Цей день в історії

Народження Чорноморця, дебют Ротаня на чолі національної збірної: 26 березня – цей день в історії українського футболу

Переглядів 376
Владислав Лютостанський
3 голоси
Руслан Ротань Фото: УАФ
«УФ» – часопис, який кожен день представляє вам найкращих українських футболістів і тренерів, пригадує пам'ятні події та матчі. Отже, хто святкує сьогодні день народження, що цікавого сталося в цей день в минулому?

26 березня 1936 року у місті Одеса було створено місцевий ФК Динамо, прямим нащадком якого є Чорноморець – бронзовий призер СРСР, чемпіон УРСР, дворазовий переможець Кубка України та віцечемпіон країни.

Основний склад новоствореного Чорноморця був складений з гравців одеського Динамо. Спочатку прото-Динамо – Спарта – виступав у другому дивізіону чемпіонату Одеси. Вже у 1928 році одесити стали грати на рівні з найкращими командами міста, а у 1933 році стали його чемпіоном.

Перша офіційна гра Динамо у чемпіонаті СРСР датується 24 травнем 1936 року, який пройшов на стадіоні імені Станіслава Косіора. Одеському клубу протистояв харківський Спартак, який і здобув перемогу над «моряками» з рахунком 1:0. Перший гол одеського Динамо було забито вже у другій зустрічі, його автором вважається Михайло Малхасов, що відправив м’яч у сітку воріт динамівців Ростова-на-Дону (3:4).

У тому ж році одеське Динамо вперше взяло участь у чемпіонаті УРСР, дійшовши до фіналу, де з розгромним рахунком (0:6) поступилося київським динамівцям. У першому Кубку СРСР одесити дійшли до 1/8 фіналу, але через неявку на матч з підмосковською командою Червоне Знамено їм була зарахована технічна поразка.

Найкращим результатом одеського клубу за часів СРСР були бронзові медалі у 1974 році. Також «моряки» двічі ставали чемпіонами УРСР (1941, 1961) та ставали володарями Кубка Федерації футболу Союзу (1990). Разом із тим одесити тричі перемагали у Першій лізі (1961, 1973, 1987).

У період незалежної України Чорноморець двічі ставав володарем Кубка України (1992, 1993/94). В активі «моряків» також двоє срібних нагород чемпіонату країни (1994/95, 1995/96). Також успіхи сучасного одеського клубу слід пов’язувати з фігурою головного тренера Романа Григорчука, який вже вдруге очолює цей клуб. За його керівництва команда демонструвала яскраву гру та гідно виступала на рівні плей-оф Ліги Європи

Наразі ж Чорноморець переживає не найкращі часи та посідає лише 10 місце в українській Прем’єр-лізі.

26 березня 1998 року у місті Київ народився Олександр Петрусенко – вихованець київського Динамо, півзахисник Миная, угорського Гонведа та хорватської Істри 1961.

Розпочинав кар’єру в київській ДЮСШ-15, звідки у 2016 перебрався до академії Динамо. За першу команду біло-синіх не зіграв, проте має три матчі за киян у Юнацькій лізі УЄФА: без результативних дій.

З 2019 по 2020 рік виступав за Гірник-Спорт, у складі якого провів 31 поєдинок та оформив дві гольові передачі. Після цього Петрусенко пішов на підвищення, підписавши контракт з клубом елітного дивізіону – Минаєм. За закарпатський клуб Олександр зіграв у 29 матчах, результативними діями не відзначався.

Починаючи з 2022 року, Петрусенко грає за кордоном. Спершу був гравцем угорського клубу Гонвед (там забив свій єдиний м’яч у дорослій кар’єрі), звідки перейшов у хорватську Істру 1961. У цьому сезоні провів 24 матчі, в яких здійснив два асисти.

Олександр Петрусенко. Фото: ФК Гонвед

26 березня 2008 року на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського пройшов контрольний матч, в якому збірна України приймала команду Сербії.

У першому таймі поєдинку команди обмінювалися моментами біля воріт суперників, але розмочити рахунок не зуміли. Вже у другій половині гри дебютний гол у зустрічі забив Андрій Шевченко, підставивши ногу під удар партнера по команді, таким чином дезорієнтувавши голкіпера Сербії.

Ще за три хвилини Сергій Назаренко подвоїв рахунок, який завдав точного удару з-поза меж штрафного майданчику. Пізніше українська команда мала ще чимало шансів відзначитися у воротах сербської збірної, однак більше голів у цьому матчі забито не було. 

Контрольний матч

Україна – Сербія – 2:0 (0:0)

Голи: Шевченко, 54, Назаренко, 57

  • Україна: Кернозенко, Допілка, Мандзюк, Чигринський, Несмачний, Гусєв (Гай, 55), Тимощук, Назаренко, Голайдо (Воробей, 88), Воронін (Мілевський, 76), Шевченко (Гладкий, 87).
  • Сербія: Стойкович, Рукавіна, Іванович, Відич (Рнич, 72), Лукович, Станкович (Янкович, 72), Смілянич (Ковачевич, 82), Кузманович, Сулеймані (Тошич, 82), Лазович (Йованович, 46), Жигич (Ілич, 69).

Не вдалось завантажити відео.

26 березня 2013 року на стадіоні «Чорноморець» в Одесі пройшов матч сьомого туру відбору на ЧС-2014, в якому збірна України приймала команду Молдови.

Підопічні Михайла Фоменка лише в другому таймі зуміли відкрити рахунок у матчі – це Ярмоленко влучно пробив у один дотик після скидання Романа Зозулі. За дев’ять хвилин Євген Хачеріді після подачі з кутового від Олега Гусєва «вбив цвях» у ворота Станіслава Намашка.

Молдова зуміла відповісти одним голом вже наприкінці матчу. Забитим м’ячем відзначився Александру Суворов, який наважився на удар з дальньої дистанції.

Вже у компенсований арбітром час Тарас Степаненко влетів ногою у голову Віталіє Бордіяну, за що отримав справедливе покарання у вигляді прямої червоної картки.

Відбір на чемпіонат світу, сьомий тур

Україна – Молдова – 2:1 (0:0)

Голи: Ярмоленко, 61 Хачеріді, 70 – Суворов, 80

Вилучення: Степаненко, 90+2

Україна: Пятов, Хачеріді, Федецький, Кучер, Шевчук, Степаненко, Тимощук, Зозуля, Гусєв (Гречишкін, 90), Ярмоленко, Селезньов (Безус, 62).

Молдова: Намашко, Головатенко, Булгару, Бордіян, Епуряну, Іоніца, Георгієв, Пащенко (Оніке, 67), Дєдов (Суворов, 78), Бугайов (Дорош, 69), Сидоренко.

26 березня 2023 року на стадіоні «Вемблі» пройшов матч першого туру відбору на ЧЄ-2024, в якому команда Англії приймала збірну України.

Сага з призначенням головного тренера нашої національної збірної тривала, і поки спільнота чекала на призначення Сергія Реброва, хтось мав виводити команду на дебютний поєдинок відбору на Євро-2024. Таким чином саме наставник Олександрії й молодіжної збірної Руслан Ротань провів один офіційний поєдинок на чолі національної команди.

Українці стримували натиск англійців, однак до кінця першого тайму все ж пропустили двічі. Спершу в ворота Анатолія Трубіна забив Гаррі Кейн, а вже за три хвилини другий м’яч у сітку відправив Букайо Сака.

Таким чином українська команда зазнала чергової поразки від Англії, однак у підсумку продовжила боротьбу за вихід на Євро-2024. Зараз вже на підопічних Сергія Реброва чекає фінальний поєдинок за путівку проти Ісландії.

Відбір на чемпіонат Європи, перший тур

Англія – Україна – 2:0 (2:0)

Голи: Кейн, 37, Сака, 40

  • Англія: Пікфорд, Вокер, Стоунз, Магвайр, Чілвелл, Беллінгем (Галлахер, 86), Хендерсон, Райс, Сака, Кейн (Тоуні, 81), Меддісон (Гріліш, 85).
  • Україна: Трубін, Караваєв (Буяльський, 61), Сваток, Матвієнко, Миколенко (Соболь, 62), Степаненко (Коноплянка, 90), Зінченко, Судаков, Малиновський, Мудрик (Циганков, 61), Яремчук (Довбик, 74).

1904 — нар. Аттіліо Ферраріс (Італія) — чемпіон світу-1934, бронзовий призер ОІ-1936, перший капітан «Роми».

1920 — нар. Серхіо Лівінгстон (Чилі) — найкращий воротар у історії чилійського футболу на прізвисько Жаба.

1934 — нар. Діда (Бразилія) — чемпіон світу-1958, саме він поступився своїм місцем в атаці таланту на ім’я Пеле.

1951 — нар. Костіца Штефанеску (Румунія) — рекордсмен країни за кількістю матчів у чемпіонаті Румунії — 490.

1960 — УЄФА ухвалив рішення про проведення Кубка володарів кубків.

1974 — нар. Тарібо Уест (Нігерія) — олімпійський чемпіон-1996, запам’ятався незвичайною зачіскою із фірмовими світло-зеленими косичками.

1979 — нар. П’єр Вома (Камерун) — олімпійський чемпіон-2000, чемпіон Африки 2000, 2002 рр.

2002 — пом. Ежен Майєр (Швейцарія) — зірка швейцарського «Янг Бойз», за який забив 249 м’ячів.

2006 — пом. Оле Мадсен (Данія) — найкращий бомбардир ЧЄ-1964, всього за збірну забив 42 м’ячі в 51 матчі.

Найкращі букмекери
1
9.9
150 %
Сайт