Ексклюзив

Назаренко в Фейєнорді конкуруватиме з «бразильським Мудриком»: Левченко розповів про стан справ у колишньому клубі Пушича

824
Олександр Карпенко
4 голоси
Левченко, Назаренко і Феєнорд. Колаж: УФ
Екс-футболіст збірної України та очільник Профспілки футболістів Нідерландів (VVCS) Євген Левченко в інтерв'ю «УФ» висловився про можливий перехід вінгера Полісся Олександра Назаренка в Фейєнорд.

Яскравий початок сезону від Назаренка в Поліссі привернув до нього увагу тренерського штабу Сергія Реброва в збірній України. Після дебюту в національній команді з'явилося повідомлення, що Назаренко перебуває у сфері інтересів Фейєнорда – екс-чемпіона Нідерландів.

Сьогоднішній Фейєнорд – не та команда, яку будували Арне Слот та Маріно Пушич до переходу в Ліверпуль та Шахтар. Після зміни тренера команда шукає себе з новим тренером Браяном Пріске, який отримав запрошення від Фейєнорда, плідно попрацювавши у Мідтьюлланді та Спарті, яка цього сезону грає в основному раунді ЛЧ.

Журналіст сайту «Український футбол» Олександр Карпенко напередодні сьогоднішнього матчу Колос – Полісся поспілкувався з екс-гравцем збірної України Євгеном Левченком про лідера атак житомирян Назаренка:

  • Женя пояснив, чому Саша може бути цікавий скаутам Фейєнорда 
  • розповів, з ким Назаренку конкурувати в Роттердамі
  • дав пораду, як готувати себе для трансферу за кордон

«Саша може бути у списках скаутів Фейєнорда, але конкретики по Назаренку зараз нема»

– Інформацію про інтерес Фейєнорда до Назаренка ми почули від Ігоря Бурбаса. В Нідерландах щось про це писали?

– З того, що мені відомо, конкретних розмов нема. Я не виключаю того, що Саша десь у списках скаутів Фейєнорда може бути присутнім, але це не лонг-лист і не шорт-лист. Потенційно це гравець, який може бути на олівці Фейєнорда.

– Що собою являє сьогоднішній Фейєнорд, який змінив тренера?

– Потрібно розуміти, що замінити Слота – завдання не з легких для Фейєнорда. Його досягнення – прогрес футболістів, повернення Фейєнорда у пізні стадії єврокубків, чого не було досить давно, не кажучи про здобутки в Нідерландах.

Знайти наступника, який мав би подібну філософію гри, складно. В Нідерландах таких людей небагато, тому Фейєнорд зробив ставку на Браяна Пріске, який себе зарекомендував у Данії та Чехії. У міжсезоння відзначали, що у данця пресинг дещо відрізняється від того, що вимагав Слот. Не всі гравці легко змогли призвичаїтись до вимог нового тренера. Багато критики було, коли Фейєнорд в кількох матчах втрачав очки, ведучи в рахунку – можна згадати гру з Гронінгеном (2:2). Були й хороші матчі, як проти Зволле (5:1).

Зараз гра Фейєнорда непереконлива на фоні ПСВ чи Аякса, які йдуть вище. 

Вони дуже зациклились, як поставити на ігровій моделі. Це простежувалось і в ЛЧ, коли влетіли Леверкузену (0:4) і намучилися ж Жироною (3:2). Мене непокоїть психологічний стан в команді, коли тебе прибиває результат і гра не клеїться. Команда починає сипатися після пропущених голів і не вміє тримати удар. Фейєнорд штормить і це помітно неозброєним оком. Є втрати провідних виконавців, адже Хартманн та Стенгс можуть робити різницю.

Мені здається, що для Пріске були показовими недавні матчі Фейєнорда проти Гоу Ехед Іглз та Бенфіки – вони виграні 5:1 і 3:1, це додасть їм впевненості. 

Арне Слот. Фото:  Фейєнорд

– Гра Фейєнорда сильно змінилася після зміни тренера?

– Мені спало на думку інтерв'ю Діка Адвоката, який сказав, що треба грати з тим підбором гравців на їх сильних сторонах. Коли дивишся на Фейєнорд, думаєш: може, вони не готові до футболу Пріске? Як можна змусити Пайшана пресингувати на фланзі? В цьому аспекті він мені дуже нагадує Мудрика. Коли в сучасному футболі один футболіст випадає, це суттєво влипає на побудову гри. Вся команда не буде працювати в єдиному ключі.

– Який футбол ставить команді Браян Пріске?

– Пріске дуже хоче пресингувати на флангах з перших хвилин, але гравцям Фейєнорда не вистачає розуміння таймінгу – куди бігти, яку зону перекрити? Якщо Пріске зараз зрозуміє, що це не працює, і спростить гру, то тоді просто втрачено в порожнечу роботу на передсезонці, де награвався високий пресинг.

Тренерська гнучкість – це вчасно зрозуміти, що потрібно підкрутити, вести діалог з командою. Дуже складно перевчити сформованого футболіста, який ніколи з тим не зіштовхувався. На це може піти багато часу, якого у тренера може і не бути за відсутності результату, якщо керівництво не дає тобі карт-бланш.

– Говорячи про романтиків в футболі, Аякс пішов тим же шляхом, запросивши Франческо Фаріолі, якого свого часу сватали до Шахтаря. Здається, що в Амстердамі це почало працювати ледь не з коліс.

– Мені подобається Фаріолі, його філософія гри. В Аяксі є підбір гравців, які знають, що вимагає тренер. Я спілкувався з моїм приятелем Ремко Пасвером і той каже, що Фаріолі бере футболіста за руку і може годинами розповідати, як потрібно грати в тій чи іншій ситуації. Франческо дає дуже багато інформації, підняв інтенсивність. Повернулися Даві Классен і Бертран Траоре (кузен форварда Шахтаря Лассіна Траоре, – прим. О.К.), Даві Классен, Вегхорст прийшов. Аякс знайшов класне поєднання молодих і досвідчених виконавців.

«Фейєнорд до кінця не розуміє вимог нового тренера»

– Фейєнорд став володарем Суперкубка Нідерландів. Ця команда має потенціал поборотися за чемпіонство та кубок?

– Якщо Фейєнорд зможе взимку взяти кількох виконавців, це може допомогти їм стабілізуватися. Зараз я не бачу, що вони готові конкурувати з ПСВ та АЗ. Хоча Алкмаар не виносить всіх суперників, але є розуміння тренерської думки. Але й АЗ не безгрішний, «влетів» Фортуні (0:1), Утрехту (1:2), ПСВ (0:2).

– Як вам гра Назаренка на старті сезону?

– Якщо брати в цілому, є кілька моментів, які говорять на користь Назаренка. Саша вміє пресингувати, бо якщо ти не орієнтуєшся в просторі та часі – це біганина вхолосту. У нього є потенціал для подальшого зростання. І гравець такого профайлу – те, що треба для Пріске.

З того, що я бачу і мені говорили, Назаренко дуже легко вчиться. 

Дуже хороша ліва нога, здатність зіграти на обох флангах, як ми це бачили по Дніпру-1. Але багато що у грі вінгера визначає здатність діяти на обмеженому просторі, самотужки ламати компактний захист суперника.

Євген Левченко. Фото: Google

– З ким довелось би конкурувати Назаренку у Фейєнорді?

– Бразилець Пайшан провів дуже непоганий попередній сезон, набравши форму після травми. Не скажу, що всю дистанцію пройшов стабільно, але був важливим гравцем для Слота (загалом в Ігоря в 94 матчах – 23 голи та 16 асистів, – прим. «УФ»).

Фанати і тренер у Фейєнорді вимагатимуть від тебе гри тут і зараз.

– Назаренко міг би конкурувати з Іванушецом і Пайшаном? 

– Пайшан вміє класно розбиратись один в один на швидкості і на просторі. Чи готовий Назаренко в цих аспектах бути стабільним? Подивимось. Може видати один шикарний матч, а кілька матчів ходити пішки. Йому 24-25 років і є потенціал для зростання. Це гравець з дуже сильним потенціалом.

Іванушец не такий вибуховий вінгер, але дає дуже великий обсяг робіт. Він нечасто грає. Він не завжди виходить з перших хвилин у Пріске, тому що він поступається у швидкості Пайшану. Ібрахім Осман, орендований у Брайтона, не може похизуватися результативністю.

В сьогоднішньому Фейєнорді фланги – не дуже сильна сторона.

«Гравець профайлу Назаренка – те, що треба для Фейєнорда»

– Що кажуть в Нідерландах про наявність інтересу до Пайшана?

– В Італії повідомляли про інтерес з боку Роми. Якщо про це пише поважне Corriere Dello Sport, це точно може бути предметом для дискусій.

– Футболіст профайлу Назаренка може бути цікавим Фейєнорду, якщо вони продадуть бразильця?

– Цей сезон він ще точно проведе в Роттердамі, але наступного літа його можуть продати і позиція вінгера у Фейєнорді стане вакантною.

– Одного хорошого сезону в УПЛ може вистачити, що Назаренко привернув до себе увагу скаутів з Європи?

– Треба дивитись на гравця по ходу всієї дистанції. Так, Саша класно розпочав сезон, дебютував у збірній України. У Назаренка ще є потенціал. Для мене це набагато важливіше, ніж те, що в моменті.

Для тренера також важливими є не тільки футбольні чесноти, а яка людина всередині: як вона дивиться на світ, політичні погляди і т. д. Коли ти впізнаєш футболіста не як спортсмена, а як особистість, це визначає його характер і менталітет переможця.

Відверто кажучи, запалювати в сьогоднішній УПЛ – одна справа. Інша, коли у Нідерландах кожен матч не прохідний, і треба бути завжди на рівні. Інакше ти не зможеш обіграти Гронінген, Віллем II, Гоу Ехед Іглз. В УПЛ неможливо грати на повну всі матчі, як показує приклад Шахтаря. Також треба готувати себе в плані вивчення мови країни, в яку ти приїжджаєш.

Олександр Назаренко. Фото: Полісся

– Сьогоднішній рівень дозволяє Назаренку думати про наступний крок? А його клуб до цього готовий?

– Мені здається, що за хорошої пропозиції Полісся відпустить Назаренка.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт