Ексклюзив

Микола Цимбал: «Наші бразильці – приклад роботи на міжнародному трансферному ринку для усього українського футболу»

Переглядів 1057
Анатолій Янголь
2 голоси
Микола Цимбал. Фото: ФК ЮКСА
Найкращий тренер 3-го туру Другої ліги Микола Цимбал дав інтерв’ю «УФ». Він розповів про футбольну команду Української Християнської Спортивної Академії, яскравий дебют новачків-бразильців і перемогу над Чайкою – однією із лише 4 команд нового чемпіонату, які до цього не втрачали очок.

Футбольна команда UCSA (ЮКСА, Українська Християнська Спортивна Академія) цього сезону дебютує в Другій лізі та в цілому в змаганнях ПФЛ. Але клуб зробив усе, щоб змусити про себе заговорити навіть у статусі новачка ліги. По-перше, запросив до себе в гості зіркового бразильського вінгера Тете – який і проводив майстер-клас для діток, і відвідував заняття команди, і підтримав розвиток першого в Україні професіонального християнського футбольного клубу. По-друге, підписав низку новачків калібру Синьогуба (Інгулець, ЛНЗ), Махнєва (Верес, Карпати) та трьох бразильських новачків. По-третє, досягнув хорошого спортивного результату: пройшов до третього раунду Кубка України й після стартових турів вийшов на друге місце в чемпіонаті. 

Після яскравої виїзної перемоги (3:1) над непереможною до того в Другій лізі Чайкою ЮКСА вийшла в лідери. А її головний тренер визнаний найкращим тренером туру Другої ліги від Всеукраїнського об’єднання тренерів з футболу (президент – мс, зту Микола Павлов). Микола Цимбал розповів сайту «Український футбол» про яскравий дебют трьох бразильців, безпрограшну серію,  тяжку кубкову поразку від Звягеля Максимова. 

«Питання призначення головним тренером ми вирішили за пару днів»

– ЮКСА перемогла 3:1 Чайку. Наскільки несподіваним для вас є визнання найкращим тренером туру?

– Це приємний аванс для мене і мого тренерського штабу від досвідчених фахівців, які ухвалювали це рішення. Для нас це приємно.

– Пригадайте пропозицію від керівництва ФК ЮКСА очолити команду. Наскільки довго думали та чому все ж ухвалили таке рішення?

– Це був кінець червня. Після того, як ЮКСА отримала сертифікат на участь у Другій лізі, мені зателефонував віце-президент Євген Донцов, з яким я був знайомий по роботі в Минаї. І за пару днів ми вирішили це питання. Оскільки команда будувалася з нуля, мало хто в Україні чув про неї. Звісно, треба було розуміти, як швидко створити повноцінну команду, яка буде конкурентоздатною у професійному футболі.

Сергій Леснік та Микола Цимбал. Фото: ФК ЮКСА

– Чи задоволені селекцією у літнє міжсезоння? Можливо, ще будуть підсилення?

– Тренер не може бути задоволений селекцією на сто відсотків. Завжди хочеться ще кращого гравця на кожну позицію. Але враховуючи, що команда будувалася взагалі з нуля, зроблено хорошу роботу – не тільки мною, а й усім тренерським штабом, керівництвом. 

Дуже велику роль зіграв президент у формуванні команди. Сергій Леснік особисто розмовляв із багатьма футболістами. Було достатньо для більшості гравців приїхати до нас на базу, поспілкуватися з президентом, після чого рішення ухвалювалося зазвичай рішуче і швидко.

«Як такі гравці можуть потрапляти в Україну, ще й у Другу лігу?!»

– ЮКСА робить ставку на досвідчених гравців. Це свідчить про те, що стоїть завдання вже у цьому сезоні поборотися за підвищення у класі?

– Я не зовсім згоден із формулюванням запитання. У нас найстаршим є 34-річний Олег Синьогуб, досвідчений футболіст. Махнєву та Євдокимову по 27 років, Думанюку – 26. Венді Вава – 25 років. Це середній вік для футболістів. Вже не молоді, але, скажімо так, в самому соку. 

Але якщо пройтися по інших позиціях, то, наприклад, Андрій Демиденко та Микита Кононов – два гравці основного складу, захисної ланки, їм 19 та 20 років. Воротарю Нікіті Федотову 23 роки – це молодий вік для голкіпера. Двом атакувальним бразильським гравцям 21 і 22 роки (Габріель та Матеус, - прим.). Також у нас дуже багато молоді, яка виходить і підсилює гру. Це переважно хлопці від 18 до 20 років. Середній вік команди – 22 роки. Тому я б сказав, що в нас більш молода команда, а не досвідчена.

Що стосується завдання, то перед нами не стоїть питання за будь-яку ціну підвищитись у класі. Ми будуємо структуру клубу. Запустити такий механізм, яким він має бути у професійному футболі. І вже потім рухатися в сторону підвищення у класі. Все буде поступово, будь-якою ціною виходити в Першу лігу ніхто нікуди не поспішатиме.

– Ви не побоялися поставити в стартовий склад трьох дебютантів ‒ бразильських легіонерів. Були настільки впевненим у їхньому класі?

– Так, це дуже високого рівня гравці. І це приклад роботи на міжнародному трансферному ринку для усього вітчизняного футболу. Це приклад, тому що таких якісних футболістів завести в український футбол під час війни, ще й мотивованих, що дуже важливо, у молодому віці... 

Дуже багато зараз скаутів у Прем'єр-лізі працюють. Дивіться, як такі гравці можуть потрапляти в Україну, ще й у Другу лігу. Якщо вони когось зацікавлять, то клуб відкритий до пропозицій щодо цих футболістів. Ми нікого не будемо силоміць тримати. Для нас дуже важливо, щоб кожен футболіст почувався щасливим у нашій команді.

‒ Задоволені тим, як грали Венді Вава, Габріель Гоуларт і Матеус?

‒ Габріель відкрив рахунок, Матеус пробивав по воротах, коли на добиванні забив Євдокимов. Вава багато працював попереду, виконав свої обсяги бігової роботи та боротьби. Але все ще попереду – хлопці зіграли свій перший матч, хтось – 66 хвилин, хтось 85. Далі має бути ще краще.

– Які висновки зробили від поразки проти Звягеля у Кубку (0:4)?

– Ми наголосили на реалізації моментів, тому що створили їх досить багато. Також на концентрації гри в захисті. Ми швидко забули про цю гру і почали готуватися до наступного суперника – Чайки.

«Можливо, на папері ми не були фаворитом»

– Ваша команда не була фаворитом у протистоянні з Чайкою. За рахунок чого змогли досягнути максимального результату?

– Можливо, на папері ми не були фаворитом, але ставили максимальне завдання на цю гру. Ми ретельно готувалися до цього суперника: тренерський штаб виконав дуже великий об'єм роботи в підготовці до Чайки і хлопці втілили заплановане в життя, що відображає підсумковий рахунок гри.

– Що найбільше запам'яталося у цьому матчі?

– Звичайно, в першу чергу запам'ятовуються забиті м'ячі та створені гольові нагоди. Також ми побачили моменти, над якими нам ще потрібно працювати. Ми це все розберемо та будемо від гри до гри ставати ще кращими.

– Бразильський дебютант Матеус після заміни шкутильгав. З ним все гаразд?

– З ним все добре, це була мікротравма. Майже після кожної гри у футболістів бувають невеликі ушкодження, тому не бачу у цьому великої проблеми.

– Чи є прогнози щодо повернення на футбольне поле травмованого півзахисника Ховайка?

– На цьому тижні Кирило Ховайко вже приступить до індивідуальної роботи. Ми дуже чекаємо на його повернення у стрій. Віримо, що він буде допомагати нам на полі.

– Футболісти вже адаптувалися до вашого бачення футболу, розуміють ваші вимоги?

– Часу, звісно, в нас було дуже мало, По суті, гра з Чайкою була першою, у якій нам вдалося заповнити всю заявку. Процес адаптації ще триває, ми ще знайомимося, але основні принципи футболісти вже розуміють і стараються виконувати. Звичайно, є помилки, але ці помилки ми робимо всі разом – і футболісти, і тренерський штаб. Разом ми виправляємо їх і йдемо до нашої мети. А наша мета – перемагати в кожному матчі.

«Боротьба за підвищення в класі у Другій лізі буде до останнього туру»

– Наскільки тактично гнучкою є ЮКСА? Команда може змінювати структури гру по ходу матчів?

– Так, ми з тренерським штабом працюємо над цим 24/7. У цьому плані ми виконуємо дуже великий об'єм роботи, щоб команда була гнучкою та могла створювати сюрпризи для суперників.

Микола Цимбал. Фото: ФК ЮКСА

– Наскільки конкурентний у цьому сезоні чемпіонат Другої ліги?

– Я вважаю, що чемпіонат дуже конкурентоздатний. Багато цікавих, амбітних команд. Думаю, боротьба за підвищення в класі у чемпіонаті буде до останнього туру.

– Чи задоволені наявною інфраструктурою? Можливо, клуб планує розвиватися у цьому напрямку по ходу сезону?

– Так, звичайно, я задоволений, що в умовах війни клуб розвивається, продовжує будувати інфраструктуру для академії, дітей, професійної команди. Протягом найближчого тижня планується відкриття басейна та сауни для відновлення. 

Також планується найближчим часом початок будівництва повноцінного великого штучного поля. Ми маємо чудову тренажерну залу, проживання, харчування, – все, що необхідно для розвитку професійної команди. Але плануємо розвиватися ще далі. 

Це більше стосуватиметься нашої академії, тому що дуже важливо, щоб наш клуб поповнювали власні вихованці. А для цього необхідна інфраструктура, над чим зараз і працює президент.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт