Цей день в історії

«Залізний солдат», скандальний воротар Динамо та Шахтаря: 10 квітня — цей день в історії українського футболу

Переглядів 791
Владислав Лютостанський
4 голоси
Олександр Рибка. Фото: Динамо
«УФ» — часопис, який кожен день представляє вам найкращих українських футболістів і тренерів, пригадує пам'ятні події та матчі. Отже, хто святкує сьогодні день народження, що цікавого сталося в цей день в минулому?

10 квітня 1930 року у місті Москва народився Володимир Єрохін – захисник київського Динамо, тернопільського Авангарду, переможець чемпіонату та Кубка СРСР.

Єрохін є вихованцем футбольної школи Електрик (Москва), який у 1952 році під час своєї служби перебрався у мукачівське Динамо. Вже за рік пішов на підвищення, ставши динамівцем Києва.

 Перші роки у складі біло-синіх провів у дублі, а вже з 1955-го почав отримувати стабільну ігрову практику в основній команді. За усю свою кар’єру в Динамо забив лише один гол у чужі ворота (1959), взявши участь у 120 поєдинках. Разом з киянами Єрохін ставав переможцем Кубка СРСР (1954) та здобув дебютні золоті медалі Союзу в 1961 році.

Свою кар’єру «Залізний солдат» завершував у складі тернопільського Авангарду, за який провів понад 90 матчів. Також Єрохін викликався до лав збірної СРСР, проте жодної гри не провів. Був у заявці команди на ЧС-1958, де підопічні Гаврила Качаліна дісталися 1/4 фіналу турніру. За усіма поєдинками мундіалю Єрохін спостерігав з лави запасних.

З 1991 року працював адміністратором ветеранської команди київського Динамо. Помер у віці 66 років у Києві 6 жовтня 1996-го.

10 квітня 1987 року у місті Київ народився Олександр Рибка – вихованець київського Динамо, воротар столичної Оболоні та донецького Шахтаря, тричі чемпіон України.

Олександр Рибка. Фото: Шахтар

Найбільше матчів у власній кар’єрі провів у складі рідного клубу – Динамо (64 гри, 52 пропущені голи, 29 «сухих» поєдинків). За біло-синіх виступав у два періоди: з 2005 по 2010 рр. та з 2014 по 2016 рр. Разом з динамівцями Рибка двічі ставав переможцем чемпіонату та Кубка України, а також тричі завойовував Суперкубок.

Під час своїх виступів за Динамо-2 потрапив у перший серйозний скандал в кар’єрі, побивши захисника київського ЦСКА Сергія Матюка, який перед цим в ігровому епізоді розсік Олександру обличчя. У цю ситуацію втрутився наставник «армійців» Олександр Максимов, який завдав Рибці удару по лицю. Після цього воротар отримав 10-матчеву дискваліфікацію та потрапив до лікарні зі струсом мозку.

Не вдалось завантажити відео.

Двома місяцями раніше Олександр вже заробив подібну травму під час зіткнення із захисником Реала Серхіо Рамосом.

Після Динамо, в основу якого було практично неможливо пробитися за здорового Олександра Шовковського, Рибка опинився у київській Оболоні. У складі «пивоварів» провів чудовий сезон 2010/11: 22 матчі, 26 пропущених голів та шість «сухих» ігор.

У підсумку вже наступну кампанію Рибка розпочинав як воротар донецького Шахтаря, що негативно сприйняли фанати принципового суперника – Динамо. Був основним голкіпером «гірників», засадивши легендарного Андрія Пятова. У тому сезоні Олександр провів 26 матчів, з яких шість в рамках Ліги чемпіонів. Все йшло до того, що «гірники» на довгі роки отримають висококласного воротаря, однак далі у кар’єри Олександра настала чорна смуга. 

Банер вболівальників Динамо. Фото: Google

Все через дворічну дискваліфікацію від УЄФА. Причина – допінг препарат Фуросемід, який знайшли в організмі воротаря. Він дозволяв Рибці прискорити процес скидання ваги.

Шахтар пропонував Олександру укласти новий контракт, проте той відмовився, посилаючись на серйозну конкуренцію в клубі. У складі донеччан голкіпер став переможцем чемпіонату, Кубка та Суперкубка України за кампанію 2011/12.

