Ексклюзив

Оцінки за гру Болонья – Шахтар від Кучера: «Матвієнко зіграв краще Бондаря, але найкращий гравець у матчу інший»

Переглядів 618
Владислав Лютостанський
3 голоси
Олександр Кучер і матч Болонья – Шахтар. Колаж: УФ
Ексзахисник Шахтаря та збірної України, колишній головний тренер Дніпра-1 Олександр Кучер ексклюзивно для «УФ» розібрав дебютний поєдинок Шахтаря з італійською Болоньєю у новому сезоні Ліги чемпіонів.

У середу, 18 вересня, донецький Шахтар стартував у новому сезоні Ліги чемпіонів 2024/25. Виїзний поєдинок проти італійської Болоньї завершився для підопічних Маріно Пушича нічиєю (0:0), хоча ще на старті гри півзахисник «гірників» Георгій Судаков мав змогу відкрити рахунок, проте його удар з пенальті парирував Лукаш Скорпуський.

Оглядач сайту «Український футбол» Владислав Лютостанський звернувся до колишнього захисника Шахтаря та збірної України, а нині тренера – Олександра Кучера, аби той проаналізував стартовий поєдинок «гірників» у Лізі чемпіонів.

Крім цього, «УФ» виставив оцінки для гравців Шахтаря, а для наочності також додав бали зі статистичних порталів.

«Шахтар не використовував швидкість своїх гравців. Команда не готова функціонально»

– Як вам стартовий матч команди Маріно Пушича в новому сезоні Ліги чемпіонів? Якими були очікування та чи справдилися вони?

– Авжеж мені хотілося, аби Шахтар переміг, але цього не сталося. Загалом же заробити один бал на виїзді у Лізі чемпіонів – все-таки позитивний результат. 

Думаю, якби пенальті на початку матчу був реалізований, то гра стала б розкутішою. Ініціативою більше володіла все ж Болонья. Та й загалом ця команда зараз потужніша за Шахтар, хоча теж не можу сказати, що особливо вразила. 

Помітно, що у Болоньї є проблеми в обороні й той пенальті, який був призначений у їхні ворота, це підтвердив. На жаль, Шахтар не використовував швидкість своїх гравців попереду.

Олександр Кучер. Фото: Дніпро-1

– Бачите для себе причини, чому Шахтар так невпевнено розпочав цей сезон? Навіть гра у чемпіонаті України не вселяє оптимізму для вболівальників команди.

– Десь команда не була готова функціонально. Думаю, що вона хотіла підійти до ігор Ліги чемпіонів через матчі в чемпіонаті. Хоча остання гра проти Карпат (5:2) показала, що Шахтар може бути швидким, створювати велику кількість моментів. Так, були проблеми на стандартах, але поєдинок з Болоньєю показав, що висновки були зроблені. 

– Далі на Шахтар чекає поєдинок з іншим італійським колективом – Аталантою. Слід очікувати на ще важчу гру з чинним переможцем Ліги чемпіонів?

– Вважаю, що так. Аталанта – команда з єврокубковим досвідом, чинний переможець Ліги Європи. Позитивний момент, що це буде номінально домашня гра.

 Аталанта дуже сильна індивідуально, колективно, потужна у фізичному плані. Ми бачили їхні останні матчі, фінал ЛЄ з леверкузенським Баєром (3:0). 

До речі! Героя фіналу Адемолу Лукмана виховав український тренер. Що? Про це можна прочитати в спеціальному інтерв’ю з нашою легендою.

Команда Гасперіні має свій почерк: постійна гра один в один, персональна опіка по всьому полі. Також Аталанта – фізично готова команда, на відміну від Шахтаря.

«Бондар зіграв невпевнено, а Різник – найкращий гравець матчу»

Дмитро Різник – 8.0

(Sofascore – 8.3, WhoScored – 8.2, Flashscore – 7.7)

Олександр Кучер: Я вважаю, що він найкращий гравець Шахтаря у цьому матчі. Біля його воріт вистачало моментів, але Різник дуже непогано діяв, як на виходах, так на лінії. Декілька разів Дмитро взагалі врятував команду.

Педро Енріке – 7.0

(Sofascore – 7.7, WhoScored – 7.6, Flashscore – 7.2)

Олександр Кучер: Звісно, що його гра в чемпіонаті України та в першому матчі Ліги чемпіонів відрізняється. В УПЛ він почувається розкутим, більше грає на атаку. Загалом він доволі непогано діяв в обороні проти Болоньї, тому заслуговує на задовільну оцінку. 

Микола Матвієнко – 7.0

(Sofascore – 7.6, WhoScored – 7.2, Flashscore – 7.4)

Олександр Кучер: Матвієнко, на мою думку, зіграв краще за Бондаря, але найкращий гравець у матчу інший. У Колі був спад у грі, ми бачили його невиразні матчі за Шахтар в чемпіонаті України, та й за національну збірну. Проте сьогодні він зіграв доволі впевнено.

Валерій Бондар – 6.0

(Sofascore – 6.8, WhoScored – 6.8, Flashscore – 6.9)

Олександр Кучер: Був момент у першому таймі, коли він помилився, а нападник на швидкості прокинув м’яч. Довелося фолити, бо не встигав. Також епізод з тією передачею, коли Різник врятував команду… Треба було читати такий момент. Загалом Бондар зіграв доволі невпевнено. 

