«Чому Жабченко так слабко провів гру?»

Переглядів 231
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА.

«Іллічівець» — «Зоря». Не лише футболістам, а й арбіт­ру було некомфортно працювати за тих умов, що мали місце на «Метеорі». Проте до роботи Віталія Романова немає особливих претензій.

«Металіст» — «Шахтар». Єдина в турі гра, яка не вдалася арбітру. За великим рахунком, нічого складного для суддівства в цьому матчі не повинно було бути, але суперники створили низку ситуацій, в яких Анатолій Жабченко не зовсім розібрався. Хоча, коли дав червону картку Рижуку, діяв абсолютно правильно. Захисник «Металіста» зірвав прорив Ілсіньо, який на швидкості виходив віч-на-віч з голкіпером, і «перекусив» цей прорив бразильця. Тож справедливе вилучення і призначення 11-метрового. Заслуговує уваги епізод в штрафному «Металіста», коли м’яч двічі потрапляє в руку Іщенку. Це, так би мовити, «гаряча» гра рукою, адже Іщенко прагнув уникнути цього. Це не є підстава для призначення 11-метрового. Проте пізніше виникли суперечливі моменти. По-перше, на 86-й хвилині в штрафному майданчику Довгий, перебуваючи ближче до асистента Альохіна, проштовхує м’яч, і Фернандо б’є опонента по опорній нозі. Півзахисник «Металіста» падає, але Жабченко ігнорує цей фол і дає попередження Довгому, вважаючи, що мала місце симуляція. Це на сто відсотків помилка арбітра. При цьому не було узгодженості у діях асистента, який краще бачив момент, і рефері. Неоднозначний був момент уже в компенсований час, коли Селін робив підкат, опорною ногою вибив м’яч, але потім лівою ногою вдарив Гладкого, після чого нападник завалився на газон і демонстративно апелював до арбітра. Начебто проста ситуація, вказуй на «познач­ку» і все. Але Жабченко зробив би так, якби до цього призначив пенальті у ворота донеччан. Раз у попередньому епізоді не поставив пенальті, вирішив і цього разу не призначати, вважаючи, що порушення проти Гладкого не було. Питання: чому Жабченко так слабко провів гру? Мабуть, позначилися неякісні збори, коли він не мав належної практики суддівства. Це все одно, що команда готується до чемпіонату і проводить за міжсезоння один-два спаринги, і стверджує, що готова. Це якийсь абсурд. Це саме стосується і арбітрів. Головне, бути в ігровому тонусі, а для цього треба відсудити три-чотири матчі перед початком чергової частини сезону.

«Металург» Зп — «Металург» Д. Олександр Дердо не допустив особливих помилок, але були іноді дивні рішення, якими не були задоволені футболісти. Проте на підсумковий результат робота арбітра не вплинула.

«Олімпік» — «Динамо». Арбітр Ярослав Козик провів упевнено гру, слідкував, що коли гравці порушують правила, то отримують за це справедливе покарання. Власне, через це і був вилучений півзахисник «Олімпіка» Дорошенко, який двічі навмисно сфолив проти Мбокані.

«Волинь» — «Чорноморець». Господарі, мабуть, сподівалася на легку перемогу, проте гості зробили все можливе, аби досягти результату. Арбітр Олександр Іванов не заважав грі і впорався зі своїми обов’язками.

У матчах «Ворскла» — «Говерла» і «Карпати» — «Дніпро» арбітри не мали особливих проблем.

X