Дії Арановського

Переглядів 166
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА.

«Карпати» — «Шахтар». У Вік­тора Швецова не було жодних проб­лем. Попри те, що кількість порушень була завеликою — 52 фоли на дві команди, але карток усього п’ять. Як для Швецова, це замало.

«Олімпік» — «Іллічівець». Якщо друге попередження Кулача не викликає ніяких претензій, то в першому моменті арбітр Олександр Головков не розібрався. Адже Кулач у процесі боротьби зіграв спочатку в м’яч, а потім у ногу. Це звичайне порушення, яке не тягне на попередження. Якби не ця картка, не було би й вилучення. Хотілося, щоби Головков краще розумів гру. Був іще епізод, коли після кутового й удару Яворського м’яч потрапив у руку Єременку. Головков цього моменту не бачив, адже був десь перекритий футболістами, і добре, що не призначив 11-метровий.

«Дніпро» — «Говерла». Анатолій Жабченко у хорошій формі, тож добре провів черговий матч. Але в моменті з незарахованим голом Селезньова його підвів асистент Євген Данильченко, який зафіксував офсайд, якого не було. Можливо, асистента підвело те, що Калинич був у очевидному положенні поза грою. У будь-якому разі для асистента прем’єр-ліги це ненормальна річ. Треба бути краще сконцентрованим. Тим більше, є така рекомендація, якщо не впевнений, не піднімай прапорець. На превеликий жаль, помилка асистента стала результативною й вплинула на кінцевий результат. А щодо двох карток Калиничу, то тут немає питань до Жабченка.

«Металург» Д — «Волинь». На Євгена Арановського роблять ставку, але його дії не личать топовому арбітру. До цього в кожному матчі, буквально в п’яти-шести останніх, до нього багато запитань у плані непризначення 11-метрових чи неправильного їх призначення. У поєдинку на «Оболонь-Арені» на 49-й хвилині Морозюк зіграв рукою у штрафному, і це було перед Арановським, який цього не побачив і показав грати далі, ніби м’яч потрапив у плече. Як це розуміти? Погано бачить, не може сфокусувати увагу? У подальшому, коли Жунич сфолив проти суперника, арбітр одразу показав на «позначку». Звичайно, погодні умови були несприятливими, і складно було визначити, де було порушення — до штрафного майданчика чи в ньому. Але для цього має бути командна робота, яку потрібно обговорювати до матчу. Судячи з усього, цього не було, тому що асистент Едуард Карапетян пізніше взяв на себе ініціативу й повідомив Арановському, що фол мав місце до штрафного. І арбітру довелося змінювати своє рішення. Усе правильно. Але існує аксіома для арбітра, якщо не впевнений, подивися на асистента, який домовленим знаком підкаже, де саме відбулося порушення. І третій момент: Мораєс правильно забив м’яч, але до того все-таки був фол захисника «Металурга» проти гравця «Волині», тож Арановський це пропустив. Хоч і був поруч.

«Ворскла» — «Зоря». Дмитро Кутаков провів гру на достойному рівні. Це зразок, як методично правильно побудувати свої дії на полі. Було два складних моменти, й обидва за участю Ковпака, але в обох випадках Кутаков, перебуваючи на довгій діагоналі, правильно визначив, що немає підстав для призначення пенальті.

«Металург» Зп — «Динамо». Костянтин Труханов — хороший арбітр, розуміє футбол, дає грати. Але не обійшлося без суперечливих моментів: у дебюті після прострілу Ярмоленка захисник підставив руку, і це однозначно 11-метровий. Труханов цього не побачив, але для чого асистент Олександр Корнійко? Це все відбулося перед ним, а він не допоміг арбітру. А ось у схожому моменті у штрафному «Динамо» м’яч потрапив у руку Сілви, й Труханов правильно розібрався, не призначивши 11-метровий.

X