Після цього кар’єра Рибки пішла вниз. Транзитом через повернення в київське Динамо воротар потрапив до турецького чемпіонату, де виступав за Карабюкспор та Афьонспор. Наступні два роки Олександр провів у азербайджанському Сабаїлі та Лієпаї, з яким став володарем Кубка Латвії. Після цього Рибка повернувся до України, підписавши контракт з харківським Металістом. На правах оренди виступав за турецький Болуспор. У 2023-му захищав ворота ПФК Львів. Вже в літнє трансферне вікно того року Рибка повернувся до складу київської Оболоні. Цього сезону Олександр провів шість матчів у складі «пивоварів»: вісім пропущених голів, три матчі «на нуль».

Рибка прав участь на молодіжному чемпіонаті світу-2006, де прославився завдяки своїй грі у серії післяматчевих пенальті в поєдинку проти однолітків із Сербії та Чорногорії, який збірна України у підсумку виграла.

У складі національної команди Олександр провів лише дві гри – якраз під час піку свого прайму в Шахтарі. Про свою кар’єру Рибка розповів у інтерв’ю «УФ».

10 квітня 1995 року у місті Гуарульюс народився Лукас Тейлор – вихованець Палмейраса, захисник ПФК Львів, Дніпра-1, донецького Шахтаря та житомирського Полісся, чемпіон України.

Лукас Тейлор. Фото: Дніпро-1

У складі Палмейрас за весь час провів чотири матчі, яких вистачило, аби разом з клубом відсвяткувати перемогу у Кубку Бразилії в 2015 році. 

На правах оренди виступав за безліч бразильських клубів, а у 2018-му за такою ж схемою опинився у ПФК Львів. За львів’ян Лукас Тейлор провів 19 матчів, три голи та оформив дві результативні передачі. Став автором переможного голу у ворота київського Динамо (1:0).

Не вдалось завантажити відео.

Транзитом через португальський Ешторіл захисник опинився у Дніпрі-1. У складі дніпрян провів два сезони: 30 матчів, гол та три результативні передачі. З 2021 по 2023 рр. бразилець виступав за грецький ПАОК, з яким здобув Кубок Греції.

Влітку 2022-го Лукас Тейлор став гравцем Шахтаря. За один сезон в лавах «гірників» фулбек взяв участь у 16 матчах: гол та асист. Разом з донеччанами бразилець став чемпіоном України-2023, після чого опинився на роздоріжжі й навіть підтримував форму з юнацьким складом.

Наступний клуб оборонець шукав доволі довго, проте у середині жовтня 2023 року підписав контракт з житомирським Поліссям. Цього сезону в складі «вовків» провів 10 матчів, оформивши гол та асист.

1910 — нар. Еленіо Еррера (Франція) — один із найкращих тренерів світу, винахідник «катеначчо». Тренував «Барселону», «Інтер», «Рому», збірні Франції, Іспанії та Італії.

1942 — нар. Іан Каллаген (Англія) — чемпіон світу-1966, рекордсмен «Ліверпуля» за кількістю матчів, проведених за клуб — 857.

1952 — нар. Уго Броос (Бельгія) — як гравець завоював три єврокубки у складі «Андерлехта». Чотири рази отримував нагороду найкращого тренера Бельгії.

1972 — нар. Маріо Станіч (Хорватія) — бронзовий призер ЧС-1998, володар Кубка УЄФА-1999, завершував кар’єру в «Челсі».

1973 — нар. Роберто Карлос (Бразилія) — чемпіон світу-2002, один із найкращих захисників світу, вирізнявся надпотужним ударом.

1978 — пом. Альберт Вольрат (Естонія) — у це складно повірити, але тренер московського «Спартака» в 1946-47 рр. працював асистентом у таких клубах, як «Ференцварош», «Барселона» та «Арсенал» (Лондон)!

1986 — нар. Фернандо Гаго (Аргентина) — олімпійський чемпіон-2008, срібний призер ЧС-2014, виступав за «Реал» і «Рому».

1986 — нар. Венсан Компані (Бельгія) — капітан «Манчестер Сіті» та збірної Бельгії, один із наймолодших футболістів у історії збірної.

1994 — фінал 19-го Кубка Африки: Нігерія — Замбія — 2:1 (Амуніке, 5, 46 — Літана, 3).

1998 — пом. Зезе Морейра (Бразилія) — тренер збірної Бразилії, двічі йдучи з посади головного тренера, передавав його своєму молодшому братові — Айморе, який став, у підсумку, чемпіоном світу.

Найкращі букмекери
1
9.9
150000 грн
Сайт