Анатолій КОНЬКОВ: «УПЛ має час до лютого»

Переглядів 228
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
На брифінгу після завершення 15 конгресу ФФУ очільники організації відповіли на запитання журналістів

Після засідання 15 конгресу ФФУ президент федерації Анатолій Коньков разом із першим віце-президентом Анатолієм Поповим провели брифінг, на якому дали більш розгорнуті відповіді щодо ситуації навколо прем’єр-ліги, пролонгації контракту з Михайлом Фоменком і дискваліфікації «Арени Львів».

Отож, найперше журналістів цікавило питання стосовно тренерського складу збірної, яку, за результатами чергового виконкому ФФУ, передовірили Фоменку: «Контракт Михайла Івановича розрахований до кінця 2015 року. Щодо його помічників, то нам потрібно провести більш детальну розмову з кожним із тренерів, і тоді вже визначитися — чи продовжувати з ними угоди чи ні. Однак наразі це питання відкрите, до нього ми повернемося в найближчому майбутньому», — зазначив Анатолій Коньков.

Залишилося відкритим питання й розкладу товариських матчів національної збірної, адже, за словами президента федерації, суперників для «синьо-жовтої» дружини тільки підбирають: «Поки не можу нічого сказати з приводу розкладу матчів. Із імовірними суперниками йдуть конструктивні перемовини, але якихось конкретних рішень поки що немає. Проти кого може зіграти збірна України? Ім’я суперника для нас не так важливе, головне, щоби він був зручним для нашої команди, для нашого чемпіонату. Ми хочемо зробити так, аби нашій збірній було комфортно проводити спаринги, враховуючи всі нюанси з внутрішнім календарем клубних змагань».

Багатостраждальній «Арені Львів» дозволено приймати матчі збірних, окрім головної команди країни. Це означає, що увесь відбірковий цикл до російського чемпіонату світу 2018 року національна команда України не матиме підтримки львівських уболівальників. Однак є й приємна новина — на кваліфікаційний раунд до чемпіонату Європи-2016 дискваліфікація львівської арени не діє, відтак принаймні два найближчі роки великий футбол усе ж таки може завітати до Львова: «Усі збірні можуть проводити свої матчі на цьому стадіоні, крім національної команди, на яку ФІФА наклала вето на поєдинки відбірного циклу чемпіонату світу. На континентальну першість ця заборона поки що не діє, проте є певна загроза, що УЄФА проявить солідарність і також заборонить першій команді проводити свої матчі на львівському стадіоні», — сказав президент Федерації футболу України.

Найрезонанснішою темою стала ухвала ФФУ щодо зміни регламенту прем’єр-ліги, адже тепер для кворуму достатньо не 2/3 клубів, а 50% плюс 1. Тепер для ухвалення рішень (чи то виключення «Арсеналу», чи то вибори президента УПЛ) достатньо ствердних голосів усього 9 клубів. «Осіння частина чемпіонату вже закінчилася, а керівники клубів й досі не можуть вирішити ті проблеми, котрі виникли в УПЛ упродовж сезону. У зв’язку з такою непростою ситуацією, прем’єр-ліга вийшла з пропозицією на Виконком, аби встановити кворум за формулою 8 +1. Згідно зі Статутом ПЛ, ця пропозиція має бути узгоджена з Виконкомом, а далі ПЛ буде узгоджувати зі своїми членами, відтак пропонувати їм проголосувати за цей пункт. Скільки для цього потрібно голосів? Це питання потрібно адресувати до прем’єр-ліги, але в нас виник­ла парадоксальна ситуація, коли більшість стала заручником меншості. Таких прецедентів у історії футболу ще не було», — роз’яснив перший віце-президент ФФУ Анатолій Попов. На запитання, чим керувалася ФФУ, ухвалюючи таке рішення, перший віце-президент відповів: «Завжди є клуби, які чимось задоволені, чи не задоволені. Але перед матчем із французами відбулися збори клубів ПЛ на найвищому рівні, ніхто не висловив якихось претензій. Раніше ніхто не висував іншу кандидатуру на пост президента, ніхто не допускав різких висловлювань. Чому про це не можна було говорити в присутності власників клубів? Тепер же виходить, що ми не можемо рухатися вперед. Якщо вам не подобається, як працює ліга, то давайте її закриємо. А потім створимо іншу лігу, а там меншість знову збунтується. І що далі? Це нас нікуди не приведе. Треба сідати й говорити». Анатолій Коньков, у свою чергу, додав, що федерація має з прем’єр-лігою договір, згідно з яким він може бути розірваний в односторонньому порядку, й усі права на проведення чемпіонату перейдуть до Федерації, однак до такої крайньої міри ФФУ вдасться лише якщо очільники ПЛ самотужки не зможуть вирішити свої проблеми: «У нас із прем’єр-лігою є договір. І ми можемо розірвати його в односторонньому порядку. Чи піде це на користь футболу — не знаю. Тому давайте дамо можливість УПЛ зібратися й все вирішити. Якщо до лютого, коли ми зберемося на Виконком, цього не відбудеться, буде діяти ФФУ. До цього прем’єр-ліга має час», — зазначив президент ФФУ.

Наприкінці брифінгу Анатолій Коньков детальніше розповів про нову базу для збірної країни, для якої вже виділили ділянку землі площею 3 гектари у Вишгородському районі Київської області: «Раніше ми планували побудувати базу в Гореничах, де навіть були проведені певні будівельні роботи, однак після того, як її передали на баланс Міністерству молоді та спорту, ми вирішили припинити боротьбу за ту ділянку землі. Чимало з нею проблем: якщо вже в попередньої команди нічого не вий­шло там зробити, то ми вирішили піти іншим шляхом, шукати нові варіанти втілення проекту в життя. На сьогодні під будівництво навчально-тренувального центру для збірної виділили 3 гектари землі, де збираємося звести невеличкий стадіон (для виступів збірної U-21 і усіх жіночих колективів) і критий манеж. Адже, як відомо, в Києві є лише один критий манеж в Кончі-Заспі, що, звісно, вкрай мало для такого великого міста. Тому хочеться створити для збірної нормальні умови для підготовки. Особливо це стосується зимово-осіннього періоду, коли справді гостро стоїть проблема відсутності належної бази для тренувань».

Роман КИРІЄНКО.