ДОРОГУ МОЛОДі!

Переглядів 322
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» вирішив дослідити тему молодих українських виконавців, серед яких особливу увагу приділив дебютантам вищого дивізіону

Одразу зазначимо, що цього сезону в наших провідних командах не дебютував у прем’єр-лізі жоден молодий футболіст із українським паспортом — це стосується «Шахтаря», «Динамо», «Металіста», «Дніпра» із «Чорноморцем». «Гірники» в плані нових імен відкрили лише бразильців — Бернарда, Фреда. 18-річний Едуард Соболь яскраво дебютував ще в запорізькому «Металурзі», а в Донець­ку перебивається нетривалими виходами на заміну. 19-річний голкіпер Богдан Сарнавський заявив про себе в «Арсеналі», а у «Шахтарі» ховається за спинами Андрія П’ятова й Антона Каніболоцького. У «Динамо» витіснив з основи серйозного конкурента 22-річний Євген Макаренко, але його не можна назвати дебютантом, адже в попередньому сезоні він успішно захищав кольори «Говерли», де в низці матчів виводив команду з капітанською пов’язкою. Дніпропетровці випустили молодь у Лізі Європи: свої стартові матчі за основний склад зіграли 19-річні півзахисник Андрій Близниченко та захисник Олександр Сваток. Хлопці залишили непогане враження, хоча вийшли в зустрічі, яка нічого не вирішувала (з румунським «Пандурієм»).

Іноді в заявку «Чорноморця» потрапляв Андрій Слінкін. Одного разу Роман Григорчук навіть узяв його на прес-конференцію перед виїзним матчем із загребським «Динамо», але за першу команду нинішнього сезону він так і не зіграв. Одесити віддали півзахисника в оренду у словацький клуб «Сеніца». Майже одноліток Слінкіна 23-річний Іван Бобко вже другий сезон стабільно виступає на високому рівні.

У «Зорі» 10 матчів у цьогорічному розіграші прем’єр-ліги зіграв 22-річний захисник Артем Гордієнко. Правда, він дебютував минулого чемпіонату, коли зіграв один матч. А ось орендований у «Шахтаря» 21-річний захисник Максим Малишев, який дебютував у цьогорічному розіграші прем’єр-ліги, провів сходу сім матчів (п’ять — в основі). Два матчі в еліті в активі 21-річного захисника Павла Мягкова, який, за думкою вболівальників луганців, має чималий потенціал. Стрімкий 19-річний півзахисник Іван Петряк зіграв дев’ять матчів (жодного зі стартових хвилин) — голами досі не відзначився. Петряк дебютував у прем’єр-лізі ще два сезони тому.

«Ворскла», як і лідери, не задіяла молодих дебютантів. Чому полтавці, які відкрили для великого футболу Романа Безуса, Євгена Селіна, Артема Громова та інших, не довіряють зараз молоді — запитання до керівництва й тренерського штабу. Мабуть, більше думають про сьогодення.

Донецький «Металург» дозволив дебютувати двом росіянам — Микиті Безліхотнову та Георгію Зотову. 24-річний Зотов справив враження універсала, діяв і ліворуч, і праворуч у захисті, активно підключався до атак. 23-річний Безліхотнов у першому ж матчі відзначився дублем, але потім поступився місцем на полі Сергію Болбату, який належить «Шахтареві». Особисто на мене 20-річний Болбат справляв враження, ще коли виступав за молодіжний склад «гірників» і захищав честь нашої молодіжної збірної. Зараз уважаю його чи не найперспективнішим молодим гравцем країни. Але нині 20-річний хлопець задовольняється роллю орендованого виконавця. Дебютували в прем’єр-лізі 20-річний півзахисник Руслан Мамутов (три матчі — всі в основі) та 20-річний нападник Максим Дегтярьов (чотири рази виходив на заміну). 20-річний півзахисник Микита Полюлях уперше з’явився в прем’єр-лізі ще позаминулого сезону, коли провів на полі три хвилини. Минулого сезону взагалі не грав на найвищому рівні. А нинішнього його доробок — 15 хвилин у двох матчах. 21-річний півзахисник Віталій Тимофієнко минулого сезону провів у вищому дивізіоні 21 хвилину, нинішнього його випустили вже на 33 хвилини. Про останніх згаданих гравців «Металурга» поки зарано говорити щось предметне.

У «Іллічівці» дебютував у еліті 21-річний півзахисник Андрій Тотовицький, який належить «Шахтареві». Крайній хавбек провів сім матчів (два — в основі), м’ячів не забивав і, судячи зі сторони, не проявив себе так, аби закріпитися в основному складі. Центрального захисника Івана Ордеця вже не віднесеш до молодих і перспективних. Цей 21-річний виконавець уже другий сезон стабільно й надійно цементує оборону маріупольців, і, на мій погляд, уже сформувався як футболіст. Непогано себе показав 20-річний Владислав Кулач, який починав сезон нападником, а перед зимовою перервою перекваліфікувався в крайнього оборонця. Кулач зіграв 14 матчів у прем’єр-лізі (чотири — в основі), забив один м’яч. Микола Павлов дозволив дебютувати 20-річному півзахиснику Дмитру Мишньову, але він відіграв лише хвилину. 20-річний захисник Іван Цюпа дебютував минулого сезону, коли провів на полі 14 хвилин. Цього чемпіонату час, що Іван провів на полі в прем’єр-лізі, скоротився до 10 хвилин.

У «Волині» потужно виступив 20-річний Редван Мемешев, який у 12 матчах чемпіонату забив три м’ячі й запам’ятався впевненими і швидкісними діями. Недарма Сергій Ковалець покликав вихованця кримського футболу в молодіжну збірну, за яку Мемешев також устиг відзначитися. Подейкують, що до нього вже придивляються провідні клуби країни, але поки з «Волині» його не відпускають. Дебютував у прем’єр-лізі й 19-річний півзахисник Дмитро Задерецький. Активний фланговий півзахисник діє старанно, але м’ячів досі не забивав.

Найбільше дебютантів використали «Карпати». Уже у стартовому турі чемпіонату Олександр Севидов випустив двох новачків елітного дивізіону — 18-річного голкіпера Романа Підківку та 19-річного захисника Андрія Савченка. Останній травмувався, тож поступився місцем у складі. А Підківка провів кілька блискучих матчів, але також через ушкодження вибув із лав. Свій шанс на останньому рубежі використав 23-річний Олександр Ільющенков. Навіть коли Ільющенков помилявся, Севидов продовжував йому довіряти, тож у низці успішних матчів львів’ян значна заслуга саме цього голкіпера. Проте найяскравіше, на мою думку, дебютував 21-річний захисник Володимир Костевич, який демонстрував таку впевнену гру, неначе вже років десять грає на найвищому рівні. Особливо сподобалося, що Костевич не боїться йти вперед. Мабуть, позначається, що на юнацькому рівні він грав у атаці. А чудовий гол у його виконанні в ворота «Ворскли» в Полтаві взагалі став окрасою всієї­ першої частини чемпіонату. Дебютував у прем’єр-лізі й 19-річний півзахисник Вадим Страшкевич, причому, в окремих матчах показував дуже привабливу гру, по-спортивному агресивну, старався не поступатися в єдиноборствах, загострював дії команди, непогано виконував стандарти. Але в деяких матчах розчинявся на полі. Ще не вистачає йому досвіду. На шість хвилин випустив Севидов 19-річного захисника Амбросія Чачуа, але це не більше, ніж аванс.

У «Севастополі» свої перші матчі в еліті провів 21-річний захисник Євген Неплях, який показав себе як фланговий і центральний захисник. У молодіжці Ковалець його використовував саме на останній позиції. На рахунку Непляха 12 матчів (усі — в основі) у чемпіонаті та ще два — в Кубку країни.

У «Говерлу» В’ячеслав Грозний покликав динамівських резервістів Віталія Буяльського та Сергія Люльку. 21-річний Буяльський дуже добре себе зарекомендував: у його активі два голи й чотири (!) голеві передачі в 13 матчах прем’єр-ліги. У еліті нашого футболу дебютував і 23-річний Люлька, який грав у вищій чеській лізі за «Слован», з яким виступав і в єврокубках.

«Таврія» через заборону заявляти нових футболістів була змушена вдатися до послуг власних вихованців. Таким чином, дебютували 20-річний захисник Олександр Аксьонов (дев’ять матчів, шість — у основі), 19-річний півзахисник Дмитро Ярчук (14 матчів — всі в основі) та 21-річний півзахисник Максим Приходной (дев’ять матчів, один — у основі). 20-річний нападник Сергій Мельник ще минулого чемпіонату зіграв три матчі за сімферопольців, нинішнього сезону Яніс Христопулос чотири рази випускав його на заміну. Помітно було, що у хлопця багато бажання, але вистачає й сумбуру в діях.

У «Арсеналі», що став історією, запам’ятався височенний цент­ральний захисник Артем Шабанов. 21-річний футболіст допоміг «канонірам» здолати в рідних стінах «Севастополь» (3:1), і мав пристойний вигляд із «Динамо», попри поразку — 0:2. У зимове міжсезоння Шабанова запросив до себе Віталій Кварцяний. 21-річний нападник Олександр Філліпов, який дебютував ще минулого чемпіонату, за останньою інформацією, перебував на перегляді в «Таврії».

У запорізькому «Металурзі» дали змогу дебютувати 21-річному півзахиснику Дмитру Юсову, який в останньому турі перед зимовою перервою відіграв од початку до кінця з «Волинню». Але чи не замало для команди, яка виховала стільки футболістів для прем’єр-ліги?

Будемо вважати, в кожного свій шлях. Проте в питанні покоління, що підростає, не завадить мати витримку й терпіння. А також довіряти молодим. Без цього взагалі немає сенсу на щось очікувати.

Сергій ТАЛИМОНЧИК.