Дешево й сердито, або піти не можна залишитися

Переглядів 178
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» склав символічну збірну відомих гравців клубів прем’єр-ліги, котрі міцно «гріють» лаву запасних, однак шукати кращої долі не поспішають

У вітчизняному футболі (і не тільки) не обов’язково грати в основному складі, щоби мати солідний грошовий оклад. Для цього достатньо потрапити у більш-менш заможний колектив, й зручно влаштувавшись у резерві, також отримувати солідні статки. Відтак у самий розпал трансферного вікна «УФ» вирішив заглянути за клубні лаштунки й скласти символічну збірну з тих футболістів, котрі мають ім’я та певне реноме в українському футболі, однак останнім часом у своїх клубах міцно «гріють» лаву запасних. До символічної команди потрапили представники шістьох клубів еліти, серед яких «Шахтар» делегував чотирьох футболістів, «Говерла» та «Дніпро» — по два, ще по одному «зайвому» «УФ» знайшов у «Карпатах», «Динамо» та «Зорі».

ГОЛКІПЕР

Ян ЛАШТУВКА («Дніпро»)

Торік чеський голкіпер вважався беззаперечним номером один в колективі Хуанде Рамоса, однак улітку до Дніпропетровська з Києва переїхав Денис Бойко, який і витіснив Яна з посту номер один. Виграти конкуренцію в Лаштувки екс-динамівцю допомогли, окрім іншого, український паспорт та часті травми чеського футболіста. У підсумку колишній «гірник» у сезоні-2013/14 зіграв усього в одному матчі Кубка України. Як показує поточний сезон, Бойко виправдав довіру іспанського алленаторе, й застовпив за собою місце в основ­ному складі. Тепер перспективи чеха на берегах Дніпра виглядають доволі туманними, відтак йому, вочевидь, саме час задуматися про зміну прописки. Трансферну вартість гравця оцінюють в 1500000 євро*.

ЗАХИСНИКИ

Ігор ОЩІПКО («Карпати»)

До кадрових пертурбацій та значного скорочення заробітних плат Ігор Ощіпко впевнено почувався у львівських «Карпатах»: мав місце у стартовому складі, викликався до лав збірної України. Однак після літньої «революції» Ігор не погодився на пониження окладу, відтак першу частину сезону провів у дублюючому складі. Наразі Ощіпко отримав статус вільного агента й залишив розташування львів’ян. Тож ті команди, котрим необхідно підсилити лівий фланг оборони, можуть звернути увагу на галичанина, який наразі має статус вільного агента.

Дмитро ЧИГРИНСЬКИЙ («Шахтар»)

Колись ключовий гравець «Шахтаря» та збірної України останнім часом тільки те й робить, що лікується. Після повернення до Донецька із «Барселони» на Дмитра покладалися великі сподівання, адже до переходу в імениту іспанську команду Чигринського вважали ледь не одним із кращих захисників Європи. Проте постійні проблеми зі здоров’ям вибили хлопця із форми, через що за півтора останні сезони він зіграв усього в 14 матчах за основу. Наразі Дмитру 27 і він є дублером пари центральних захисників Ракицький — Кучер. Гадаю, при зміні колективу «гірник» міг би знову набрати потрібних кондицій. Все одно в «Шахтарі», здається, на нього вже всерйоз не розраховують, а ось «Дніпру» чи, скажімо, донецькому «Металургу» його досвід та кваліфікація неабияк би згодилися, тим паче, 2500000 євро* — не така вже й велика сума для класного захисника з українською пропискою.

Олександр ВОЛОВИК («Шахтар»)

Улітку за Олександра «гірники» заплатили «МетаДону» 5 мільйонів євро. Однак 2013 року Воловику пощастило зіграти лише в двох поєдинках прем’єр-ліги та ще тричі — за дублерів. Що, погодьтеся, для багатомільйонного новачка доволі мало. Певна річ, за півроку його вміння грати у футбол нікуди не поділося, однак якщо він і надалі просиджуватиме на лаві запасних, то вже за рік може стати посереднім гравцем. Відтак, кому потрібен солідний центральний захисник, може розщедритися на 1000000 євро*.

Василь КОБІН («Шахтар»)

Ще один представник донецького «Шахтаря», котрий не перший рік сидить за спиною Даріо Срни й є яскравим прикладом поняття «дублер». За своєю майстерністю та ігровими якостями він значно поступається хорватському легіонерові, проте за необхідності може його підмінити. Щоправда, останнім часом у нього таких нагод практично не траплялося, адже в усіх нинішніх турнірах Василь зіграв лише одного разу — у програному матчі проти «Карпат». Не знаю, на що саме сподівається оборонець в Донецьку і чому його досі Луческу не відпустив, але його перехід до іншого клубу, як на мене, напрошується вже давно. Бажаючі бачити Василя у своїй команді мають заплатити щонайменш 800000 євро*.

ПІВЗАХИСНИКИ

Михайло КОПОЛОВЕЦЬ («Говерла»)

Улітку 2013-го Кополовець залишив «Карпати» й на правах оренди повернуся до рідної «Говерли», у котрій свого часу й виховувався. Однак після голосного повернення, далі справи у Михайла не пішли. В’ячеслав Грозний уперто не бачив місцевого вихованця в основній обоймі, раз по раз залишаючи його поза грою. У підсумку, гравець та тренер не порозумілися, й на Кополовці в Ужгороді поставили «хрест». У цьому сезоні він відіграв у 8 матчах, нічим особливим не запам’ятавшись. Півзахисник хоче повернутися в розташування «Карпат», проте термін його орендної угоди з «Говерлою» ще не вичерпався. Клаусула півзахисника складає 500000 євро*.

Адріан ПУКАНИЧ («Говерла»)

Уродженець Закарпаття прийшов до «Говерли» на запрошення В’ячеслава Грозного, однак, як і у випадку з Кополовцем, не зміг виправдати надії, практично увесь сезон просидів на лаві запасних або узагалі не потрап­ляв у заявку на матчі. Останніми роками кар’єра Адріана пішла на спад, адже ані в «Іллічівці», ані у «Ворсклі» гравцем основи він не був, задовольняючись статусом резервіста. Фактично Пуканич так і не зміг перерости із молодого та перспективного виконавця в гравця високого рівня, задовольнившись виступами переважно за середняків вітчизняної «вишки». Наразі його контракт належить «Іллічівцю» й оцінюється в 400000 євро*.

Айїла ЮССУФ («Динамо-2»)

Нігерійський півзахисник-оборонець перебуває у структурі київського «Динамо» вже 11 років. За цей час Айїла встиг стати триразовим чемпіоном України та стільки ж разів виграти національний кубок. Проте часті зміни на тренерському містку, потужна трансферна діяльність та прогрес молодих гравців змусили представника Чорного континенту з основи перебратися до запасу, а потім узагалі опинитися у другій динамівській команді. Наразі йому 29, і хоча найкращі часи Юссуфа залишились позаду, про таких, як він, зазвичай, кажуть: «Старий кінь борозни не зіпсує». На трансферному ринку опорного півзахисника оцінюють в 500000 євро*.

Денис ОЛІЙНИК («Дніпро»)

Вихованець столичного «Динамо» свого часу доволі непогано зарекомендував себе в «Металісті», де став одним із лідерів команди. Однак після кількох успішних сезонів у Харкові, «Дніпро» переманив талановитого півзахисника до себе, заплативши харків’янам понад десять мільйонів євро. Але в Дніпропетровську Денис побив горшки із Хуанде Рамосом, через що був переведений до дублюючого складу, за який цьогоріч відіграв у 14 поєдинках. Через півроку в Олійника закінчується контракт з «Дніпром», відтак він може вільно укласти угоду з будь-яким клубом. Наразі його трансферну вартість оцінюють в один мільйон євро*.

Лакі ІДАХОР («Зоря»)

Нападник «Зорі» ще минулого року вважався основним форвардом луганців, проте з приходом до команди Янніка Болі та Данило, нігерієць міцно засів у запасі. Як результат, у нинішній першості «Щасливчик» зіграв лише у трьох матчах, провівши у загальній кількості 56 хвилин. Незважаючи на свої 33, Ідахор ще може принес­ти користь, принаймні командам з нижньої частини турнірної таб­лиці, на кшталт «Говерли», «Таврії» чи запорізького «Металурга». Наразі його трансфер оцінюють у двісті тисяч євро*, хоча за певних обставин він міг би перейти до іншого колективу безкоштовно.

Антон ШИНДЕР («Шахтар»)

Улітку минулого року Антон, будучи зіркою Сімферополя, витягнув щасливий квиток у вигляді запрошення до «Шахтаря». Однак за півроку його «зірка» поступово згасла, й тепер він є стабільним гравцем дублюючого складу. За основу донеччан він провів тільки один поєдинок — в Кубку України. Не потрібно зайвий раз нагадувати, наскільки високий рівень конкуренції в лінії нападу в «гірників», відтак якщо Шиндер хоче грати, йому вже зараз варто подумати про зміну обстановки — або йти в оренду, або узагалі на повноцінній основі залишити клуб. Бажаючі бачити українця у своїх лавах мають викласти один мільйон євро*.

*Примітка: ринкова вартість гравців взята з порталу transfermarkt.de.

Роман КИРІЄНКО.