БОЙКО ТА КОЗИК ВІДПРАЦЮВАЛИ ПОСЕРЕДНЬО

Переглядів 199
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирослав Ступар, екс-арбітр ФІФА:

— За радянських часів також визначали найкращих арбітрів чемпіонату. Тоді, якщо суддя отримував навіть трійку за п’ятибальною системою, ні про яке потрапляння до цього рейтингу вже не йшлося. Але в іншому випадку тебе призначали не тільки на матчі союзної першості, а й єврокубків і чемпіонатів Європи та світу!

Щодо сьогоднішніх реалій, то зазначу, найперше, що в першій частині сезону тільки два арбітри провели найбільшу кількість матчів — Анатолій Абдула та Віталій Годулян. Перший минулого сезону був одним із найкращих. Намагався підтвердити це й нинішнього сезону, але виходило не так добре — у чотирьох матчах до нього були претензії. Годулян помилився тільки в одному поєдинку. Гідне завершення кар’єри.

Анатолію Жабченку можна додати балів за те, що проводив матчі високого рівня, й до нього не було особливих нарікань. Наприклад, уважаю, що Жабченко показав себе з найкращого боку в дограванні матчу «Дніпро» — «Металіст». Хуанде Рамос мав до нього претензії, але, за великим рахунком, арбітр не допускав особ­ливих огріхів, контролював гру й не дав розгулятися емоціям. А вилучення того ж Рамоса — цілком справедливе. Тяжко зрозуміти, чому Жабченку так мало довіряють — отримав призначення лише на шість матчів. Юрію Ваксу та Костянтину Труханову є куди рости, однак своїми діями вони заслужили на потрапляння до чільної п’ятірки.

Стосовно арбітрів, яких відніс би до другої п’ятірки найкращих, то, передусім, відзначив би Дмитра Кутакова, який добре проявив себе й у полі, й як додатковий асистент, коли твердо відстоював свою позицію та ухвалював правильні рішення. Юрій Мосейчук не допустив жодної суттєвої помилки, проте він працював на матчах не найвищого ґатунку.

Також певний рівень демонструють Євген Арановський і Олександр Дердо, які діяли впевнено та послідовно. У них видно перспективу. Юрія Можаровського раніше відзначали, але зараз його не можна віднести до найкращих. Цього сезону він отримував багато призначень — на вісім матчів, чотири з яких провалив.

Близький до десятки Сергій Березка, який має чималий досвід. Він особливо не помилявся, але працював на матчах, які не мали надзвичайного напруження.

Віталій Романов наче непогано працював, але за останню гру «Таврія» — «Волинь», де було безліч суперечливих моментів, його трудно похвалити. Іван Бондар демонстрував задатки непоганого рефері, але йому треба вдосконалюватися. Іншим ще багато потрібно працювати. Про Швецова, напевне, не варто вести мову. На мій погляд, він уже вичерпався як арбітр.

Наші рефері, які представляють країну на міжнародній арені — Ярослав Козик і Сергій Бойко, провели першу частину сезону доволі посередньо. До Бойка не було великих претензій лише в останньому матчі «Чорноморець» — «Шахтар», у всіх інших він відпрацював далеко не безгрішно. Було достатньо зауважень і до роботи Козика.

X