Ексклюзив

Оцінки за матч Україна – Чехія: «Нічия – закономірний результат. Нам не вистачало Циганкова та Миколенка». Федорчук оцінив гру збірної Реброва

Переглядів 299
Владислав Лютостанський
3 голоси
Олег Федорчук. Колаж: УФ
Відомий експерт та колишній тренер Олег Федорчук розібрав гру четвертого туру Ліги націй Україна – Чехія в ексклюзивному матеріалі для сайту «Український футбол».

За підсумком жовтневих матчів національна команда набрала чотири залікові пункти. Спершу збірна України здолала Грузію (1:0), після чого у Вроцлаві мала приймати Чехію, якій у минулому матчі програла з рахунком 2:3.

Цього разу підопічні Сергія Реброва у протистоянні з колективом Івана Гашека змогли здобути бодай нічию (1:1), але питання щодо тренерських рішень та якості гри існують.

Саме щодо цього оглядач сайту «Український футбол» Владислав Лютостанський і поговорив з колишнім тренером Таврії та Оболоні – Олегом Федорчуком, який по свіжих слідах проаналізував гру синьо-жовтих з чехами.

Також для наочності ми додаємо бали зі статистичних порталів – Sofascore, WhoScored, Flashscore.

«Виглядало все так, що Реброва влаштовувала нічия. Ми навіть не спробували ризикнути»

– Гра з Чехію вийшла відкритішою за поєдинок з Грузією. Наскільки близькою була Україна до того, аби перемогти команду Гашека?

– Якщо судити за статистичними даним, то чехи були ближче до перемоги. Вони мали перевагу у боротьбі на другому поверсі, а ми виглядали технічнішими внизу. Нам не вистачило кросів. Взагалі ці дві гри ми проводимо фактично без флангових захисників. Від Матвієнка та Коноплі дуже мало активності попереду було. Чехи грали простіше, але й раціональніше. Нічия – закономірний результат.

Дуже слабко зіграла ланка атаки. Довбик взагалі виглядає відрізаним від команди. Мені здається, у нього буде синдром Левандовського. Адже Роберт на піку демонстрував чудову результативність у дортмундській Боруссії, потім і у Баварії, але у збірній в нього нічого не виходило. У національній команді він краще заграв вже після 28 років.   

– Було в грі Україна – Чехія те, що вас здивувало?

– Наприклад, що ми навіть не спробували ризикнути. Здається, що Реброва влаштовувала і нічия. Хоча що нам цей один бал? Можливо, задача на Лігу націй – не підвищитися у класі, а лишитися у дивізіоні В? Якщо ви хочете перемогти, то навіщо знімати Довбика і замість нього випускати Яремчука? 

Ми ж за часів роботи Реброва вже грали у два нападники – це приносило свої плоди. І при цьому в нас у складі чистий опорник Калюжний і Криськів, який грає на захист. Говоримо про контроль м’яча, тренерів-іспанців, після чого граємо другим номером з Грузією та програємо у володінні Чехії… 

– Кого з гравців не вистачило українській команді у поєдинку з Чехією? Той-таки Циганков суттєво б підсилив гру в атаці.

– Не лише Циганкова, а й Миколенка теж не вистачало – він додав би. Тим більше, що Матвієнко на фланзі оборони почуває себе не дуже комфортно. А щодо Циганкова, то це гравець, який робить різницю. Коефіцієнт його корисних дій дуже високий.

Загалом я думаю, що коли в командах стаються такі кадрові проблеми та ще й на тлі кризи, то це змушує гравців згуртуватися, після чого вони виходять і б’ються – а це нам притаманно. Ми грали у простіший футбол, а це наша стихія. Я б похвалив хлопців за бажання, вони вели боротьбу на кожному клаптику поля.

– А як вам робота головного арбітра матчу з Чехією – іспанця Гільєрмо Квадри? 

– Дуже лояльно він ставився до нас. Декілька моментів були 50/50. Якби у наші ворота призначили такий 11-метровий, то ми б згадали Руне Педерсена та інших. Це несправедливо, бо Крейчі не грав рукою. 

Другий момент – це поштовх в спину від Калюжного. Арбітр жодною з карточок Івана не нагородив, але через декілька хвилин у подібному епізоді він дав «гірчичник» чехові. Головний арбітр загалом діяв непослідовно, хоч і на нашу користь.

– «Левом матчу» вболівальники спершу визнали Івана Калюжного, проте пізніше таку ж нагороду отримав і Анатолій Трубін. Як оціните вибір фанатів? 

– Калюжний? За що? Він і першу гру зіграв слабко. Просто від нього чекали провалу, а він не провалився – і всі вже раді. Очікування вболівальників щодо рівня його гри були занижені від початку. У матчі з Чехією він програвав позицію, йому не вистачало швидкості, на атаку він взагалі не грав. Якщо звернутися до порівняння, то можна сказати, що Калюжний – це «Жигулі», а Бражко – Mercedes. Калюжний лише заважає суперникові грати, а Бражко навіть на атаку якісно грає. 

Симпатії вболівальників до Івана я розумію: хлопець виходить та віддає всього себе на полі, але ж треба дивитися і на гру, на одному бажанні далеко не зайдеш. На мою думку, Степаненко з чехами зіграв навіть краще Калюжного. Тарас протягом 40 хвилин взагалі був найкращим на полі. Але люди п’ють пиво і слухають коментаторів…

Іван Калюжний. Фото: УАФ

 «Таловєров і Забарний зіграли на хорошому рівні, а Трубін – найкращий гравець матчу»

Анатолій Трубін – 7.2*

(Sofascore – 7.7, WhoScored – 7.5, Flashscore – 7.6)

Олег Федорчук: Трубін безперечно гравець матчу. Він виручав, дуже впевнено виглядав, чимало боротьби виграв у доволі високих та потужний опонентів. Можна сказати, що впевнена гра Трубіна позитивно вплинула на центральних захисників.

Микола Матвієнко – 6.5

(Sofascore – 6.9, WhoScored – 6.4, Flashscore – 6.7)

Олег Федорчук: Микола невпевнено грав, бо розумів, що не встигатиме повернутися, якщо буде підключатися до атак. Через це він діяв вужче, ніж потрібно. Кросів взагалі не було, хоча у нас є Довбик! Маючи такого форварда не подавати на нього – це як? Жирона не соромилася грати на нього, у Ромі не соромляться, а у нас всі атаки, таке враження, повинні завершуватися входом у штрафний майданчик когось з вінгерів чи інсайдів, які мають пробити та забити.

Максим Таловєров – 7.0

(Sofascore – 7.3, WhoScored – 6.9, Flashscore – 7.1)

Олег Федорчук: Я не великий прихильник Таловєрова, але у цій зустрічі він зіграв набагато краще, ніж з Грузією. Максим виглядав впевненішим, не було серйозних помилок. Він зіграв на рівні із Забарним. 

Ілля Забарний – 7.0

(Sofascore – 6.9, WhoScored – 6.7, Flashscore – 7.1)

Олег Федорчук: Якби нагороду «Лев матча» давали за підсумками двох ігор, то її мав би забрати саме Забарний. Збентежив лише момент на початку гри, десь необачливо зіграв. Загалом Ілля у дуже хорошому тонусі, він за останні три роки найбільше серед усіх виріс у майстерності.

Юхим Конопля – 6.5

(Sofascore – 6.6, WhoScored – 6.4, Flashscore – 6.7)

Олег Федорчук: До нього ж такі питання, як і до Матвієнка: «Де кроси?». Якщо ми будемо обговорювати, як він боровся в епізоді з призначеним пенальті – то, це вже чимало говорить про саму гру Коноплі. На другому поверсі йому теж було важко, це взагалі не його сильна сторона.

 «Судаков та Шапаренко дублюють один одного. Нам не вистачає такого гравця, як Буяльський»

Тарас Степаненко – 6.8

(Sofascore – 6.7, WhoScored – 6.4, Flashscore – 6.8)

Олег Федорчук: Він діяв глибоко, практично як третій центральний захисник. У його зоні суперник нічого не зміг створити – це заслуга Тараса. Найголовніше, що Степаненко не фолив. Бо ми ж пам’ятаємо, що чехи вміють використовувати стандартні положення. Функціонально Тараса не вистачає, але він виконав все, що від нього було необхідно.

Георгій Судаков – 7.0

(Sofascore – 6.9, WhoScored – 6.1, Flashscore – 6.5)

Олег Федорчук: Вони дуже подібні за манерою гри з Шапаренком. Дуже часто Судаков і Шапаренко опиняються в одній позиції, грають близько один до одного. Згадайте хоча б той момент з попередньої гри, коли Жора м’яч Миколі в обличчя перевів. Судаков краще зіграв за Шапаренка, але дуже мало бив по воротах, хоча має хороший удар.

Микола Шапаренко – 6.5

 (Sofascore – 6.2, WhoScored – 6.1, Flashscore – 6.4)

Олег Федорчук: Похвалю його – чудова передача на Коноплю, створив небезпечний момент. Шапаренко дуже тонкий футболіст, він відчуває пульс гри. Є питання щодо фізичних даних, швидкість після тієї важкої травми, схоже, впала.

– А гравця якого профайлу не вистачає нашій збірній у середині поля?

– Нам потрібен півзахисник, який буде заточений на удар, взаємодію з форвардом. Наприклад, Буяльський з таких, він чимало забивав, у нього прекрасна зв’язка із Ванатом була в Динамо. Зразкові приклади – це Френк Лемпард, Де Брюйне.

 «Мудрик грає занадто прямолінійно, Довбик за такої тактики не розкриється»

Михайло Мудрик – 6.8 

(Sofascore – 7.1, WhoScored – 6.6, Flashscore – 7.1)

Олег Федорчук: Помітно, що у психологічному плані він на підйомі. Зрозуміло, що він хоче привернути до себе увагу за рахунок виступів у збірній, але він забагато бере на себе. Захисники його вивчили і вже знають як діяти проти нього.

Якби Мудрик міг вчасно віддати передачу, був би гнучкішим – ціни б йому не було. А так він грає дуже прямолінійно. Ще його ці удари… Якщо один з десяти заб’є – вже успіх. Але скільки він змарнував моментів...

На ньому багато атак і завершується. До рівня Коноплянки ще треба додавати.

Михайло Мудрик. Фото: УАФ

Олексій Гуцуляк – 6.0

(Sofascore – 6.2, WhoScored – 5.8, Flashscore – 6.0)

Олег Федорчук: Гуцуляк з першої хвилини грав ірраціонально, порушував правила. Помітно, що він занадто хвилювався. 

Артем Довбик – 7.0

(Sofascore – 6.9, WhoScored – 6.6, Flashscore – 6.9)

Олег Федорчук: За такої схеми Довбик неефективний. Простору немає, жодної передачі на 40-50 не дали йому на хід, при цьому не працювали і фланги. Артем не для такого футболу. Похвалю за те, що реалізував пенальті, бо момент був вирішальний, не можна було схибити. Але треба щось змінювати, Довбик не розкриється за такої тактики.

«Калюжний – суцільне ретро»

– Кого з резервістів збірної ви могли б відзначити?

– Почнемо тоді з «лева»:) Калюжний – 6.5. Немає зараз у світі серед амбітних команд, які на щось претендують, гравців з такими характеристиками, як у Івана. Останній так званий чистий опорник – Н’Голо Канте, і то він згодом перекваліфікувався та більше став грати на атаку, ніж раніше. У збірній говорять про сучасний футбол, а тут Калюжний – суцільне ретро. Грузія дуже повільно грала, тому йому не було так важко як з чехами. Страшно уявити, що буде в опорній зоні, якщо ми гратимемо з ним проти топ-збірних. Але повторюся, Калюжний виручив команду у кадрову кризу – і за це спасибі. Бажання йому не займати, мені це імпонує.

Зубков – 6.8. Здивований, чому він не грав у стартовому складі ще у матчі з Грузією. Він дуже добре виглядає у Шахтарі. Після виходу на заміну Зубков став нашим найгострішим гравцем. Якби він грав проти чехів з першої хвилини, то все могло б завершитися і на нашу користь.

Криськів – 6.5. З його виходом у нас більше став триматися м’яч у третій зоні. Ми дуже часто до цього втрачали м’яч у простих ситуаціях, він зумів це виправити. Плюс у нього хороша взаємодія з гравцями Шахтаря.

Також мене дивує, чому вкотре основним правим захисником обирають Коноплю, а не Тимчика, який створений для такої гри з боротьбою та великим обсягом бігової роботи.  

– Чого очікувати від наступних двох матів з Грузією та Албанією? 

– Албанія дуже симпатично виглядала ще на Євро-2024. Я взагалі вважав їх фаворитом нашої групи. З ними на виїзді буде дуже непросто. Грузини десь пригнули вище голови, але вже впираються у стелю. 

Нам треба спуститися на землю, ми вже вкотре переоцінюємо самі себе. Хоча зараз ми на своєму звичному рівні, нічого страшного – це реалії. Як я помітив, це простежується лише у футболі. На Олімпіаді наші спортсмени поводили себе доволі скромно і гучних заяв не робили. І це було навіть у тих видах спорту, де ми були претендентами на медалі.

У Реброва доволі скромні тренерські здобутки, а скільки дифірамбів йому склали? А гравцям? Потім нас це і заганяє в таку депресію, бо наші очікування не збігаються з можливостями. 

– Як думаєте, скільки очок зуміємо набрати у Лізі націй та чи лишимося у дивізіоні В?

– Багато факторів грає роль, але якщо суттєво нічого не зміниться, то мій прогноз такий. Ми залишимося в дивізіоні В, а вихід в еліту – це буде щось на рівні фантастики. Думаю, одну з двох ігор ми точно виграємо. Сім очок повинно вистачити, аби зберегти прописку.

Але треба розуміти, що все може змінитися. Якби ми грали основним складом, з гравцями у тонусі… Ще рік тому ми демонстрували дуже хороший футбол з італійцями (0:0) у домашній грі відбору на Євро-2024 

Оцінки для резервістів збірної України від статистичних порталів

  • Олександр Зубков – 7.1 (Sofascore), 6.6 (WhoScored), 6.8 (Flashcore)
  • Роман Яремчук – 6.6 (Sofascore), 6.1 (WhoScored), 6.5 (Flashcore)
  • Олександр Тимчик – 6.5 (Sofascore), 6.0 (WhoScored), 6.3 (Flashcore)
  • Дмитро Криськів – 6.9 (Sofascore), 6.2 (WhoScored), 6.6 (Flashcore)
  • Іван Калюжний – 6.5 (Sofascore), 6.2 (WhoScored), 6.5 (Flashcore)
Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт