«Гірницький» максимум

Переглядів 173
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«Шахтар» і «Металіст» останнього ігрового дня залишили з носом опонентів із Росії

У ізраїльському містечку Петах-Тіква поєдинком між «Шахтарем» і ЦСКА завершився «Об’єднаний Суперкубок».

ПРО ТУРНІР

Найперше, хотілося би відзначити чудовий телевізійний супровід змагань, адже кожен матч віт­чизняні і російські телеканали висвітлювали на досить високому рівні: глядач мав можливість у повному обсязі спостерігати за поєдинками ОС. Погодьтеся, побачити в максимальному форматі товариський турнір за участю наших команд — явище доволі рідкісне й нетипове. До того ж, навіть у ізраїльських уболівальників даний турнір викликав певну зацікавленість, адже на місцевому стадіоні «ХаМошава» постійно збиралося від кількох сотень до кількох тисяч фанатів. Певна річ, більшість із них — вихідці з країн колишнього Союзу, проте їхнє перебування на стадіоні створювало атмосферу, наближену до матчів офіційного рівня. Серед плюсів також варто відзначити принциповість протистоянь. Було помітно, що кожна з команд намагалася боротися до останнього, зберігаючи інтригу впродовж усього поєдинку. Особливо показовим у цьому контексті став останній ігровий день, де наші повпреди проявили характер і змогли здобути вольові перемоги. Для самих учасників «Об’єднаний Суперкубок» став чудовою підготовкою до весняної частини чемпіонату та старту в єврокубках. Частенько під час міжсезонних зборів клубам дуже складно знайти гідних спаринг-партнерів, тому на цьому тлі ОС якісно виокремлюється.

ПРО РЕЗУЛЬТАТИ

Звісно, в змаганнях подібного штибу результат ніколи не був першочерговим завданням. Через товариські матчі тренери практично реалізовують певні тактичні задуми, надають гравцям можливість після тривалого відпочинку знову відчути ритм гри, поступово підводячи їх до певного рівня фізичної форми. Проте дуже приємно констатувати той факт, що в турнірі чотирьох найсильніших клубів Росії та України тріумфували саме наші земляки. «Гірники» після двох звитяг поспіль, у третьому турі не без проблем, але все ж здолали московський ЦСКА. «Армійці» вже в дебюті зустрічі вийшли наперед завдяки зусиллям Зорана Тошича, на що донеччани відповіли двома точними ударами наприкінці першого тайму. Спершу Даріо Срна вчергове майстерно виконав штрафний (пам’ятаємо його гол у ворота харків’ян), а потім у стрімкій атаці Тайсон, як виявилося, забив переможний м’яч. У підсумку, «помаранчево-чорні» здобули 9 очок і титул володаря «Об’єднаного Суперкубка», а капітан «Шахтаря» з двома забитими м’ячами став найкращим бомбардиром турніру. Перемога «Металіста» в заключному турі з рахунком 2:1 над лідером чемпіонату Росії — пітерським «Зенітом» — дозволила харків’янам посісти другу сходинку. Підопічним Спалетті також, як і «армійцям», удалося забити швидкий м’яч. Навісну передачу з флангу на дальній стійці завершив бельгієць Вітсель. Довгий час українському колективу нічого не вдавалося вдіяти із суперником, проте по перерві слобожани двічі засмутили Лодигіна. Героєм зустрічі став Алехандро Гомес, кот­рий зумів відзначитися сам, ще й заробив пенальті, який чітко реалізував Марлос. На тлі двох попередніх матчів у цьому «жовто-сині» зробили якісний крок уперед. Їхні дії були злагодженішими, футболісти діяли з більшою імпульсивністю та азартом (особливо після першого забитого м’яча). Нарешті у складі «Металіста» знайшовся лідер, який не побоявся в потрібну мить проявити ініціативу й повести партнерів за собою. Ще, звісно, зарано говорити, проте саме Гомес у найближче майбутнє може стати новим лідером команди.

«Зеніт» із трьома та ЦСКА з двома пунктами в активі посіли відповідно 3-є та 4-е місця. Отже, перший ОС пройшов доволі непогано й заслужив, щонайменше, на повторне проведення. А «Шахтар» за перемогу у турнірі заробив 330 тис. євро, «Металіст» — 250 тис., «Зеніт» — 220 тис., ЦСКА — 200 тис.

Роман КИРІЄНКО.