Ексклюзив

«Про дзвінок Реброва ще рано говорити»: Назаренко із Полісся – найкращий гравець УПЛ в серпні

Переглядів 291
Олександр Карпенко
5 голосів
Олександр Назаренко. Фото: ФК Полісся
Вінгер Полісся Олександр Назаренко в інтерв’ю «УФ» проаналізував свою гру та докладніше розповів про революцію Імада Ашура в Житомирі.

Другий сезон Назаренка в Поліссі зробив його одним з найпомітніших виконавців УПЛ. Після вильоту житомирян з кваліфікації ЛК від Олімпії команда набрала хід на внутрішній арені, а Олександр став найбільш результативним гравцем «вовків» у часи Імада Ашура. Статистика від «УФ»: у п’яти матчах в Назаренка шість голів і три асисти, він очолює таблиці найвлучніших бомбардирів і «гол+пас».

Не став винятком і крайній поєдинок Полісся в УПЛ проти Вереса, в якому Назаренко оформив гол з пенальті, яке викликало багато запитань, та асист на Гуцуляка, які допомогли перевернути матч на користь команди з Житомира (2:1). Як наслідок – УПЛ визнала Назаренка найкращим футболістом минулого місяця.

Наш дзвінок застав Олександра на риболовлі, якою герой нашого інтерв’ю захоплюється у вільний від футболу час. Олександр Назаренко поспілкувався з сайтом «Український футбол» про:

  • Виступи Полісся на старті УПЛ;
  • Вимоги нового тренерського штабу;
  • Потенційний виклик до збірної України та ін.

«Визнання гравцем місяця? для мене найголовніше, як грає команда»

– Саша, мій дзвінок застав тебе за улюбленим захопленням поза футболом. Який твій найбільший улов?

– Сазан на 10 кг.

– Крім риболовлі є інші захоплення?

– Найбільше хобі в мене – рибалка, але також дуже полюбляю з дитинства настільний або великий теніс. Граю, коли є можливість.

– Складно знайти баланс між футболом та хобі?

– Хочеться частіше їздити рибалити, але маємо те, що маємо. Графік напружений, але навіть зараз єдиний вихідний проводжу на рибалці 

Намагаюсь використовувати вільний час по-максимуму. Коли немає змоги поїхати, то на YouTube передивляюсь контент з риболовлі.

– У серпні тебе визнали найкращим гравцем чемпіонату. Як ставишся до індивідуальних нагород?

– Велике значення для мене має, як буде виступати команда. Індивідуально, звісно, приємно стати найкращим, але не це головне, а як команда виступає – для мене це найголовніше.

– Склалося враження, що для тебе паузи і не було. Підтримував форму додатково?

– Як і до паузи, роблю все, що й раніше: тренування, робота в залі. Можна на рибалку ще спихнути:)

Не буду брехати, що живу в залі, допрацьовую, але після гри з Вересом залишався працювати над завершенням.

– На старті сезону у тебе пішла гра на фоні загальних результатів команди. Які аспекти цьому сприяли на полі і поза ним?

– З появою нового тренера я відчув певну свободу на футбольному полі, довіру. Одразу зрозумів, що саме від мене вимагає головний тренер. Були індивідуальні розмови, вважаю, що так має бути в кожній команді. Це допомагає футболісту більш якісно показати себе з найкращого боку. 

Олександр Назаренко. Фото: Полісся

«З появою нового тренера я одразу відчув свободу на полі»

– Поява в Полісся хлопців, яких ти знаєш по Дніпру-1, є одним з драйверів, які посприяли твоїй грі в останніх матчах?

– Можливо, хоча не можу відповісти точно на це питання. Але я радий бачити хлопців знову. Вони – футболісти з досвідом, з якими приємно ділити з ними роздягальню і перебувати на футбольному полі.

– Імад Ашур своєю появою в Поліссі приніс в життя команди певні зміни, які позначилися на футболістах. Не складно було адаптуватися?

– Були важкі але цікаві збори де треба було закласти фундамент. В єврокубках в нас не вийшло, хоча, як на мене, матч- відповідь ми зіграли гідно, але цього недостатньо. Були зроблені висновки з цих матчів і з нетерпінням чекали старт чемпіонату

В нас дуже якісна команда, з якісними футболістами, футболістами з досвідом. Якщо подивитися на мої голи, там більше ніж 50% завдяки командним діям. Найголовніше, щоб команда вигравала і була якомога вище в турнірній таблиці. Голи – це бонус проробленої праці, важливо тримати цю планку і рухатись від матчу до матчу. 

Якщо надалі ми будемо демонструвати таку гру, нашу гру, яку від нас вимагає тренерський штаб, то Полісся може поборотися за найвищі місця в турнірній таблиці.

– З попередніми тренерами Полісся в тебе не було такої комунікації, якщо не брати період з травмою і суперечкою з Дніпром-1?

– У всіх тренерів, з якими я працював, я щось для себе взяв, за що спасибі їм велике. Є багато інших факторів, не тільки футбольних. Щось могло піти не так, але це вже позаду.

– Для тих, хто не сильно стежить за Поліссям, можеш розповісти про тренерську ідею Ашура?

– Ідея в тому, щоб шукати простір за спиною захисників (якщо команда суперника обороняється середнім, високим блоком). Якщо суперник низько сідає, є варіанти знайти простір між лініями, звільнивши фланг для крайнього захисника. Там ми створюємо ситуацію 2 в 1.

– Що конкретно вимагається від гравців твого амплуа?

– При безпосередній близькості до чужих воріт брати гру на себе, обігрувати, за можливості – бити по воротам. В обороні – агресія при нашому пресингу, компактність в оборонній структурі в середній зоні. Також швидкий перехід з однієї фази гри в іншу, при втраті одразу вступати у відбір, щоб не бігти назад і не робити це біля свого штрафного.

Імад Ашур. Фото: Полісся

«Сподіваюсь, Смоляков і Чоботенко повернуться до матчу з ЛНЗ»

– Якщо говорити про гру з Вересом, на чому робився акцент, адже у вас не все пішло за планом?

– Суперники також нас вивчають і деколи може піти не все за нашим планом, вони досить добре діяли саме у захисті (компактно і дисципліновано). Вже по перерві тренери донесли, як треба протидіяти цьому, і в нас з’явились моменти та гра перейшла під контроль Полісся, що і призвело до наших голів.

– Можна говорити про те, шо гольова комбінація у першому голі була домашньою заготовкою?

– Можна:)

– В коментарі клубному YouTube-каналу ти відзначав, що на другий тайм команда вийшла зарядженою. Що просили тренери підкоригувати у грі? Вас не треба було накачувати?

– Накачувати не потрібно було. Ми й самі розуміли, що гра йде не так, як хотіли. Потрібно було приймати швидше рішення, додати в швидкості, роботі з м’ячем, щоб супернику було важче перелаштовуватись в лініях, також акцент в переході з атаки в оборону, бо у першому таймі цей аспект гри був не найкращим.

– Напевно ти бачив суперечливий епізод з пенальті у повторі. На твою думку, рішення справедливе, зважаючи на відстань?

– Якщо чесно – ні, не бачив, тільки чув, що думки розділились з цього приводу.

– Камбек з Вересом дався ціною травм Чоботенка та Смолякова. Хлопці зможуть допомогти Поліссю з ЛНЗ?

– Сподіваюсь. Вони нам дуже потрібні.

– Твій перший сезон в Поліссі став справжнім випробуванням. Ти підписав попередній контракт, але далі було заслання в U-19 Дніпра-1, потім травма в кубковій грі. Як психологічно давався цей непростий етап?

– Що стосується мого перебування в U-19 – це коментувати не хочу. Перший день після травми був важким, в голові – каша, різні думки, але через пару днів уже все було добре, я отримав багато повідомлень підтримки від людей. На жаль, без травм не буває, тому я прийняв це і всі сили кинув на відновлення. Так повинно було статися, мабуть.

– Пригадую, як публічно тебе підтримав президент Полісся. Хотілося віддячити грою за такий жест з боку Буткевича?

– Звісно. Це була найбільша мотивація.

– СК Дніпро-1 пішов на дно з купою боргів, сплутавши карти перед стартом сезону. Коли ти переходив в Полісся, тоді не було такої жесті?

– На жаль, так сталося. Шкода, що такі команди зникають, таке неймовірне місто без футболу. Бували різні ситуації, але щоб так доходило до зникнення клубу – такого не було. Сподіваюсь футбол повернеться до мого улюбленого міста.

– Ти не коментував публічно рішення Полісся не відпускати тебе на Олімпіаду.

– Двояке відчуття було: хотілося поїхати, але й клуб можу зрозуміти. Не хочу форсити цю тему, це вже в минулому.

– Збірна зразка молодіжного Євро-2023 могла претендувати на більше?

– Можливо так, а можливо й ні. Ніколи вже не дізнаємося. Всі, хто представив Україну на Олімпіаді, дуже хороші футболісти, і багато хто з них знає, яку гру хоче бачити Руслан Петрович.

– Дзвінка від Реброва не було на фоні твоїх останніх матчів за клуб?

– Ні. Про це ще рано говорити.

– Попереду в Полісся матч проти ЛНЗ. Як тобі суперник на старті чемпіонату?

– Знаю що команда міцна, важко з ними завжди. Не можна давати їм свободу, з перших до останньої хвилини тримати концентрацію.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт