Ексклюзив

Оцінки за матч Арсенал – Шахтар: «Бразильці Пушича суттєво додали гостроти». Цимбал – про поразку «гірників» у Лізі чемпіонів

Переглядів 173
Владислав Лютостанський
2 голоси
Микола Цимбал, колаж: «Український футбол»
Український тренер Микола Цимбал ексклюзивно для «УФ» розібрав поразку Шахтаря від Арсеналу в матчі Ліги чемпіонів, оцінивши гру команди Маріно Пушича.

У вівторок, 22 жовтня, Шахтар у Лондоні зіграв з Арсеналом у своєму третьому поєдинку в Лізі чемпіонів. Підопічні Мікеля Артети завдали «гірникам» мінімальної поразки (0:1) та продовжили суху серію колективу Маріно Пушича в єврокубках. 

Оглядач сайту «Український футбол» Владислав Лютостанський зв’язався з колишнім тренером Минаю та ЮКСА Миколою Цимбалом, який прокоментував виступ донеччан у поєдинку з англійською командою, оцінивши гру помаранчево-чорних. 

«Для здобуття очок потрібно грати сміливіше»

– Як вам гра Шахтаря з Арсеналом? Справдилися ваші очікування щодо ходу гри та остаточного результату?

– Я очікував, що Шахтар буде грати насамперед на очки. Вірив, що вони зможуть зачепитися за залікові бали навіть у грі з Арсеналом. Але, на жаль, для цього не вистачило сміливого футболу. Хоча якби Шахтар почав грати більш відкрито, то Арсенал завдяки класу міг би завершити цей матч з ще більшим рахунком на свою користь.

Гравці Арсеналу і Шахтаря, фото: ФК Арсенал

– Відсутність у лавах Арсеналу Букайо Сака та Мартіна Едегора суттєво спростила життя для футболістів Шахтаря? 

– Едегор вже давно не грає, вони навчилися гостро діяти і без нього. Хоча Мартін – це, безперечно, лідер. Сака точно додав би Арсеналу потужності. Хоча команда Артети і без нього дуже сильно виглядала на флангах атаки проти «гірників». 

У першому таймі було дуже страшно за флангових захисників Шахтаря, особливо за Коноплю, коли той лишався один в один. Але я б не сказав, що відсутність Едегора та Сака суттєво позначається на нинішній атакувальній міці Арсеналу.

– Три матчі – 0 забитих голів та одне набране очко. Вже у наступному турі з Янг Бойз від Шахтаря можна очікувати на забиті голи та перемогу?

– З Янг Бойз буде, безперечно, більше шансів забити цей довгоочікуваний гол та набрати залікові бали. Якщо Шахтар атакуватиме так само сміливо, як наприкінці гри з Арсеналом, то забитий м’яч та очки у донеччан будуть.

 «Сподобалася гра Шахтаря в захисті, хоча фулбекам було дуже важко»

Дмитро Різник – 7.5*

(Sofascore – 7.9, WhoScored – 7.8, Flashscore – 7.8)

Микола Цимбал: Різник дуже достойно виглядав, чимало сейвів здійснив, відбив удар Троссарда з пенальті. А той автогол – це просто прикра випадковість.

Педро Енріке – 5.5

(Sofascore – 6.6, WhoScored – 6.8, Flashscore – 6.5)

Микола Цимбал: Йому було дуже важко. Арсенал чудово грає флангами, тому на крайніх захисників Шахтаря випало дуже сильне навантаження. Все-таки потрібно розуміти різницю між рівнями команд.

Микола Матвієнко – 6.0

(Sofascore – 7.0, WhoScored – 6.8, Flashscore – 7.2)

Микола Цимбал: Дуже багато роботи мав у захисті Шахтар, чимало команда оборонялася. І мені побудова захисту «гірників» сподобалася. Знову ж повертаємося до того, з ким саме грав Шахтар – європейським грандом, який домінує кожну гру в АПЛ. Загалом у Матвієнка не було помилок, а саме він і є лідером захисту Шахтаря.

Микола Матвієнко, фото: ФК Шахтар Донецьк

Валерій Бондар – 5.5

(Sofascore – 6.5, WhoScored – 6.1, Flashscore – 6.4)

Микола Цимбал: Так, пенальті – зіграв рукою. Бондарю до рівня Матвієнка ще треба додавати, хоча від нього жодних провалів не було. Загалом донеччани дуже організовано захищалися, але вболівальники мають розуміти, що захисникам дуже важко діяти проти суперників такого ґатунку. 

Юхим Конопля – 5.0

(Sofascore – 6.6, WhoScored – 6.2, Flashscore – 6.7)

Микола Цимбал: Я вже вище зазначив, що Коноплі було дуже важко стримувати атаки Арсеналу через його фланг. Не хочеться прямо захищати гравців Шахтаря, але я дивлюся матчі чемпіонату Англії та можу сказати, що проти команди Артети важко практично усім захисникам місцевих клубів. Особливо, коли Арсенал грає домашній поєдинок.

«Від Судакова хочеться бачити більше гостроти в завершальній стадії»

Дмитро Криськів – 6.0

(Sofascore – 6.9, WhoScored – 6.3, Flashscore – 6.5)

Микола Цимбал: Гра за збірну України, звісно, надає крила. Загалом для центральної зони матч з Арсеналом виявився складним, оскільки дуже багато роботи було потрібно виконувати без м’яча: переміщення, страхування, тримати баланс між захистом та нападом, перехідні фази. Тому я прекрасно розумію, що Криськіву було надзвичайно складно.

Артем Бондаренко – 6.0

(Sofascore – 6.7, WhoScored – 6.2, Flashscore – 6.4)

Микола Цимбал: Ідентична з Криськівим ситуація. На Артема випало чимале навантаження, хоча ми знаємо, що Бондаренко гравець, який дуже добре діє саме з м’ячем. Так, не завжди вони з Дмитром встигали підстрахувати партнерів, але знову ж повертаємося до теми рівня Арсеналу та рівня Шахтаря.

Георгій Судаков – 6.0

(Sofascore – 7.0, WhoScored – 6.5, Flashscore – 6.6)

Микола Цимбал: Мені сподобалося пару його виходів у швидкі атаки, він тягнув м’яч. Проте у завершальній стадії хочеться від Судакова бачити більше гостроти, ударів, креативних дій. Ми ж знаємо, що на нього повішений суттєвий цінник, а щоб його підтримувати та підвищувати треба робити різницю, оформлювати результативні дії.

Георгій Судаков, фото: ФК Шахтар Донецьк

«Сікан не в оптимальній формі, від Егіналду та Зубкова потрібно більше якості у завершальній стадії»

Егіналду – 5.0 

(Sofascore – 6.4, WhoScored – 6.0, Flashscore – 6.3)

Микола Цимбал: Для Шахтаря атакувальні гравці на флангах і мають грати ключову роль, визначати швидкий перехід від оборони до атаки і ефективніше діють саме попереду. Це те, завдяки чому можна відбирати очки в Арсеналу. 

На жаль, Егіналду вибігав у атаку, але рішення в фінальній третині мають бути набагато кращими. Над цим ще треба чимало працювати, було чимало втрат при переході з оборони в атаку.

Олександр Зубков – 5.0

(Sofascore – 6.3, WhoScored – 5.8, Flashscore – 6.3)

Микола Цимбал: Хотілося б побачити більше якісної гри у перехідних фазах. Не можу сказати, що він зіграв суттєво краще за Егіналду чи навпаки. Від них обох має виходити більше небезпеки та загострень.

Данило Сікан – 5.0

(Sofascore – 6.7, WhoScored – 6.4, Flashscore – 6.7)

Микола Цимбал: Він ще не набрав свою оптимальну форму. Сікан виконав чимало чорнової роботи, багато довелося захищатися. Данило грав у той період, коли Арсенал домінував, тому і діяти доводилося переважно без м’яча. Сікану ще треба час.

«Дуже сподобався вихід бразильців Шахтаря. Вони ризикували та створювали небезпеку біля воріт Арсеналу»

– Кого можете виділити з гравців Шахтаря, які з’явилися на полі по перерві?

– Дуже сподобався вихід бразильці на поле. Вони додали своєю розкутістю, бажанням продемонструвати себе на такій вітрині, як Ліга чемпіонів. Та й менталітет у бразильців такий, що вони не відчувають надмірного тиску. Для них навпаки лише радість грати на такому рівні, стадіоні, газоні та проти такої команди. Вони створювали моменти завдяки своїм сміливим діям, а не просто вийшли продати себе.

Бразильський вінгер Шахтаря Кевін, фото: ФК Шахтар Донецьк

Відзначу окремо удар Педріньйо – сміливо, потужно, небезпечно. Але там сейв Давіда Раї, який стоїть десь на рівні з відбиттям пенальті від Різника. Фактично – це найяскравіші моменти поєдинку. У Лондоні вийшов воротарський вечір.

– Яка позиція у «гірників» потребує підсилення, якщо ми говоримо про здобуття позитивного результату в Лізі чемпіонів?

– Хочу сказати, що відчувається те, що у Шахтаря проблема з центральним нападником, який ставив би крапку в завершальній стадії атак. Я думаю, що Пушич це розуміє і над цим працюватимуть на трансферному ринку. Думаю, що для Шахтаря форварда шукатимуть не в Україні, а скоріше будуть орієнтуватися на закордоння.

Нинішня лінія атаки «гірників» виконала чимало чорнової роботи, проте команди АПЛ крім цього ще й ефективні в завершальній стадії. Саме це говорить про рівень. Але у середовищі Шахтаря поєдинків з таким тиском та рівнем спротиву, на жаль, дуже мало. Що ж, чекаємо на недільний поєдинок з Динамо.

– А у вас є свій особистий фаворит в Класичному? На киян перед цим ще чекає виїзний поєдинок з Ромою у Лізі Європи.

– Якби це був повноцінний тижневий цикл (без єврокубків), то я надав би перевагу Динамо. А зараз саме деталі відіграватимуть ключову роль. Шахтар матиме на два дні часу для відновлення. Повірте, дуже непросто переносити такі переїзди – це серйозно втомлює. Тому, як на мене, наразі несуттєва перевага саме на боці Шахтаря. Переконаний, що буде битва характерів.

Оцінки для резервістів Шахтаря за гру з Арсеналом

  • Кевін – 6.0 (Цимбал) 6.9 (Sofascore), 6.5 (WhoScored), 6.4 (Flashcore)
  • Педріньйо – 6.5 (Цимбал) 6.9 (Sofascore), 6.3 (WhoScored), 6.8 (Flashcore)
  • Лассіна Траоре – 6.0 (Sofascore), 6.0 (WhoScored), без оцінки (Flashcore)
  • Марлон Гомес – 6.0 (Sofascore), 6.0 (WhoScored), без оцінки (Flashcore)
Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт