Ексклюзив

Найкращий тренер вересня в Першій лізі Володимир Сисенко: «У ситуації з вилученням, мабуть, я був дещо неправим»

Переглядів 174
Анатолій Янголь
3 голоси
Володимир Сисенко. Фото: СК Полтава
«УФ» визначає найкращих тренерів місяця у змаганнях ПФЛ. У вересні 2024-го у Першій лізі – це, безперечно, головний тренер лідера Групи Б – СК Полтава – Володимир Сисенко.

Другий місяць чемпіонату України 2024/25 вийшов особливо важким і відповідальним для Полтави – належало зіграти з безпосередніми конкурентами, в тому числі, й на виїзді. Тим не менш, підопічні Сисенка виграли чотири з п’яти своїх матчів за вересень, від самого початку чемпіонату не знаючи поразок у Першій лізі. Зокрема, вдалося обіграти на виїзді Металіст 1925 – клуб, який за оціночною вартістю, статусом і досвідом футболістів і тренерів справедливо вважається найпотужнішим у дивізіоні в цьому сезоні. 

Креативний директор «УФ» Артур Валерко знайшов ще одну цікавинку: Володимир Сисенко, вперше очоливши СК Полтава ще при його заснуванні в 2011 році, є головним тренером із найдовшим стажем роботи в своїй команді! Він вивів її з місцевих змагань Полтавщини в лідери Першої ліги та реальні претенденти на підвищення в класі. Журі прес-служби ПФЛ і редакції «УФ» не сумнівалося, що Сисенко гідний відзнаки найкращого тренера місяця. 

В інтерв’ю сайту «Український футбол» найкращий тренер вересня у Першій лізі Володимир Сисенко:

  • проаналізував виступи Полтави,
  • розповів про процес формування команди,
  • пригадав свої виступи у Таджикистані.

А кого експертна рада «УФ» визнала найкращими в вересні в УПЛ? Прочитати аналіз від Буряка, Воробея, Дулуба, Хацкевича та Валерка можна тут.

Пригадати оцінки Кварцяного, Маркевича та інших фахівців за підсумками серпня 2024 року можна тут.

«Ми провели сильні ігри не лише з Металістом 1925»

– Наскільки несподіваним та приємним для вас є визнання найкращим тренером вересня у Першій лізі?

– Відверто кажучи, я над цим не задумувався. Звичайно, приємно перемагати у цій почесній номінації. Це наслідок роботи всього колективу: гравців, помічників, персоналу. Разом працювали на результат, тому себе героєм не вважаю.

– Полтава виграла шість матчів і жодного не програла. Чи ви задоволені виступами команди? Можливо, чимось залишаєтесь невдоволені?

– У кожній грі є моменти, які залишають позитивне враження і, звісно, ті, над якими треба допрацьовувати. На теоретичних заняттях завжди розбираємо всі моменти. 

– Від якого матчу отримали найбільше задоволення? Можливо, від перемоги над Металістом 1925, у складі якого грають футболісти рівня УПЛ?

– Не можу сказати, що від якогось конкретного матчу отримав задоволення. Ми провели сильні ігри не лише з Металістом 1925, який, безумовно, укомплектований якісними гравцями та має сильний тренерський штаб. Також відзначу матчі з Маріуполем, Вікторією, ЮКСА, Діназом. Кожна з цих команд укомплектована не гірше і має в обоймі футболістів, які зіграли не один десяток матчів в УПЛ. Найбільше задоволення мені приносять ті матчі, де наші перемоги стають закономірним відображенням того, що відбувалося на полі упродовж гри.

«У нашій групі Першої ліги в цьому сезоні дуже сильний склад учасників. Найсильніший із минулих сезонів»

– За рахунок чого у цьому сезоні команді вдалося додати у грі в захисті? Всього лише три пропущені м'ячі...

– Ми дуже багато працюємо над тим, щоб удосконалювати гру в захисті. Ця робота ведеться на тренуваннях, на теоретичних заняттях та індивідуально. Задоволений, що це приносить свої плоди.

– Наскільки нинішній футбол Полтави близький до вашого ідеалу? Це саме те, що ви завжди вимагали від своїх підопічних? 

– До ідеалу ще далеко. Ми рухаємося у тому напрямку, постійно вдосконалюючи гру. Якщо працюватимемо у тому ж напрямку, то все у нас вийде.

– Чи серйозна конкуренція у вашій групі в нинішньому сезоні? Можна сказати, що ця Перша ліга є більш сильною з огляду на склад учасників?

– На мій погляд, у нашій групі в цьому сезоні дуже сильний склад учасників. Це дуже рівна і сильна група. Якщо порівнювати із минулими сезонами, то нині це найсильніший склад учасників.

– Ви під час матчів дуже емоційні. Ще не навчилися дещо стримувати себе?

– Я намагаюся себе стримувати. І в ситуації з вилученням, мабуть, був дещо неправим. Але намагаюся контролювати себе, втім не завжди це в мене виходить.

 

Володимир Сисенко (верхній ряд другий зліва). Фото: СК Полтава

Довідка «УФ»

Сайт «Український футбол» за підсумками кожного місяця визначає найкращих у всіх лігах чемпіонату України з футболу. Інтерв’ю з героями серпня 2024 року тут: 

«Грав під керівництвом Сьоміна з майбутнім олімпійським чемпіоном»

– Давайте пригадаємо вашу кар'єру гравця. Ви 11 років грали за Памір. З ким із іменитих футболістів вдалося пограти? 

– Непересічних особистостей, з якими вдалося пограти, було чимало. Це і Едгар Гесс, який ставав чемпіоном СРСР у складі московського Спартака та грав за збірну. Також відзначу Валерія Саричева, який потім багато років захищав кольори московського Торпедо, ставав найкращим голкіпером Радянського Союзу. Грав разом з Олексієм Чередником, який є легендою Дніпра та ставав олімпійським чемпіоном Сеула (велике інтерв’ю з ним можна прочитати на FanDay у двох частинах – перша та друга). Також – із Володимиром Гулямхайдаровим, який був учасником олімпійської збірної та грав у складі Торпедо. Пограв і з Мустафою Беляловим, який був теж учасником олімпійської збірної та СКА Львів і продовжувати цей перелік можна дуже й дуже довго.

– Можливо, застали ще Юрія Сьоміна?

– Під його керівництвом я грав рік. Для нього тоді Памір став стартовим майданчиком у великий футбол у якості тренера.

– Чим насамперед вам запам'ятався Таджикистан? Як оціните рівень місцевого чемпіонату?

– Памір, у якому я виступав, завжди грав у чемпіонаті Радянського Союзу. А от Таджикистан мені запам'ятався тим, що у 1980 році ми стали чемпіонами СРСР серед молодіжних команд.

– Чи стежите нині за таджицьким чемпіонатом і, можливо, за тими українськими виконавцями, які нині там грають?

– Не можу сказати, що дуже пильно стежу за таджицьким чемпіонатом. Але в мене є постійний зв'язок із Душанбе, з тими хлопцями, з якими у свій час грав. Звісно, вони мене інформують про всі найголовніші події з життя їх чемпіонату.

– У Таджикистані ви застали громадянську війну. Що можете пригадати з тих часів? Наскільки тоді було непросто переживати всі ці події?

– На жаль, в Україну теж прийшла війна. Думаю, кожен українець не з чуток знає, на скільки складною є війна. Нам із дружиною такі події довелося пережити вдруге...

«СК Полтава будувалася на футболістах, які грали з нами ще в аматорській першості»

– Чому вирішили переїхати до України? Чи не шкодуєте про те своє рішення?

– Україна – це моя історична Батьківщина. Мій батько народився і виріс тут. Я українець за національністю. І попри те, що жив у Таджикистані, навіть уболівав завжди за київське Динамо. Коли постало питання вибору, де жити, то для мене не було зайвих питань. 

– Щодо нинішнього складу СК Полтава, пригадайте процес формування команди? З якими проблемами зіштовхувалися? Хто вас найбільше підтримував?

– Від самого початку команда будувалася виключно на футболістах, які грали з нами ще в аматорській першості. Коли ми виступали у Другій лізі, то майже 90 відсотків колективу були місцевими, котрі з нами стартували ще в аматорських турнірах. Багато з них формували наш склад і в дебютному сезоні Першої ліги. 

Крок за кроком команда оновлювалася і підсилювалася. Ті футболісти, які переставали прогресувати просто залишили наш колектив. На їх місце приходили люди, які були готові вирішувати ті завдання, які стояли перед командою. Чим далі команда росте, тим більше ускладнюються вимоги до футболістів.

– У тренерській діяльності хто для вас є взірцем? Можливо, перейняли чиїсь прогресивні методики і впроваджуєте їх у своїй роботі?

– На мене велике враження справила діяльність Валерія Лобановського. Із європейських спеціалістів мені імпонує робота Пепа Гвардіоли, Юргена Клоппа, Карло Анчелотті. Мені подобається їхній погляд на гру. Вони будують атакувальний, видовищний футбол.

  • У четвер, 10 жовтня, СК Полтава у матчі 11 туру Першої ліги групи Б зіграє з ЮКСА. Початок – о 12:00. 
Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт