«АРСЕНАЛ»: БЕЗ НАДІЇ СПОДІВАЄМОСЯ?

Переглядів 198
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Ініціативна група вболівальників продовжує боротьбу за відродження столичного ФК

Понад два місяці тому генеральний директор «Арсеналу» Віктор Головко повідомив, що розпочинається процедура банкрутства, тож офіційно команда знімається зі змагань. Відтак «каноніри» припинили виступи на професійному рівні, не зігравши й половини матчів сезону.

Однак ставити хрест на столичному ФК не поспішали як самі гравці й працівники клубу, так і деякі учасники прем’єр-ліги, які були зацікавлені в тому, щоби кияни зіграли ще бодай один матч. Нагадаю, згідно з регламентом, тоді би результати зіграних поєдинків за участю горе-команди не були би анульовані. Більше того, президент «Шахтаря» Ринат Ахметов готовий був особисто виділити гроші на безхмарне існування «канонірів» до кінця сезону. Утім, власник «Арсеналу» Вадим Рабинович свого рішення не змінив…

Надії врятувати клуб не полишали лише деякі футболісти, працівники ФК і фани. Вони й організували ініціативну групу, яка ці місяці боролася за відродження.

Поки лише ідеї та здорові амбіції

Керівника у цьому підрозділі (себто групі) не передбачено. Але колишній прес-аташе клубу Олександр Савенко, який водночас є й куратором фанатського руху, став таким собі зв’язковим між ЗМІ та ініціативною групою. Йому ми й адресували кілька запитань.

— Олександре, запитання для вас, можливо, й неприємне, але розпочати змушений саме з нього. Не задумувалися, навіщо потрібен клуб, у якому гравців і обслуговуючого персоналу більше, ніж самих фанатів?

— Якби вболівальників було так мало, а клуб був і справді нікому не потрібний, то ми, ініціативна група, до складу якої увійшли фанати, колишні футболісти й співробітники клубу, не докладали би зараз стількох зусиль із метою відродження ФК.

Нехай група підтримки в нас у Києві й невелика, але хлопці не словом, а ділом доводять свою любов до клубу та чекають його якнайшвидшого повернення в професіональний футбол. Я знаю багатьох активних уболівальників, які, між іншим, є по всьому світу, відтак можу сказати про них одне: «Арсенал» для вболівальників — не просто слова. «Арсенал» — це їхнє ім’я, за яке вони готові йти до кінця! Як приклад, недавні події, коли вболівальники з гравцями свого улюбленого клубу відстоювали права команди під стінами ФФУ й офісом ФК.

У майбутньому, якщо нам все-таки вдасться відродити клуб, саме роботі з уболівальниками приділимо велику увагу, постараємося залучитися якнайбільшою їхньою підтримкою.

— Добре, давайте з оптимізмом зазирнемо в майбутнє й уявімо, що вам поталанить знайти інвестора, відтак пройти процедуру реєстрації. А де тоді команда готуватиметься? Як вирішуватиметься питання своєї бази та місця проведення домашніх матчів?

— Ідеї щодо домашнього стадіону є, але нині говорити про це рано. Гадаю, подібні проблеми вирішуватимуться, коли в нас буде власник. Власне, від його можливостей відштовхуватимемося та вирішуватимемо питання, де грати й тренуватися. Можливо, майбутній власник захоче побудувати для своєї команди власний стадіон і тренувальну базу.

— До речі, не зверталися за консультаціями до колишнього мера Києва Олександра Омельченка?

(Нагадаємо, ще в жовтні 2001 року Корпорація «ЦСКА-Київ», компанія «Unisport Consulting Ltd» і Київська міська державна адміністрація підписали установчі документи про створення товариства з обмеженою відповідальністю «Футбольний клуб «Арсенал-Київ» із часткою територіальної громади міста Києва у статутному фонді товариства в розмірі 51%. Київський мер Олександр Омельченко підписав відповідне розпорядження «Про створення ТОВ «Футбольний клуб «Арсенал-Київ». У ньому, зокрема, зазначається, що клуб створений у відповідності до ст. 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та з метою підтримки розвитку спорту в Києві).

— На сьогодні такої можливості, як консультації Олександра Омельченка, в нас немає. Але якщо Олександр Олександрович забажає допомогти клубові вдруге, то ми будемо дуже цьому раді.

Інтерес із боку китайських компаній

Нині ж залишені напризволяще гравці намагаються працевлаштуватися, ініціативна група переймається питанням, аби відродити «Арсенал» та повернутися на професійну арену. Мова про прем’єр-лігу йде лише в перспективі. Нині ж головне — заявитися на змагання в другій лізі, перед цим подолавши бар’єр аматорського чемпіонату. Екс-прес-аташе киян повідомив, що вони вже консультувалися з представниками ПФЛ, отож знають про всі вимоги для професіональних клубів.

Та нині заявка — річ другорядна, адже досі не вирішене питання з інвестором. Поки тут — жодної конкретики, лише розмови й обіцянки. Утім, відомо, що інтерес до проекту проявляють одна з китайських компаній та потенційний інвестор із України. Та навіть попри ці, здавалося б, позитивні зрушення в загальній справі, часу в ініціативної групи залишилося обмаль. Якщо до кінця січня не вдасться знайти грошовитого покровителя, ідею відродження доведеться на сезон відкласти. За позитивного вирішення питання, світ побачить юридично нова команда, яка не матиме нічого спільного з колишнім «Арсеналом». Проте назва збережеться, лише з додатком «-1925» (саме цей рік ініціативна група вважає початком життя столичного ФК).

Олександр ТРАВЯНКА.

X