Генеральна репетиція перед вирішальними євробоями

Переглядів 129
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів

Так вийшло, що 2013 року одеський «Чорноморець» і донецький «Шахтар» зустрілися аж п’ять разів. Перші три поєдинки — матч другого кола минулого чемпіонату, фінальну гру Кубка України та зустріч за Суперкубок України — «моряки» програли без запитань, а ось у першому колі нинішньої прем’єр-ліги, в Донецьку, «гірники» цілком могли пропустити й поступитися, але забили після порушення правил та здобули перемогу. Останній, п’ятий, матч відбувся в Одесі у вівторок, а від його результату безпосередньо залежало те, хто піде на зимову перерву в ранзі лідера турнірної таблиці. До того ж, Роман Григорчук і Мірча Луческу мали останню можливість пересвідчитися в можливостях своїх команд перед вирішальними євробоями — з ПСВ і «Манчестер Юнайтед» відповідно.

У центральному матчі останнього цього року туру глядачі побачили лише один забитий м’яч, але дивитися одесько-донецьке протистояння було доволі приємно. Протистояли дві міцні команди, які грали осмислено та дисципліновано. Звичайно, на правах фаворита більшу частину матчу м’ячем володіли футболісти «Шахтаря», який останнім часом демонструє злагоджену, швидку та ефектну гру. Донецькі бразильці вишивали «мережива» навколо штрафного майданчика «Чорноморця» впродовж усієї гри, втім, «чорно-синій» захист не помилявся. До того ж, після стартової навали у виконанні «гірників» одесити провели кілька гострих контратак. Серія «пожеж» у карному майданчику гостей могла закінчитися взяттям воріт П’ятова, однак у останню мить під удари господарів самовіддано кидалися захисники. Сам Андрій залишався без роботи до останніх секунд протистояння. Кілька разів чорноморці після подач із кутових дуже небезпечно прострілювали вздовж воріт, але завершити комбінації в тих моментах «моряки» не зуміли.

А «Шахтар» забив рівно стільки, скільки й було потрібно для перемоги: необов’язкова помилка в захисті Кутаса призвела до неприємної ситуації, яку розрядив Фонтанелло — Пабло головою виніс м’яч на кутовий, а ось подача Бернарда з «корнера» забезпечила гостям успіх: Луїс Адріано піймав м’яч за вісім метрів од воріт і переправив його в правий кут. І це — на останніх секундах першого тайму.

Після перерви «Шахтар» багато володів м’ячем. Підопічні Романа Григорчука пішли ва-банк, але донеччани зіграли дуже потужно, не залишили супернику жодного шансу на успіх, перемогли, відтак першу частину чемпіонату завершили у ранзі лідера. А тепер уболіватимемо за «гірників» і «моряків» на євроарені. Зичимо успіхів!

Післямова

Роман ГРИГОРЧУК, головний тренер «Чорноморця»:

— Я сказав хлопцям у роздягальні, що вони сьогодні виглядали пристойно. Не можна не сказати, що «Шахтар» зараз дуже сильна команда та, аналізуючи матчі донеччан, ми пам’ятаємо, що команда мала певний перехідний період, коли адаптувалися нові люди, а зараз це вже команда з великої літери. «Шахтар» швидкий, із дуже сильними індивідуально футболістами. Те, що вони майже не створили моментів, окрім тих, які виникали після стандартів, свідчить про міць нашої оборони, це не можна не відзначити. Але впоратися з донецькими бразильцями — дуже тяжко. Це — реально потужна команда, і це не комплімент, а констатація факту. У принципі, сьогодні все могло закінчитися дещо по-іншому, сказати те, що ми явно програли, не можна, втім, програли ми не випадково. Хлопці билися до останнього, зіграли так, як могли на цей момент. Шкода, що програли, але нам зараз треба відпочити, забути про матч із «Шахтарем» і готуватися до ПСВ.

Мірча ЛУЧЕСКУ, головний тренер «Шахтаря»:

— Дуже важка гра, як ми й очікували. До матчу я відзначав, що «Чорноморець» став іншим, ця команда хоче досягати високих результатів, це вона сьогодні довела. Одесити перебувають серед лідерів цілком заслужено, вони досягли чудових результатів, особливо у домашніх матчах. У команди є потенціал для того, щоб розвиватися й у подальшому. Минулого сезону одесити також непогано розпочали, але потім стали програвати навесні. Цього сезону все інакше, можу відзначити перемогу в Києві над «Динамо», з кожним роком «Чорноморець» стає сильнішим.

Леонід ФРАНЦЕСКЕВИЧ.