Ексклюзив

«Із СаШо в воротах я був спокійним. Тепер так – із Бущаном»: Михалик – про матч Рейнджерс – Динамо

Переглядів 1851
Євген Чепур
12 голосів
Олександр Шовковський та Георгій Бущан. Колаж «Український футбол»
Легендарний центральний оборонець київського Динамо та національної збірної України Тарас Михалик спеціально для «УФ» розповів свої враження від поєдинку-відповідді киян проти шотландського Рейнджерс.

Автор: Кирило Паршаков

Після перемоги Динамо у матчі-відповіді над Рейнджерс у рамках третього кваліфікаційного раунду Ліги чемпіонів, сайт «Український футбол» поспілкувався з Тарасом Михаликом про гру киян в матчі з шотландською командою. Колишній захисник київської команди і збірної України висловив думку щодо:

  • Рівня гри Рейнджерс в поєдинку.
  • Рішення судді в моменті з вилученням Жефте.
  • Захисту Динамо в цьому поєдинку.
  • Перспектив Михавка в складі київської команди.
  • Лідерів Динамо на даний момент.
  • Протистояння біло-синіх із Зальцбургом в наступному раунді Ліги чемпіонів.

«Не можна сперечатись з тим, що в цій грі допомогло вилучення в складі шотландців»

‒ Тарасе Володимировичу, як Вам гра Динамо в цьому матчі? 

‒ В принципі гра Динамо сподобалась. Я казав до поєдинку, що головна задача – це витримати перші 20-30 хвилин. Але я не можу сказати, що Рейнджерс дійсно затиснув, бо я, чесно кажучи, чекав, що буде перших хвилин 20 будуть шотландці сильно тиснути. Рейнджерс звісно завдавав ударів, але я очікував, що вони створять більше небезпеки. А гра Динамо мені дійсно сподобалось.

‒ Ви кажете, що шотландці не пресингували, як ви очікували, але чи вважаєте, що саме вихід Динамо з того пресингу зіграв вирішальну роль?

‒ Наразі я можу сказати, що в команді цей компонент на непоганому рівні. Не лише в цій грі, але й загалом в усіх матчах Ліги чемпіонів – з Партизаном і з Рейнджерс. Хоча не можна сперечатись з тим, що в цій грі допомогло вилучення в складі шотландців. 

Я дійсно переймався, що перші 30 хвилин може бути тяжко гравцям Динамо, аби Рейнджерс їх не затиснув інтенсивним пресингом, бо британські команди можуть це якісно зробити. Але динамівці витримали, перетерпіли, а в кінці дотиснули суперника та переломили хід гри, яка до цього в принципі була рівною, як на мене. Вже після вилучення Динамо виглядало цікавіше.

Тарас Михалик. Фото: Динамо

‒ А чи дійсно тягнув фол на Караваєві від Жефте на другу жовту для бразильця?

‒ Чесно кажучи, всі такі рішення виносяться на розгляд судді. Зараз не розумію взагалі такі моменти, не тільки у цій грі, а й загалом. Колись за такі моменти не дали б не те що жовту, ніхто і порушення б не свистів, а зараз такі правила, мабуть. Якби це рішення не на нашу користь було, то це було б неприємним моментом, але раз суддя прийняв це рішення, значить, мабуть, фол тягнув на жовту. 

Такі рішення мені не подобаються, бо мені більш до вподоби жорсткий футбол, в який грали раніше. Зараз часто можна в матчах побачити симуляції, але в цьому епізоді, якщо суддя поставив, то ну і слава Богу, як то кажуть.

‒ Загалом протягом гри ми побачили дуже багато фолів від шотландців. Чи могло це бути навмисними провокаціями з їхнього боку?

‒ Я не думаю, що тут справа в провокаціях. Ці фоли – це більше про британський стиль гри, в який вони зазвичай і грають. Гра йде «від ножа», більше демонструють жорсткий футбол. Але мені Динамо сподобалося тим, що вони в цьому компоненті не поступились, що дуже важливо. 

‒ Рейнджерс навіть після вилучення мав достатню кількість гольових моментів. Чого не вистачило Динамо, аби одразу перехопити ініціативу в поєдинку?

‒ Я вважаю, що правильним рішенням було не атакувати великими силами одразу після червоної картки для гравця Рейнджерс. Не треба було створювати ситуацію, як-то кажуть, «шашки наголо – і всі вперед побігли». Це футбол – втрата одного гравця – це звичайно суттєво, але не критично, є команди, що і вдесятьох виграють. Тому Динамо все зробило раціонально.

«Потенціал у Михавка дійсно великий. Біля такого захисника, як Попов, він буде лише зростати і набиратися досвіду»

‒ В останніх п’яти матчів стабільне місце серед оборонців в основі мав лише Денис Попов. Згадавши власний досвід, розкажіть наскільки проблемною для команди може стати є постійна ротація захисників?

‒ Ротація захисників – дійсно не дуже приємне явище для команди. Але тут сталася ситуація, що Дячук отримав травму. Він дуже непогано грав, тому для киян це втрата. Але коли я побачив наживо у грі Михавка у матчі з Вересом, він мені дуже сподобався, на мою думку, в нього велика перспектива. 

Я навіть запитував про нього в Сергія Федорова, який займається підготовкою захисників в Динамо. Він відповів, що, попри певні нюанси в ігрових моментах, потенціал футболіста Михавка дійсно великий. І біля такого гравця, як Попов, він буде лише зростати і набиратися досвіду. Оскільки Дячук отримав травму, то поки він повертатиметься у форму, в Михавка є всі шанси, хай працює

‒ А як Вам загалом гра центру захисту Динамо в цьому матчі? Здалося, що краще, ніж у першій грі, діють проти Десерса, якого так активно шукали футболісти команди-суперника?

‒ Кияни зіграли на нуль, але я думав, що гравці шотландців будуть більше тиснути. Не скажу, що в них було багато вдалих шансів, але в моментах, що були, велику роль зіграв Бущан. Дуже важливо, коли у воротах стоїть людина з досвідом, яка дає впевненість іншим. Захисники це відчувають.

‒ Чи помітний для Вас зараз прогрес в грі Дениса Попова? Саме він у першому матчі не дограв наприкінці, наслідком чого став гол Рейнджерс…

‒ Попов у захисті за останні матчі дуже додав, дай Бог, щоб в нього травм ніяких не було, бо видно, як він росте на очах. Мені, в принципі, його гра завжди подобалася, але це був виключно силовий футболіст. А зараз він у різних компонентах гри покращується – краще читає гру, гарно веде боротьбу і вже може краще віддати в певних моментах гострі передачі.

«Коли Шапаренко набере оптимальну форму, переїде в якийсь топовий європейський чемпіонат»

‒ Дуже активним на своєму фланзі у цій грі був Кабаєв, декілька разів мав нагоду відзначитися результативною передачею. Як вам гра Владислава в цьому матчі?

‒ Дуже непогано Владислав зіграв, але так само мені сподобався і Караваєв, і Бражко – кожен робив свою роботу. Проте хочеться після гри похвалити багатьох.

‒ Знову результативною дією відзначився Шапаренко. Відчувається, що наразі Микола є лідером колективу?

‒ Я вважаю, що відчувається. Зрозуміло, що є такі ветерани як-от Бущан чи Ярмоленко, лідери і на полі, і в роздягальні. Але серед молодших гравців Шапаренко і Буяльський так само є лідерами команди – це хлопці, які ведуть гру. Дай Бог не наврочити, адже зараз Шапаренко тільки набирає форму, це було видно і по збірній, і зараз. Коли він набере свою оптимальну форму, я думаю, що він переїде в якийсь топовий європейський чемпіонат.

‒ Також серед молодих футболістів зараз добре себе показує Волошин. Як вам його гра?

‒ Волошин мені подобається не тільки зараз, а й взагалі. Мабуть, з усіх молодих футболістів Волошин для мене найцікавіший.

Якщо він буде і далі так грати, як зараз, тримати цей рівень, то, я думаю, що він переросте, як мінімум, в лідера Динамо. Як максимум – Динамо може продати його в якийсь сильніший чемпіонат.

‒ А як Вам гра новачка команди – Олександра Піхальонка?

‒ Гарно вийшов Піхальонок, забив гол, хоча й Віталій Буяльський доволі непогано діяв. Мені подобається, як Буяльський разом із Шапаренком вів гру. Але врешті Піхальонок відкрив рахунок і я помітив, що він добре влився в динамівський колектив – таке відчуття, що він вже там давно грає.

Георгій Бущан. Фото: Динамо

‒ Наскільки важливу роль в цьому протистоянні зіграв Георгій Бущан?

‒ Жора Бущан ‒ молодець, він декілька разів хороші удари потягнув раз. Моменти, коли голкіпер, як-то кажуть, «тягне на собі», теж додають впевненості захисникам. Я вважаю, що роль Бущана зараз дуже важлива. Матч із Вересом – це показник. Коли Жора грає, то відчувається, що захист команди впевненіше діє. Я не хочу казати, що Нещерет винен, помилки бувають у всіх. Я думаю, що він нормальний голкіпер і ще додасть. Але от сталася помилка і вже в команді трошки паніка після того, як 2:0 вели і купу моментів не забили. А тут раз – і таке сталося.

Скажу за власним досвідом, коли Саня Шовковський стояв у воротах, то я був впевнений, що позаду все в порядку, і спокійно себе відчував. Коли вставав хтось інший на підміну – навіть не важливо, хто конкретно виходив, то трішки вже була невпевненість. Тут так само – роль Бущана додає впевненості гравцям. Він – футболіст з досвідом, може в певних моментах на захисників крикнути, десь вдало ногами зіграти. 

«Якщо Динамо пройшло Рейнджерс, слова Шовковського справдилися»

‒ Протягом останніх років на Гемпден Парк відбулось дві важливих перемоги збірної України (над Швецією під час Євро-2020 і у відборі на ЧС-2022 над Шотландією), а тепер ще й вікторія Динамо. Чи можна вважати цей стадіон щасливим для наших команд?

‒ Як казав Шовковський: «Для мене цей стадіон щасливий». Динамо пройшло далі, значить, дійсно щасливий.

‒ Далі на киян чекає Зальцбург, маєте прогноз на це протистояння?

‒ Не хочу нічого загадувати, але дай Бог, щоб грали в такому стилі, як зараз, тримали оцей ритм. В принципі, наразі в грі киян мені все подобається

‒ А якої гри слід чекати від австрійців?

‒ На мою думку, команда Зальцбург буде ще цікавіша, ніж Рейнджерс, тому буде складніше. Але всі українські вболівальники хотіли б бачити Динамо в груповому етапі Ліги чемпіонів.

 

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт