ЧУДОВА П'ЯТІРКА

Переглядів 246
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» разом із екс-арбітром ФІФА визначили півдюжини найкращих арбітрів першої частини сезону. До вашої уваги коментарі Мирослава Ступара щодо дій означених суддів у матчах прем'єр-ліги

Анатолій АБДУЛААнатолій АБДУЛА (37 років), арбітр ФІФА

Коментар Мирослава Ступара:

2-й тур. «Севастополь» — «Шахтар» — 1:3 (п'ять жовтих карток). «Анатолій Абдула не дав розгулятися емоціям. Не злякався і заслужено покарав Даріо Срну. Моменти, варті уваги — коли Ярослав Ракицький перекинув м'яч через захисника і впав у штрафному. Але явного фолу з боку футболіста «Севастополя» не було, і Абдула зробив правильно, що не призначив 11-метровий. В іншому моменті Адріано вибігав сам на сам із голкіпером, але асистент арбітра просигналізував про положення поза грою. Тяжко визначити, чи правий асистент. Але момент динамічний і асистент упевнено підняв прапорець».

4-й тур. «Волинь» — «Дніпро» — 1:3 (п'ять жовтих, одна червона картка). «Треба похвалити додаткового асистента Анатолія Жабченка, який допоміг Анатолію Абдулі визначити перший гол Селезньова. У цьому випадку та в третьому забитому м'ячі «Дніпра» треба відзначити й асистента, який правильно не зафіксував положення «поза грою».

5-й тур. «Металург» Зп — «Севастополь» — 2:2 (п'ять жовтих карток). «Абдула загалом упевнено провів поєдинок, але в одному епізоді допустив помилку, коли м'яч потрапив у не притиснуту до корпусу руку Сергія Симоненка, й арбітр не призначив 11-метровий».

6-й тур. «Чорноморець» — «Арсенал» — 1:0 (п'ять жовтих карток, пенальті). До арбітра немає претензій. Анатолій Абдула безпомилково визначав дисциплінарні санкції, а в переломному моменті, коли захисник киян порушив правила на Сергієві Самодіну, правильно вказав на 11-метрову позначку.

8-й тур. «Динамо» — «Дніпро» — 1:1 (шість жовтих карток). «Анатолій Абдула впорався зі своїми обов'язками. При цьому арбітр правильно визначив епізод, коли Ярмоленко впав у штрафному, але проти нього не було ніякого фолу. У таких моментах і проявляється клас арбітра».

9-й тур. «Металург» Д — «Говерла» — 4:2 (дві жовті картки). «У цьому матчі помилялися тільки гравці. Арбітр Анатолій Абдула та його асистенти припускалися незначних огріхів, і в цілому відпрацювали на належному рівні».

11-й тур. «Карпати» — «Таврія» — 2:1 (вісім жовтих карток, пенальті). «Анатолій Абдула нічого не зіпсував, але не сказав би, що це його найкращий матч. На 42-й хвилині арбітр дав попередження Гладкому та Буссаіді, але повністю не розібрався в моменті, оскільки гравець «Таврії», як кажуть у народі, взяв опонента «на Одесу». На жаль, не допомогли Абдулі й численні асистенти. Різні думки викликало призначення 11-метрового у ворота «Таврії». У цьому епізоді Свенссон чітко зіграв у ногу Голодюку, тож лише здалося, ніби гравець «Карпат» сам зачепився за свою ногу. Очевидне порушення, й Абдула вчинив правильно».

15-й тур. «Зоря» — «Динамо» — 2:0 (шість жовтих карток). «Ми знаємо високий рівень Анатолія Абдули. У Луганську він багато моментів трактував правильно, за винятком епізоду на 17-й хвилині, коли за рахунку 1:0 на користь господарів не призначив пенальті за більш ніж явний фол на Ленсі. Можу зрозуміти Абдулу: він слідкував за динамівцем, який робив передачу на Ленса, тож не міг переключитися праворуч, але порушення повинен був чітко бачити Юрій Мосейчук! Подібний момент був на 27-й хвилині, коли у штрафному «Динамо» Білий прокинув м'яч, і, швидше за все, Даніло Сілва спровокував суперника, що той красиво впав. Арбітр правильно вирішив не призначати 11-метровий».

18-й тур. «Зоря» — «Дніпро» — 3:0 (сім жовтих, одна червона картка, пенальті). «Анатолій Абдула добре керував грою. Утім, Євген Чеберячко отримав друге попередження, абсолютно справедливе, й був змушений достроково залишити поле. Але якби не перша формальна картка, в застосуванні якої не було особливої необхідності, то захисник «Дніпра» не отримав би й вилучення. Не на висоті виявилися асистенти Абдули. Так, Ігор Альохін підняв прапорець, зафіксувавши офсайд у Матеуса. Бразилець справді перебував у явному положенні поза грою, але м'яч віддавав назад захисник «Зорі». Просто дитяча помилка. Елементарно міг розібратися у ситуації й Абдула, але чомусь виключився і даремно довірився асистенту.

Особливої уваги заслуговує момент із третім голом господарів. У цій ситуації знову не найкращим чином показав себе асистент арбітра, який не помітив явний офсайд у Микити Каменюки. Можна припустити, що асистент утратив концентрацію уваги через апеляції Євгена Коноплянки, який вказував, що м'яч вийшов із гри. Але Коноплянка просто не знає, що проекція м'яча повинна повністю вийти за лінію. У цій ситуації такого не було, тож асистенту не треба було відволікатися».

 

Юрій ВАКСЮрій ВАКС (37 років), арбітр прем'єр-ліги

Коментар Мирослава Ступара:

6-й тур. «Говерла» — «Металіст» — 0:2 (дві жовті картки). «Після цього матчу був незадоволений суддівством керманич закарпатців В'ячеслав Грозний. Але це емоції. Згодом, після повторів, наставники переважно змінюють свою думку. В Ужгороді, на мій погляд, Юрій Вакс не помилився в ключовому епізоді. Захисник «Металіста» Азеведо не торкнувся суперника й зіграв чисто в м'яч. Не має значення, ззаду, збоку чи спереду він це зробив. Бразилець не фолив, а те, що Володимир Лисенко впав, то вже наслідки дій самого нападника ужгородців. Якихось інших суперечливих моментів у цьому матчі я не побачив».

8-й тур. «Чорноморець» — «Іллічівець» — 1:0 (чотири жовті картки). «Юрій Вакс відпрацював без суттєвих помилок».

9-й тур. «Металург» Зп — «Чорноморець» — 0:1 (три жовті картки). «Арбітр гідно провів цей поєдинок. Правильно розібрався в єдиній суперечливій ситуації з Рієрою».

13-й тур. «Іллічівець» — «Шахтар» — 1:3 (дві жовті картки, два пенальті). «Юрій Вакс мав сумніви, проводити матч чи ні, але поле лише місцями було непридатним. Тоді як на більшій частині поля можна було грати, й переносити матч на інший термін було би нелогічно з урахуванням уболівальників, що прийшли підтримати своїх улюбленців, і, власне, суперників, що серйозно готувалися до матчу. Ваксу довелося працювати в тяжких кліматичних умовах. Гра була достатньо жвавою, тим більше «Іллічівець» вів у рахунку, але два призначених пенальті, які не викликають сумнівів, змінили ситуацію. Арбітр правильно визначав правопорушення, й вів гру в необхідному руслі».

15-й тур. «Ворскла» — «Металіст» — 1:1 (дві жовті картки). «Юрій Вакс у попередньому турі допоміг не зарахувати м'яч донецького «Металурга». Наскільки мені відомо, П'єрлуїджі Колліна виправдав дії Вакса, мовляв, правильно відмінив гол, але цього ніхто не бачив, окрім Вакса та Колліни. Гру в Полтаві Вакс провів упевнено. Сподобалося, що коли помилився його асистент, то відчував це й не зупинив гру. Це справді вже клас арбітра. Щоправда, коли забивала «Ворскла», не зафіксував фол Пердути проти Соси, хоча перебував поруч і придумав порушення, якого не було, в бік «Металіста», після чого господарі зрівняли рахунок. Якщо відштовхуватися від цього моменту, то нелегко зрозуміти, чому Вакс не призначив пенальті на 72-й хвилині, коли мало місце чисте порушення з боку захисника проти Девича? Такі ось гойдалки. А щодо зайвих доданих хвилин, то це повністю в компетенції арбітра».

 

Віталій ГОДУЛЯНВіталій ГОДУЛЯН (45 років), арбітр прем'єр-ліги, закінчив кар'єру

Коментар Мирослава Ступара:

1-й тур. «Металіст» — «Металург» Д — 1:0 (три жовті картки). «У цьому матчі не було особливих нарікань на роботу Віталія Годуляна».

3-й тур. «Карпати» — «Арсенал» — 0:2 (п'ять жовтих карток, пенальті). «Забагато емоцій у гравців «Карпат» викликало призначення пенальті. Але цілком погоджуюся з арбітром — захисник не має права так грати. Повтори зайвий раз переконують, що порушення мало місце саме у штрафному. Додам, що Олександр Романчук грубо сфолив проти Дениса Васіна, але чомусь не отримав попередження».

6-й тур. «Шахтар» — «Металург» Зп — 2:0 (дві жовті картки). «Такі матчі не обговорюються, занадто різний клас суперників, і арбітру Віталію Годуляну не було складно відпрацювати без нарікань».

8-й тур. «Севастополь» — «Карпати» — 1:0 (сім жовтих карток). «Арбітр у цілому впорався з роботою, якби не один епізод наприкінці матчу. Голодюк прийняв м'яч у штрафному, а його штовхнули у спину. Очевидний пенальті, як у ситуації з першим 11-метровим у грі «Таврія» — «Металург» Зп. Але арбітр чомусь проігнорував цей момент. Треба відсудити так, аби не образити жодного з суперників».

9-й тур. «Арсенал» — «Волинь» — 2:1 (три жовті картки). «Віталій Годулян рівно провів зустріч. Але деякою мірою на 11-й хвилині арбітра підвів асистент, який зафіксував неіснуючий офсайд у гравця «Арсеналу». А ситуація цілком могла завершитися голом, і добре, що результативна помилка не вплинула на підсумковий результат матчу, бо кияни зуміли вирвати перемогу. Ще хотів би сказати кілька слів про Віталія Кварцяного, якого Годулян попросив залишити технічний майданчик. Але цього могло би не відбутися, якби арбітр правильно трактував момент, який передував бурній поведінці керманича «Волині». Адже Олександр Романчук, попри те, що намагався уникнути порушення правил, все ж створив бар'єр для Сергія Симініна, тож арбітр мав призначити штрафний у бік «Арсеналу», але чомусь не зробив цього. Такий досвідчений рефері, як Годулян, не повинен припускатися подібних помилок».

11-й тур. «Ворскла» — «Динамо» — 2:2 (вісім жовтих, одна червона картка, пенальті). «Віталій Годулян спочатку припустився низки помилок: чомусь «нагородив» попередженням Макаренка, хоча проти гравця «Динамо» був «чистий» фол. Майже зразу Ідейє поборовся із захисником плече в плече, та арбітр призначив штрафний у бік киян. Суддя чомусь забув, що така боротьба доз­воляється у футболі. Далі Годулян перестав помилятися, хоча на 45-й хвилині призначив 11-метровий після доволі довгої паузи. Цей момент Годулян явно проґавив, зате молодець додатковий асистент Віталій Дяденко — досвідчений арбітр першої ліги, який вчинив принципово й продемонстрував психологічну стійкість, коли його атакували динамівці. І справді, арбітри мали слушність, адже Вукоєвич зіграв рукою. Вилучення Ідейє­ не викликає великих сумнівів».

14-й тур. «Металіст» — «Карпати» — 2:1 (шість жовтих, одна червона картка). «У вилученні Младена Бартуловича Віталію Годуляну допоміг резервний арбітр, але це рішення було правильним. Ми знаємо Бартуловича, як вправного футболіста, але він не завжди поблажливий, якщо вступає в єдиноборства, то може «відірвати» ногу супернику. У Харкові він це зробив доволі агресивно, і був попереджений. Припускаю, що хорватський легіонер не був задоволений таким рішенням і висловив це арбітру, за що одразу отримав пряму червону картку».

17-й тур. «Шахтар» — «Севастополь» — 4:0 (дві жовті картки). «За великим рахунком, про суддівство Віталія Годуляна немає що говорити — 4:0 за півгодини і закінчена гра. Такі матчі легко судити, але, мені здається, нецікаво».

18-й тур. «Іллічівець» — «Металіст» — 1:1 (п'ять жовтих, одна червона картка). «Після матчу Марко Девич і Микола Павлов не мали особливих претензій до Віталія Годуляна. Справді, цей досвідчений арбітр зробив усе, щоби останній матч у кар'єрі провести на належному рівні, щоби його запам'ятали як хорошого суддю. Мирон Маркевич був не зовсім згодний з другою жовтою карткою Сергію Пшеничних. Не розумію, чому наставник «Металіста» так заявив, можливо, після нічиєї був не в кращому емоціональному стані. Однак друге попередження Пшеничних не викликає жодних сумнівів: капітан маріупольців Іщенко зіграв на випередження, а захисник харків'ян ударив суперника ногою в обличчя, яке залила кров, і як згодом з'ясувалося, Пшеничних зламав Іщенку носа. Це — чиста жовта картка, тож Годулян діяв чітко за правилами. Хотів би побажати Віталію й надалі бути таким же послідовним, де би він не працював. Упевнений, у нього все вийде. Нехай йому щастить!»

 

Анатолій ЖАБЧЕНКОАнатолій ЖАБЧЕНКО (34 роки), арбітр ФІФА

Коментар Мирослава Ступара:

2-й тур. «Говерла» — «Динамо» — 1:2 (чотири жовті картки, пенальті). «Дещо неоднозначний пенальті у ворота «Динамо» на останніх хвилинах. Не кожен арбітр погодився би з рішенням Анатолія Жабченка, в Європі такий 11-метровий, скоріше за все, взагалі не помітили б. Але Жабченко вирішив указати на «позначку», і з цим теж можна погодитися. Адже в гравця «Динамо» було багато часу, щоби розрядити епізод без участі руки, прибрати її за спину. Натомість Джермейн Ленс бездумно підставив руку. У цьому епізоді Жабченко справедливо нагородив попередженнями Євгена Селіна та Євгена Хачериді. Нехай футболісти спробують у Європі себе так поводити. Думаю, довго на полі не затримаються.

Ще могло здатися, що Д'ємерсі Мбокані перебував у офсайді, коли забивав другий м'яч. Але я подивився багато повторів із різних точок — положення поза грою там не було».

7-й тур. «Дніпро» — «Шахтар» — 3:1 (десять жовтих карток, пенальті). «Анатолій Жабченко загалом відпрацював на належному рівні. Призначив 11-метровий, не злякався й вирішив, що пенальті треба перебити. Але деякі прорахунки таки мали місце. На 14-й хвилині Коноплянка в улюб­леній манері змістився до центра, проти нього сфолили, але м'яч знову потрапив до дніпрян. Це не є принцип переваги. У такій ситуації, коли не виникло явної можливості для взяття воріт, треба фіксувати порушення перед штрафним. Крупним планом показали момент, коли м'яч у штрафному від плеча Тейшейри потрапив йому в руку. У цьому епізоді арбітр чітко розібрався, не вказавши на «позначку». Але був момент, коли довго на газоні лежав Коноплянка, дніпряни перехопили м'яч, почали розвивати свою атаку, але Жабченко чомусь її зупинив. Цього не варто робити, коли немає явної загрози здоров'ю виконавця. Ще суддя помилився, коли Зозуля «чисто» вибив м'яч із-під ніг Кучера, але саме гравець «Дніпра» отримав жовту картку.

9-й тур. «Металіст» — «Динамо» — 3:0 (чотири жовті картки). «Відповідно до статусу матчу була й бригада арбітрів. Хочу сказати: Анатолій Жабченко непогано відпрацював, картки дав лише наприкінці першого тайму, й після перерви не розкидався ними. Єдине — порушення правил проти Романа Безуса. Цей фол тягнув на пенальті, адже Папа Гуйє відверто притримував гравця «Динамо» руками у штрафному майданчику. Якби Жабченко призначив пенальті, було би легше його захистити. Хоча в Європі такий фол також могли би не помітити».

12-й тур. «Дніпро» — «Металіст» — 2:2 (п'ять жовтих карток). «Анатолій Жабченко показав себе як арбітр високого рівня. Він справді витримував планку дозволеності боротьби, серйозно розмовляв із футболістами. Щодо гола «Металіста», то, згідно з правилами, які рекомендує ФІФА, м'яч повинен повністю перетнути лінію воріт між стійками. А повтори показали, що м'яч торкався лінії. Проте це ми гарно бачимо на картинці, з різних сторін, а сам момент тривав долі секунди, за які арбітру треба було ухвалити рішення. Жабченко до цього не має жодного стосунку, адже не міг бачити епізод. Вирішував додатковий асистент Юрій Вакс, який, очевидно, побачив, що більша частина м'яча перетнула лінію. Будемо вважати, що не вгадав. Щодо подальших подій, то я навіть не сумнівався, що матч потрібно дограти, адже мав місце форс-мажор, і вболівальники повинні отримати другу порцію задоволення.

У другому таймі було багато претензій до Жабченка з боку Хуанде Рамоса, який був вилучений. Але вважаю, арбітр допустив лише незначні помилки і загалом гідно відпрацював».

15-й тур. «Карпати» — «Чорноморець» — 1:1 (п'ять жовтих карток). «Анатолій Жабченко загалом упевнено провів матч, окрім одного епізоду, коли не побачив фол Балажица проти Антонова, відтак помилково не призначив 11-метровий».

 

Костянтин ТРУХАНОВКостянтин ТРУХАНОВ (37 років), арбітр прем'єр-ліги

Коментар Мирослава Ступара:

5-й тур. «Металург» Д — «Арсенал» — 2:0 (п'ять жовтих карток, одна червона, два пенальті). «Після матчу арбітраж викликав гнівну реакцію представників киян. Але я вважаю, що Костянтин Труханов і його асистенти впоралися з роботою, а всі суперечливі моменти трактували правильно. І в першій, і в другій ситуації, коли суддя призначав пенальті, захисник діяв не за правилами. Андрій Богданов, який заробив жовту й одразу ж червону картку, мабуть, такого наговорив арбіт­ру, що сумнівів щодо його вилучення просто не залишалося».

6-й тур. «Севастополь» — «Дніпро» — 1:1 (чотири жовтих, одна червона картка). «Мені тяжко зрозуміти, чому Костянтин Труханов не призначив пенальті у ворота «Дніпра» після того, як Нікола Калинич збив у штрафній зоні Артура Карнозу. Мабуть, довірився своєму першому враженню, що Карноза діяв небезпечно. Але футболіст «Севастополя» грав у м'яч, і правил не порушував, тоді як його візаві відверто фолив. Із протилежного боку був епізод, коли Матеус прокинув м'яч повз Сергія Симоненка та впав. У цій ситуації суддя правильно розсудив, не вказавши на «позначку», бо захисник «Севастополя» не зіграв проти правил. У виконанні ж бразильця мало місце справжнє трюкацтво».

10-й тур. «Чорноморець» — «Зоря» — 3:1 (три жовті картки). «Костянтин Труханов виокремлюється як непоганий арбітр і відсудив матч в Одесі на високому рівні».

12-й тур. «Шахтар» — «Арсенал» — 7:0 (дві жовті картки). «На початку матчу Костянтина Труханова перевірили на міцність, як Володимир Кличко Олександра Повєткіна. Судді влучили м'ячем у обличчя, але він не надав цьому значення. Проте це недобре, коли м'яч улучає в арбітра. Але у цілому, Труханов повністю впорався з роботою».

14-й тур. «Динамо» — «Іллічівець» — 1:0 (шість жовтих, одна червона картка). «Вилучення Андрія Ярмоленка не викликає сумнівів, нехай футболіст і сказав після матчу, що йому не було куди діватися. Не кажу, що півзахисник «Динамо» хотів проявити агресію, але так сталося, що Ярмоленко вчинив не як джентльмен, мабуть, його опоненту було непереливки, оскільки Ярмоленко наступив йому на живіт всією своєю вагою. Тому правильно арбітр учинив, що показав червону картку. Правильність призначення пенальті теж не оскаржується, що визнав і голкіпер Худжамов. Будемо відверті, Гусєв розумів, що буде контакт, і не наважився перестрибнути, але достатньо того, що був бар'єр, півзахисник «Динамо» спіткнувся, втратив контроль над м'ячем і впав на газон. Арбітр Костянтин Труханов правильно вирішив призначити 11-метровий».

17-й тур. «Дніпро» — «Іллічівець» — 3:1 (дві жовті картки). «Костянтин Труханов добре впорався зі своєю роботою. До нього немає претензій».

Над темою працював Сергій ТАЛИМОНЧИК.