УПЛ

Вернидуб обіграв Скрипника, перші перемоги Григорчука та Лавриненка, хет-трик Довбика. Підсумки 12-го туру УПЛ

Переглядів 2790
Артем Жилінський
3 голоси
Юрій Вернидуб. Фото: Кривбас
Юрій Вернидуб на чолі Кривбасу здолав Ворсклу Віктора Скрипника, Чорноморець та Інгулець нарешті здобули перші перемоги в сезоні, відбулося історичне харківське дербі, Артем Довбик зробив хет-трик, а Луческу вперше в сезоні обіграв команду з верхньої частини таблиці ‒ «УФ» підсумовує черговий тур УПЛ.

12-й тур української Прем’єр-ліги вийшов не таким результативним, як попередній – у восьми матчах команди забили лише 16 голів, з яких п’ять – з одинацятиметрової позначки. Але цікавих подій було вдосталь – Інгулець сенсаційно обіграв Зорю та здобув дебютну перемогу в сезоні, відбулась перша в історії зустріч харківських Металіста та Металіста 1925. 

Юрій Вернидуб здолав Віктора Скрипника у вогняному матчі, Артем Довбик зробив хет-трик у Ковалівці, Роман Григорчук нарешті перервав довготривалу безвиграшну серію, а Мірча Луческу вперше в сезоні здобув три очки в матчі з командою з верхньої частини таблиці та підняв Динамо в зону єврокубків.

Сайт «Український футбол» розбирає головні події та факти чергового туру української Прем’єр-ліги.

Дербі туру: харківські Металіст та Металіст 1925 розійшлися миром в першій зустрічі в історії

До першого в історії новітнього харківського дербі фаворитом підходив Металіст. Тренерський штаб Едмара та Олега Голодюка по перших матчах з Металістом 1925 не вразив. Після двох поспіль розгромних поразок здавалося, що команда взагалі може посипатися.

Проте до дербі молоді фахівці підготувались непогано. Металіст довго не міг створити гостроти біля воріт суперника та багато помилявся в простих ситуаціях. Металіст 1925 грав дуже компактно при захисті власних воріт та вибігав у стрімкі контрнаступи. 

Здавалось, що вилучення в складі Металіста 1925 на початку другого тайму дасться взнаки, але Едмар з Голодюком швидко перебудували схему гри команди, яка почала діяти в три центральні захисники, та все ж втримали нічию. За цей матч молодих фахівців вперше можна по-справжньому похвалити.

В Металісті відзначимо дебют колоритного бразильця Андерсона Піко, який з’явився на полі в останню десятихвилинку, але не допоміг своїй команді дотиснути суперника.

Нажаль, перше в історії дербі між Металістом та Металістом 1925 завершилось без забитих м’ячів. Будемо чекати на зустріч суперників у другому колі та сподіватись, що вона відбудеться на заповненому стадіоні в Харкові.

Сенсація туру: Інгулець перервав чотириматчеву виграшну серію Зорі ван Леувена та здобув першу перемогу в сезоні

Команда Сергія Лавриненка здобула першу перемогу в сезоні, сенсаційно обігравши Зорю Патріка ван Леувена, яка підходила до зустрічі з чотириматчевою переможною серією. Такого результату не очікував ніхто, оскільки склади суперників ті їхню гру взагалі неможливо порівнювати. Навіть гравці з лави запасних луганців мають більший досвід та клас, ніж футболісти стартового складу петровської команди. Але те, що було сильною стороною Зорі в попередніх матчах, водночас стало ії вразливим місцем. Ми вже відзначали, що в складі луганців може забити будь-хто та в будь-який момент – в стартових 10 турах голами в складі команди ван Леувена відзначались одразу 15 футболістів.

Але в складній ситуації виявилося, що в команді не знайшлося лідера. Поки Мудрик тягне за собою Шахтар, Довбик – Дніпро-1, а Буяльський – Динамо, свого такого ж гравця Зорі не вистачило. Не пішла гра в Назарія Русина, який не забив пенальті та змарнував ще декілька нагод, а в деяких моментах луганцям просто не пощастило. 

Інгулець знову продемонстрував бійцівські якості та заслуговував на позитивний результат. Нагадаємо, що команда Лавриненка залишається єдиною, хто відібрав очки в цьому сезоні у Дніпра-1. Можливо, фаворити підходять до поєдинків з петровською командою з недооцінкою суперника.

