дуже подобається Олімпія (Савинці). Вони щойно здолали Гірник-Спорт у Кубку, а це клуб, який щойно вилетів із Першої ліги. Також не забуваємо, що серед аматорів є багато непередбачуваних ігор, тому можуть бути й неочікувані історії. Важливим моментом буде те, хто й наскільки добре гратиме виїзні матчі. Аматорський чемпіонат – домашній. Це така специфіка.

– Це саме через велику кількість аматорських дербі?

– Так, саме так.  

– До речі, Олімпія матч третього попереднього раунду Кубка України гратиме проти луганської Зорі.

– І я думаю, що Зорі легко не буде. По перше, Савинці приймають суперника вдома. Окрім цього, там є досвідченні футболісти. 

– А за ким із помітних у минулому виконавців нам потрібно послідкувати у цій аматорській кампанії?

– Склади постійно змінюються. Проте навіть не те що на всеукраїнському, навіть на обласному аматорському рівні грають справжні зірки. Я знаю, що точно на Закарпатті грає колишній півзахисник Шахтаря та збірної України Адріан Пуканич. От на його гру треба дивитись, бо він в кожному матчі творить якісь шедеври. А це обласний рівень!

– Ви сказали, що вам подобається підхід до справи у Заліщиках. А хто з наших аматорських команд може похизуватись професійним підходом до тренувань?

– А от про Заліщики й скажу, я про них ще не договорив:) Який там тренерський штаб? (головний тренер Олег Шелаєв, тренер-консультант Руслан Костишин). Я дуже поважаю цих людей. Це надзвичайно амбітний і, на цьому рівні, могутній проєкт. Впевнений, що там будуть професійні підхід та вимоги від футболістів.

Також у Миколаєві так історично склалось, що там буде хороший рівень. Я вже давно був здивований, чому ця команда не переходить з обласних змагань у чемпіонат аматорів. Там зараз тренує дуже сильний тренер Віталій Шумський. 

– У Групі 2 гратиме чинний чемпіон Агротех (Тишківка). Чого очікуємо від них?

– Дуже класна команда. З того, що я знаю – амбітна команда, яка складе конкуренцію Олімпії. Чув про них дуже багато хороших відгуків.  

– У фіналі минулого сезону Агротех із рахунком 2:0 здолав Пробій (Городенка). Суперники з Франківщини пішли у професіонали, а чемпіони залишились в аматорах. Трохи парадоксальна ситуація. Чи може на гравців вплинути те, що немає зростання?

– Ні-ні. Тут важливо наскільки у фінансовому плані це собі може дозволити президент. Гравці йтимуть туди, де більше платять.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт