Ексклюзив

Оцінки за матч Шахтар – Аталанта: «Тепер треба брати помічника Гасперіні». Федорчук – про розгром «гірників» у ЛЧ

Переглядів 180
Владислав Лютостанський
5 голосів
Колаж: УФ
Відомий український тренер та експерт Олег Федорчук ексклюзивно для «УФ» прокоментував поразку Шахтаря в матчі Ліги чемпіонів з Аталантою, оцінивши виступ «гірників».

Донецький Шахтар вчора зустрічався з італійською Аталантою у матчі другого туру Ліги чемпіонів. Поєдинок завершився розгромною перемогою команди Джан П’єро Гасперіні (3:0), яка не залишила шансів підопічним Маріно Пушича. 

Оглядач сайту «Український футбол» Владислав Лютостанський звернувся до колишнього тренера Таврії та Оболоні – Олега Федорчука, аби той прокоментував гру «гірників» з бергамасками, оцінивши виступ гравців донецької команди. Також для наочності «УФ» додає бали зі статистичних порталів.

«Аталанта задає такий темп гри, який Шахтар не в силах витримати»

– Можете погодитися, що в цьому матчі кожна з команд представляла різну вагову категорію? Чи були шанси у Шахтаря в грі з Аталантою?

– Думаю, що така оцінка – емоційна, проте справедлива. Деякі нововведення Шахтаря у цій грі відверто здивували. У мене 30 років тренерського досвіду, і я для себе зрозумів, що на суттєві зміни в тактиці потрібен час. Навіть кваліфіковані гравцям треба два-три місяці, аби підлаштуватися. 

Можна експериментувати, якщо твій рівень набагато вищий за рівень суперника. А якщо ти виходиш грати з трьома номінально центральними захисниками і хочеш здивувати опонента – ти переграв сам себе. Фланги не працювали взагалі… Це притаманно молодим тренерам, у яких ще є цей максималізм. А у Пушича – це фактично початок самостійної тренерської роботи.

– Що особисто вас здивувало в грі «гірників»?

– Не можу сказати, що здивований тим, як зіграв Шахтар. Я ще прекрасно пам’ятаю їхній матч з Олександрією (3:4). Я більше здивований деякими футболістами, які у такій складній ситуації для команди вирішили показати себе на рівні Ліги чемпіонів, тягнули ковдру на себе. Це стосується особливо бразильців. 

– Можливо, психологічний ефект Пушича пройшов? Маріно ж очолив команду після Патріка ван Леувена, якого в колективі не дуже тепло прийняли. А тепер виходить, що «медовий місяць» боснійського тренера з гравцями минув, але крім добрих стосунків в команді нічого не видно. 

– Я знаю, чому був цей конфлікт між ван Леувеном та гравцями. Патрік усі ці недоліки бачив, він хотів змінити ставлення футболістів до гри та моментів, бо хлопці дуже поверхнево працюють.

Наприклад, перший м’яч – вони вибудувалися у лінію і все. А треба ж грати в м’яч, ризикувати, виходити. Такі гравці, як Криськів, Судаков, Бондаренко – грають лише з м’ячем. І це проблема, яка стосується ще й інших гравців – Конопля, Матвієнко. Без м’яча у них наче вимикається світло.

– Варто ще й згадати, що Аталанта досить невдало розпочала сезон у Серії А.

– Так, вони зараз на 12 місці, у них є проблеми. Але там кожен футболіст грає до останнього, бо божевільна конкуренція. Аталанта задає такий темп гри, який Шахтар не в силах витримати. Вони продовжують залишатися доволі потужною та інтенсивною командою.

Повертаючись до теми Пушича, бути добрим і хорошим – на деякий час це працює. Але якщо ти дійсно хочеш щось змінити, то тренер має різати по-живому. У Шахтарі мають об’єктивно оцінити стан, в якому зараз перебуває команда. Футбол все далі йде, а ми не встигаємо, все ще намагаємося копіювати Барселону часів Пепа Гвардіоли.

Маріно Пушич. Фото: ФК Шахтар

«Не здивувався б, якщо Пушича звільнили б одразу після цієї поразки»

– Ви маєте на увазі, що повертається тренд на силовий, агресивний і простий футбол?

– Так, авжеж. Варто хоча б Євро-2024 подивитися. Це неспроста, бо зараз багато матчів у сезоні, витримують лише атлетичні футболісти. Та й всі вже зрозуміли, що Барселона Гвардіоли – це виняток з правил. Нікому більше не вдасться зібрати таких гравців в одній команді.

Стає ще більше заможних клубів – це вносить додаткову складність для того, аби зібрати таку команду мрії. Манчестер Сіті, Арсенал – теж перебудовуються. Ніхто не стоїть на місці.

– Чи не здивуєтеся, якщо за декілька днів у Шахтарі оголосять про звільнення Пушича?

– Я не здивувався б навіть, якщо його звільнили одразу після цієї гри. Ми ж пам’ятаємо, якою була реакція на поразку команди Йовічевича Феєнорду (1:7). Ну що, тепер треба брати помічника головного тренера Аталанти. Якась комедія…

З одним гравцем нещодавно я мав переписку і розповів, що перетинався з Гасперіні у 1996 році на турнірі. Він тоді очолював юнацьку команду Ювентуса, а я в Динамо працював. І ось такі тренери виходять на високий рівень після того, як здійснили низку експериментів, встигли попрацювати в нижчих лігах, з юнаками, дорослими. 

А у нас беруть тренерів вчитися їздити одразу на Ferarri. Треба з чогось простішого починати, не можна довірити спорткар людині, що ще за кермом як треба не сиділа.

– А чим же закінчилася ваша зустріч з Гасперіні?

– Перший тайм – ми 2:0 виграли. Другий тайм – 2:5. Його команди завжди задають високий темп, іноді самі можуть не витримати його та програти, але це характерний почерк, стиль. Власне це говорить і про ментальність Гасперіні.

 «Грам з перспективою, Матвієнко на своєму рівні, Педро Енріке – найслабший»

Дмитро Різник – 5.7

(Sofascore – 5.6, WhoScored – 6.0, Flashscore – 5.7)

Олег Федорчук: Серйозних помилок Різник не зробив, але було помітно, що нервував. Якщо тобі забивають три голи, а твої захисники тактично так помиляються, то твоя відповідальність в тому теж є.

Педро Енріке – 5.5

(Sofascore – 5.7, WhoScored – 5.0, Flashscore – 5.7)

Олег Федорчук: Найслабкішим був. Я взагалі не розумію для чого він вийшов. У мене таке враження складається, що один за іншим тренерський штаб Шахтаря  у єврокубках більше шансів дає саме бразильцям. Хоча гравців такого рівня з українським громадянством вистачає.

Микола Матвієнко – 6.0

(Sofascore – 6.1, WhoScored – 5.7, Flashscore – 6.0)

Олег Федорчук: Він не мій улюблений гравець, але в останніх матчах за Шахтар він тримає свій рівень. Матвієнко не помиляється, але й чимось не відзначається. У його зонах не було стільки роботи, як на лівому фланзі.

Валерій Бондар – 5.7

(Sofascore – 6.6, WhoScored – 6.2, Flashscore – 6.3)

Олег Федорчук: Якби він так грав би в Олександрії чи в Русі – його б у національну збірну України навіть не викликали. Наразі його якість гри дуже посередня. У нього були важкі травми, він чимало пропустив, нервує…

На час молодіжного чемпіонату світу 2019 року Бондар вирізнявся тим, як грає з м’ячем (перша передача), а зараз він в тіні. Ті характеристики, за які його відзначали свого часу, вони не демонструються. Валерій – не атлет, тому має чимось компенсувати свої недоліки. А виходить ситуація, що ні туди, ні сюди.

 

Алаа Грам – 6.0

(Sofascore – 6.4, WhoScored – 6.1, Flashscore – 6.0)

Олег Федорчук: Атлетичний, чого не вистачало Шахтареві. Гадаю, перспектива у нього є. Думаю, що йому ще бракує комунікації, розуміння партнерів. Було помітно, що він занадто хотів себе показати. Але в ньому дійсно щось є.

Педро Енріке. Фото: ФК Шахтар

 «Степаненко дуже здав, Судаков – розчарування, Криськіву місце на фланзі»

Тарас Степаненко – 5.5

(Sofascore – 6.1, WhoScored – 5.7, Flashscore – 6.2)

Олег Федорчук: Досвід – це добре, але у футболі з таким суперником як Аталанта треба чимало бігати. Степаненко не встигав, йому не вистачало енергії, фізичні кондиції доволі посередні. Мені здається, Тарас за останній рік дуже сильно здав.

Травми теж не просто так ставалися – він грає на межі своїх можливостей, але самих можливостей лишилося вже не так багато. Час минає, тому збірній і Шахтарю потрібно шукати нового гравця для цієї позиції.

Дмитро Криськів – 6.0

(Sofascore – 6.6, WhoScored – 6.1, Flashscore – 6.4)

Олег Федорчук: Він привернув увагу в Металісті 1925, коли брав на себе гру. Так само на початку декілька яскравих матчів провів за Шахтар і тренери почали використовувати його в центрі. Мені ж здається, що його місце більше на фланзі, йому так простіше грати на атаку. 

Якби все вдавалося у Степаненка, то Криськіву було б простіше, але ми бачимо наявну картину. Він змінював позиції на полі, але це не виглядало солідно. Нічим особливим він не запам’ятався.

Георгій Судаков – 6.2

 (Sofascore – 6.6, WhoScored – 6.1, Flashscore – 6.4)

Олег Федорчук: Можу сказати, що Шахтар тепер вже не зможе із Судаковим повторити свій успіх із Мудриком. Хоча Георгій і хотів би піти подібним шляхом, але травма напередодні Євро-2024, потім невдалий виступ на тому ж турнірі, плюс неготовність у фізичному плані, що зараз притаманно усім гравцям Шахтаря.

Наразі Судаков – це навіть не 30 мільйонів, а 10. Якщо Лукмана з Аталанти у 40 оцінюють, то куди йому 30? Георгію поки треба заспокоїтися з цими трансферними сагами. Довбик і Забарний нічого не говорили, а вже грають у Європі й тільки підвищують свою вартість. Судаков – це розчарування, він взагалі не лідер по грі. 

«Марлон грав на себе, Зубков може краще, Егіналду – непомітний»

Марлон Гомес – 6.0 

(Sofascore – 6.4, WhoScored – 6.0, Flashscore – 6.4)

Олег Федорчук: Він, скоріше, грав на себе, а не на команду, хотів відзначитися бодай чимось. Проти дисциплінованих італійців такий підхід, як у бразильців, не працює. Результат ми бачимо.

Олександр Зубков – 6.5

(Sofascore – 6.7, WhoScored – 6.4, Flashscore – 6.7)

Олег Федорчук: Хвилин 30 відіграв непогано, але там Беланнова постійно підключався й у захисті Зубков недопрацьовував з ним. На атаку він зіграв настільки добре, наскільки дозволяли обставини. Напевно, Зубков найпомітнішим був, хоча може краще. 

Егіналду – 5.5

(Sofascore – 6.5, WhoScored – 6.0, Flashscore – 6.4)

Олег Федорчук: Особливо ніяк себе не проявив, та і не зрозуміло, чи може він себе проявити. Взагалі усі нинішні бразильці Шахтаря наче однакові, немає особистостей. Кого з них ви згадаєте через 10 років? Он раніше всі з Луїса Адріано сміялися, а яку він кар’єру зробив у підсумку! Вілліан, Фред, Дуглас Коста – то були гравці. А зараз не видно ні техніки, ні функцій, нічого видатного.

Марлон Гомес. Фото: ФК Шахтар

«Срна має відповісти за свої слова про Пушича»

– Кого можете виділити з гравців Шахтаря, які з’явилися на полі по перерві?

– Конопля – гравець оборони, який погано захищається, але добре атакує. Він мав момент з Аталантою, але у нього такі епізоди виникають доволі часто. А той гол, що забили з під нього, коли він дав подати гравцеві… 

Помилка була у гравця, який не зіграв головою, але Конопля навіть не атакував його, ще й дав тому подивитися, підняти голову. Це дуже низький рівень захисника, не знаю як його можна в збірну викликати.

Оцінки для резервістів Шахтаря від статистичних порталів

  • Юхим Конопля – 6.4 (Sofascore), 6.0 (WhoScored), 6.0 (Flashcore)
  • Лассіна Траоре – 6.7 (Sofascore), 6.2 (WhoScored), 6.2 (Flashcore)
  • Артем Бондаренко – 6.6 (Sofascore), 6.1 (WhoScored), 6.7 (Flashcore)
  • Кевін – 6.8 (Sofascore), 6.6 (WhoScored), 6.7 (Flashcore)
  • Невертон – 6.6 (Sofascore), 6.1 (WhoScored), 6.4 (Flashcore)

– Чого тепер очікувати від наступного поєдинку в Лондоні з Арсеналом?

– Врятувати може лише те, що Мікель Артета вирішить випустити експериментальний склад, оскільки там серйозна боротьба в англійському чемпіонаті триває. Я дивився матч Арсеналу з Аталантою, і, знаєте, італійці дуже потужно виглядали, десь навіть перегравали. Ну, будемо тоді покладати надію на недооцінку та резервний склад.

– Якраз і Зінченка зможемо побачити.

– Так, нарешті:)

– Шахтарю наразі необхідна масштабна перебудова?

– Та у нас взагалі 30-40 років українські футболісти славилися вмінням грати в силовій манері, відбирати м’яч, грати один в один, а зараз що? Все зникло, докопіювалися. Дивишся, статистика передач рівна, а за моментами в першому таймі 0:17. Це як? Це куди? І все це йде з юнацького футболу. Радує, що Динамо та Олександрія шукають вирішення проблеми. 

Тому, думаю, що тренерські перестановки будуть, хоч Леоненко і поспішив:) Взагалі перші матчі чемпіонату показали, що Шахтар не готовий до сезону – це вже мав бути сигнал для керівництва. А перші дзвіночки були ще у збірній, коли гравці Шахтаря показали свою неготовність на Євро. Також я бачу ще одну глобальну помилку Шахтаря.

– В чому ж вона?

– У Шахтарі роблять ставку на країну, в якій криза футболу – Бразилія. Європейці найкращих бразильців беруть ще на дуже ранніх етапах. І це не йде ні в яке порівняння з тим, що було 15-20 років тому. Бразилія зараз навіть не вважається футбольною топовою країною, тому що все найкраще викупляють гранди з-за океану в 15-16 років. Якщо умовного Ендріка Реал веде зі шкільної парти, де тут шанс Шахтаря придбати його за економічно виправдані кошти? Треба шукати інші ринки.

В Аталанті сьогодні скільки гравців балканського походження грало? Ті ж балканці ближче до нас ментально, часто швидше вивчають мову, ми їх розуміємо. Навіщо ж бразильці? Погралися – все. Ти вже нічого не зробиш з бразильцями, тренди змінюються.  

– І завершальне питання. Чекати, що Шахтар на декілька матчів може знову очолити Даріо Срна?

– Йому треба замислитися щодо своєї посади. Ті пафосні інтерв’ю, які він давав, так рекламував Пушича… Хай перечитає їх та відповість на питання: «Навіщо він це робив?». Даріо казав, що Маріно стане найкращим, гравці підспівували. Пушич ще жодного тренування не провів, а вже найкращий тренер. Тепер Срна має відповісти за свої слова та рішення.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт