2023 рік в українському футболі: прорив Довбика, прогрес Забарного та перший в історії вихід на Олімпіаду

Переглядів 15352
Кирило Круторогов Кирило Круторогов
6 голосів
2023 рік в українському футболі: прорив Довбика, прогрес Забарного та перший в історії вихід на Олімпіаду
Молодіжна збірна України. Фото: Google
Попри тривалу повномасштабну війну на території України, у наших футболістів або окремих команд є успіхи, а в нас, відповідно, приводи тішитися та пишатися. Що саме викликає відчуття гордості – в матеріалі від «УФ».

Двоє українців у Іспанії активували чемпіонські амбіції завжди скромного клубу, Миколенко та Забарний в Англії регулярно грають і позитивно впливають на результати своїх команд, а наша молодіжна збірна вийшла на Олімпійські ігри.

Коментатор Кирило Круторогов у статті на сайті «Український футбол» розповідає про успіхи українського футболу в 2023 році. 

Довбик і Циганков ведуть Жирону якщо не до трофею Ла Ліги, то до Ліги чемпіонів

Так, поки що в контексті цих хлопців нема матеріалізації їхніх успіхів у турнірні здобутки. Але не тішитися їхнім виступом в Іспанії просто неможливо. Циганков перейшов у Жирону якраз минулої зими, у січні, тож весь календарний рік провів на рівні Прімери. Десь заважали травми, схильність до яких, на жаль, він має. Але другу частину минулого сезону розіграшу Ла Ліги він дійсно позитивно вирізнявся своїми впливом на гру команди. 

Станом на зараз у 35 матчах за Жирону на рахунку Циганкова 6 голів та 9 асистів, а це майже по результативній дії в кожному другому матчі. Цікаво, що і він, і Довбик, який переїхав до Каталонії влітку, виявилися представниками тієї генерації українських футболістів, яким, на відміну від багатьох поколінь попередників, зовсім не знадобилося часу на адаптацію. 

Артем Довбик та Віктор Циганков. Фото: Жирона

Артем взагалі показує суперфутбол і з точки зору якості, і з точки зору статистики – 17 матчів, 11 голів та 5 асистів. І це в одній з найкращих футбольних ліг світу! Після майже повного першого кола турніру український дебютант є третім бомбардиром Прімери після Майораля та Беллінгема. А Жирона, яка ніколи навіть не грала в єврокубках, іде другою з однаковою кількістю очок з лідером Реалом і претендує на чемпіонство. Хоча і фініш в зоні Ліги чемпіонів цілком може бути для цієї команди успіхом, а вона має перевагу у десять очок над Атлетиком, що йде п’ятим. 

Відчутний прогрес Довбика та Циганкова помітили й аналітики з Transfermarkt. У нещодавньому оцінюванні вони збільшили потенційну вартість Артема майже вдвічі – з 15 до 28 млн.євро, а Циганкова з 22 млн. до 25 мільйонів євро. 

Миколенко та Забарний адаптувалися до англійської Премʼєр-ліги, Ярмолюк почав грати в ній

Є привід потішитися і за двох ексзахисників Динамо в АПЛ, які виступають не в топових тамтешніх командах, навпаки, претендентах на виліт. Однак саме зараз, під завісу року, можна констатувати, що і Миколенко і Забарний суттєво подорослішали в ігровому сенсі і стали важливими гравцями для Евертона та Борнмута відповідно. 

У двомісячний період з кінця жовтня по кінець грудня «Вишні» здобули найбільше очок з-поміж усіх команд Премʼєр-ліги. А Ілля Забарний є єдиним їхнім гравцем, хто відіграв в усіх матчах сезону з першої і до останньої хвилини. 

Віталій Миколенко також регулярно грає за Евертон і забив уже два голи за сезон. А тренер Шон Дайч неодноразово висловлював захоплення його грою.

Також варто відзначити, що саме у 2023 році почав не лише тренуватися, а і грати за першу команду Брентфорда юний Єгор Ярмолюк. Так, поки що переважно він виходить на заміни, але перебуває в основній обоймі і це показник відчутного прогресу нашого хлопця.   

Зінченко здобув срібло АПЛ та став володарем Суперкубка Англії

Беззаперечно, після трофеїв з Сіті «срібло» Премʼєр-ліги з Арсеналом навряд чи можна назвати таким уже великим досягненням, але це також трофей топ-чемпіонату і його потрібно поважати. Тим більше Зінченко добре інтегрувався до команди Мікеля Артети і допоміг їй повернутися до Ліги чемпіонів уперше за чималий час. 

Крім того, Зіна вдруге в кар’єрі (вперше з 2019 року) став володарем Суперкубка Англії. Щоправда, у матчі за трофей проти своєї колишньої команди, МанСіті, він не брав участі через травму. 

Збірна України вперше в історії пробилася на Олімпійські ігри

До молодіжки Руслана Ротаня на початку співпраці з на той момент тренером-новачком було чимало критичних закидів. Мовляв, ставить заскладний футбол, який не розуміють футболісти, провалив перший цикл відбору на Євро. Але Ротань не зраджував собі й не відмовлявся від своїх ігрових принципів. 

В підсумку наші хлопці під його керівництвом не лише пробилися на молодіжний чемпіонат Європи, а і доволі переконливо виступили на ньому, дійшовши до півфіналу, залишивши за спиною в групі хорватів та румунів. А потім вибили в плей-оф ще й вельми потужних французів (3:1), від яких постраждали на груповому етапі кваліфікації. Так, у півфіналі ми не мали жодних шансів зі збірною Іспанії (1:5), але потрапивши до четвірки найкращих команд на молодіжному Євро, отримали путівку на Олімпіаду-2024, що пройде в Парижі. Між іншим, вперше в історії, що є відчутним досягненням! 

Молодіжна збірна України. Фото: Google

Якщо ж говорити про молодіжку як про команду, що має готувати кадри для першої збірної, варто зауважити, що на Євро брали участь одразу шестеро гравців головної команди: Трубін, Сирота, Судаков, Мудрик, Сікан та Ванат.    

Нова молодіжна збірна проводить цикл без поразок  

Нове покоління молодіжної збірної почало роботу під керівництвом нового головного тренера – іспанця Унаї Мельгоси, до речі, першого в історії усіх наших футбольних збірних іноземця. Під його керівництвом молодіжка здобула п’ять перемог в п’яти матчах відбору на наступний чемпіонат Європи. Причому обіграли наші хлопці, зокрема, і доволі міцних сербів, а ще завжди топових англійців. Однак рахувати здобутки цієї кампанії потрібно буде вже наступного року, коли відбірковий раунд завершиться. Сподіваємося, нашою кваліфікацію на Євро-2025. 

Шахтар гарантував собі євровесну

З одного боку це вже не видається чимось особливим, тим більше враховуючи те, що «Гірники» знову не змогли пробитися в плей-оф Ліги чемпіонів. Однак, якщо оцінювати рівень нашого футболу загалом і те, що, наприклад, Динамо взагалі залишилося без єврокубків, а Шахтар погано розпочав кампанію ЛЧ з Патріком ван Леувеном, проте до останнього туру претендував на вихід з групи і зіграє хоча би в Лізі Європи – це також досягнення. Бо рейтинг країни і таблицю коефіцієнтів УЄФА ніхто не скасовував, а там наші справи стають дедалі гіршими. 

Жіноча збірна з футзалу стала срібним призером Євро-2023

Не варто оминати успіх наших дівчат. У березні вперше в історії жіноча збірна України з футзалу потрапила до фіналу чемпіонату Європи, де поступилася іспанкам. Тож до бронзи минулого року тепер додалося й срібло. Чекаємо та вболіваємо за продовження цього трофейного прогресу.

Збірна України з футзалу здобула пряму путівку на ЧС-2024

Уже наприкінці 2023 року наша збірна з футзалу серед чоловіків виборола право зіграти на майбутньому Мундіалі-2024, що проходитиме восени в Узбекистані. А ще наші хлопці видали найбільш результативну гру у відборі, забивши 32 голи в еліт-раунді.