Головний підсумок цього матчу – українська Прем’єр-ліга залишається досить непередбачуваною. Аутсайдери за певних обставин завжди мають шанси відібрати очки у фаворитів.

 

Тренерське протистояння туру: Вернидуб на чолі Кривбасу обіграв Ворсклу під керівництвом Скрипника у вогняному матчі

Два пенальті, три вилучення, ще вісім жовтих карток – зустріч Юрія Вернидуба та Віктора Скрипника на львівському стадіоні «Україна» стала найгарячішим матчем туру.

Ворскла знову згадала свою давню хворобу, через яку сильно постраждала в стартових турах. Постійні помилки в центральній зоні супроводжували полтавців ще від початку сезону. Здавалося, що Скрипнику в двох минулих турах вдалося налагодити гру команди в захисті, але Вернидуб майстерно розкрив слабкі сторони Ворскли та зіграв на них. Черговий поганий матч провели центрбеки Сергій Яворський та Джоко Зайков, дуже невпевнено діяв опорний хавбек Олександр Скляр, мало що виходило попереду у бразильця Марлісона, в якого з рештою просто здали нерви, що призвело до вилучення.

Ворскла завдяки класу атакувальних гравців могла врятуватися навіть у меншості. Знову, як і в попередніх матчах, воротам суперника загрожував лівий захисник Василь Кравець. Але загалом Кривбас переграв Ворсклу за всіма статистичними показниками – ударами по воротах, ударами в площину, кутовими. Вернидуб здобув свою другу перемогу в поточному сезоні, яку можна назвати цілком заслуженою.

 

Герой туру: Довбик хет-триком у ворота Колоса перервав своє чотириматчеве гольове мовчання

Форвард Дніпра-1 Артем Довбик нарешті забив вперше за останній місяць в УПЛ. Нападник відзначився хет-триком у воротах голкіпера Колоса Євгена Волинця. Артем не міг забити в українській Прем’єр-лізі в останніх чотирьох матчах перед виїздом до Колоса. 

Кадрова ситуація в Дніпрі-1 поступово покращується – повернулися одразу декілька важливих гравців, що пропустили останні матчі через травми. 

Чутки, що легіонери дніпрян побоюються їхати до Ковалівки через питання безпеки справдилися лише частково. На гру не поїхав лише алжирець Яніс Амаш, рештка здорових іноземців були в складі.

Повернення Артема Громова, Олексія Гуцуляка та Володимира Танчика дуже допомогло Дніпру-1, який вже давно грає за графіком «два матчі на тиждень».

В Ковалівці лідер чемпіонату виглядав вже значно бадьоріше, ніж в останніх матчах, коли дніпряни виривали перемоги великими зусиллями. Сподіваємось, що Дніпро-1 підійде к центральному матчу першого кола проти Шахтаря, який відбудеться 19 листопада, в своїй найкращій формі.

Що стосується Колоса, то ковалівці знову погано виглядали попереду. Команда забила з гри лише в одному матчі з останніх семи. Форвард Денис Безбородько, який не забиває з серпня, мав чудову нагоду зрівняти рахунок, але не поцілив у площину воріт. Ковалівці знову не створили великої кількості загроз біля воріт суперника та цілком закономірно поступилися лідеру УПЛ.

Легенда туру: Андрій П’ятов провів перший матч цього року за Шахтар, а «гірники» легко обіграли Верес

Матч Шахтаря з Вересом обіцяв бути одним з найцікавіших в цьому турі. Команда Юрія Вірта є «міцним горішком» та дає бій багатьом фаворитам, граючи на контратаках. Проте план тренера рівнян вже в середині першого тайму був зруйнований необов’язковим пенальті, який впевнено реалізував Михайло Мудрик.

Шансів врятуватися від поразки у Вереса не було. Команда значно поступається за класом «гірникам» та не змогла перелаштуватись по ходу поєдинку. В другому матчі поспіль відзначився хавбек Шахтаря Дмитро Криськів, який знову вийшов в стартовому складі та підтвердив свої претензії на місце в основі.

Верес жодного разу не поцілив в площину воріт легендарного голкіпера Андрія П’ятова, який вийшов в складі Шахтаря вперше за одинадцять місяців. Ігор Йовічевіч продовжує надавати ігрову практику максимальній кількості гравців, що позитивно відображається на мікрокліматі в команді.

В наступних двох турах на «гірників» очікують двобої з Зорею та Дніпром-1, і команда підходить до важких матчів в дуже непоганому стані.

Бій туру: львівське дербі закінчилось несподіваною перемогою команди Олега Дулуба

ФК Львів у дербі перервав свою серію з шести поспіль матчів без перемог. Команда Олега Дулуба вдало скористалася помилками досвідченого голкіпера суперників Юрія Паньківа, невпевнені дії якого вже не вперше призводять до втрати очок Рухом.

Підвів команду Леоніда Кучука і нападник Богдан Бойчук, який вийшов на заміну ще до перерви замість дебютанта Брайта Енобахара, що погано увійшов у гру та був зовсім непомітним. Бойчук отримав пряму червону картку за демонстративну незгоду з арбітром Євгеном Арановським.

ФК Львів діяв за девізом суперника «Буде бій». Підопічні Дулуба не вразили грою, але билися за м’яч в кожному епізоді та не нехтували жорсткими фолами, що призвело до восьми жовтих карток.

Рух спромігся відповісти лише голом Таллеса Бренера, який відзначився вперше за останні чотири матчі. 

Свято туру: Григорчук на чолі Чорноморця нарешті здобув першу перемогу в поточному сезоні

Довгоочікувана перша перемога Романа Григорчука на чолі Чорноморця сталася в матчі проти Минаю. Одеситам довго не вистачало реалізації моментів та везіння в стартових поєдинках. Нарешті, в 12-му турі все склалося на користь «моряків» – суперник так само постійно страждав від нереалізації та нефарту.

І Володимир Шаран, і Роман Григорчук вирішили вперше випустити з перших хвилин форвардів Юрія Коломойця та Кевіна Кубембу відповідно, що вказує на пошук гри в атаці обома фахівцями. Обидва нападники не вразили своїми діями в цьому матчі.

Минай не мав надто багато моментів, аби відігратися, хоча в кінці зустрічі після вилучення канадського захисника Манджрекара Джеймса закарпатці спробували перейти на навалу. Голкіпер одеської команди Дмитро Непогодов здійснив лише два сейви на протязі зустрічі.

Чорноморець нарешті здобув довгоочікувану перемогу, але святкувати одеситам нема часу. Вони залишились на останньому місці та в наступних турах знову зустрінуться з прямими конкурентами по турнірній таблиці.

Прогрес туру: Луческу впевнено обіграв Олександрію та підняв Динамо в єврокубкову зону вперше в сезоні

Динамо нарешті вперше в сезоні обіграло суперника з верхньої частини турнірної таблиці. Гра команди Мірчі Луческу сподобалася – динамівцям вдавались ефектні комбінації на непоганій швидкості. Знову відзначилися лідери: Віталій Буяльсьский забив свій дев’ятий гол в сезоні та наздогнав Артема Довбика в перегонах бомбардирів, а Віктор Циганков віддав два гольові паси.

Окремо хочеться виокремити нідерландця Джастіна Лонвейка, який вийшов на заміну та знову сподобався. Хавбек відзначився дебютним голом в складі Динамо, коли спочатку розігнав, а потім завершив стрімку контратаку киян.

Луческу знову проявив свій консерватизм при виборі стартового складу. Лонвейк вийшов лише на заміну, Перріс так і залишився на лаві запасних, а Діалло взагалі не потрапив до заявки. Однак сил на фініш першої частини сезону киянам має вистачити, оскільки єврокубки та переїзди нарешті залишилися позаду.

Олександрія, що приїхала до Києва з серією з шести поспіль матчів без поразок, не виглядала приреченою, та намагалась відповідати своїми контратаками. Але команда Юрія Гури дещо поступалася господарям в швидкості, що у підсумку позначилось на результаті матчу. 

Вже в компенсований час молодий нападник Олександрії Артем Шулянський, що є вихованцем Динамо, забив дебютний гол в своїй професійній кар’єрі.

Попереду на команду Гури очікують важливі зустрічі з Вересом, Зорею та Дніпром-1. Можливо, поразка від Динамо дозволить тренеру зробити роботу над помилками та підійти до наступних матчів ще більш конкурентоспроможною.

Гол туру: Віталій Буяльський (Динамо) у ворота Олександрії

Голів з гри в 12-му турі було небагато. Відзначимо швидку та ефектну комбінацію Динамо, яка розрізала захисні споруди достатньо міцної Олександрії та призвела до першого взяття воріт у матчі.

Андрій Каплун

Найкращі букмекери
1
9.9
150 %
Сайт