Юхим Конопля – 6.5

(Sofascore – 6.6, WhoScored – 6.5, Flashscore – 7.0 )

Олександр Кучер: Важко оцінити гравця, який не провів на полі навіть тайм. Останнім часом Коноплю, на жаль, переслідують травми. Проте команда, що з ним, що з Вінісіусом Тобіасом не пропустила – це вже позитивний момент для оборонців.

 «У Судакова спад, а від Бондаренка хочеться бачити більше гри на загострення»

Дмитро Криськів – 6.5

(Sofascore – 6.7, WhoScored – 6.3, Flashscore – 6.6)

Олександр Кучер: Зіграв непогано. Не було помітно, аби Болонья розривала наш центр поля. Криськів грав на позиції, де всі звикли бачити Тараса Степаненка, але Дмитро зі своїм завданням впорався, я вважаю.

Георгій Судаков. Фото: Шахтар

Георгій Судаков – 6.0

(Sofascore – 6.3, WhoScored – 5.8, Flashscore – 6.7)

Олександр Кучер: У нього якийсь спад, скоріше за все. Сподіваюся, що Георгій вийде з цього кризового періоду і все в нього буде добре. З Болоньєю у Судакова вистачало браку. Також цей незабитий пенальті, невимушені втрати м’яча, коли можна було розвивати атаку. 

Треба знати, як Судаков себе почуває. Звісно, нереалізований 11-метровий удар б’є по впевненості, а він і досі лишається доволі молодим гравцем. Проте ми ж чудово знаємо, що він вміє грати зовсім на іншому рівні. Сподіваюся, скоро побачити саме таку версію Судакова.

Артем Бондаренко – 6.5

 (Sofascore – 6.9, WhoScored – 6.5, Flashscore – 6.7)

Олександр Кучер: Якщо брати останній матч з Карпатами, то Артем провів, напевно, свою найкращу гру. Однак з Болоньєю ми вже не бачили від нього загострення, передач вперед, які б розганяли атаку. Цього найбільше не вистачало, а за такі дії відповідальні саме Судаков та Бондаренко. 

Болонья діяла з високою лінією оборони, можливо, потрібно було шукати варіанти пасів за спину, адже вони далеко не безгрішні у захисті. Шахтар хотів своїми короткими передачами розхитати гравців суперника, але, я вважаю, що потрібно було більш вертикально грати. 

– Можна сказати, що нинішньому Шахтарю дуже не вистачає такого гравця, як Михайло Мудрик, який може взяти гру на себе, ризикнути скористатися високою лінією захисту та відірватися на швидкості?

Олександр Кучер: Так, я цілком погоджуюся з цим. Навіть пенальті Шахтар заробив за рахунок вертикальної передачі вперед та швидкості. Але це був разовий момент, більше подібного ми не бачили. Дуже мало попереду нам вдалося створити.

«Зубкова не було видно на полі, а до Сікана м’яч і не доходив»

Егіналду – 6.5 

(Sofascore – 6.9, WhoScored – 6.8, Flashscore – 7.0)

Олександр Кучер: Звичайно, хочеться від нього більшого. Але це – Ліга чемпіонів, ми повинні розуміти, що це турнір, де грають найкращі, всі хочуть якомога краще проявити себе. У грі з Болоньєю Егіналду виглядав доволі мляво. 

Олександр Зубков – 6.0

(Sofascore – 6.5, WhoScored – 6.1, Flashscore – 6.6)

Олександр Кучер: Його практично не було видно на полі. Зубков не показав те, на що він насправді здатний. Досить інертно все виглядало.

Данило Сікан – 6.0

(Sofascore – 6.6, WhoScored – 6.3, Flashscore – 6.7)

Олександр Кучер: Поки він грав, то м’яч до нього особливо й не доходив, оскільки грали через коротку-середню передачі. Болонья здорово накривала, перекривала лінії пасів. Треба було грати більше вперед, шукати Сікана. Те, що він отримав таку травму… 

Данило Сікан. Фото: Шахтар

– Теж здалося, що у тому моменті Скорупський діяв за межею дозволеного? Як вам загалом робота суддівської бригади на чолі з норвежцем Рохітом Саггі?

– Я вважаю, що там в епізоді з Сіканом також треба було ставити пенальті. Воротар Болоньї однією рукою тягнувся до м’яча, а іншою – вдарив по обличчю Данилу наче в боксі. Я аж спершу не зрозумів, а що відбувається?:) Арбітр має такі епізоди переглядати. Шокував мене цей момент, якщо відверто. Якби Скорупський вдарив тією рукою, якою тягнувся до м’яча – немає питань, а так…

Загалом суддівство було явно не на найвищому рівні, це було помітно неозброєним оком. Вистачало спірних моментів. Звісно, що найбільш резонансний з них – це епізод зі зламаним носом Сікана. Навіщо тоді VAR, якщо арбітр не йде переглядати такі моменти?

Оцінки для резервістів Шахтаря від статистичних порталів

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт