Григорчук і його тили

Переглядів 189
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» визначив символічну збірну першої частини сезону-2013/14

ГОЛКІПЕР

  • Дмитро БЕЗОТОСНИЙ («ЧОРНОМОРЕЦЬ»)

Воротаря одеситів можна назвати відкриттям чемпіонату, як власне й увесь «Чорноморець». Завдяки семимильному прогресу, Безотосний став беззаперечним гравцем основного складу та невід’ємною частиною в побудовах Романа Григорчука. За літньо-осінню частину воротар «моряків» узяв участь у 17 поєдинках чемпіонату, а пропустив усього 11 м’ячів, що стало найкращим показником ліги. Також чималою заслугою голкіпера є й вихід «чорно-синіх» у весняний етап єврокубків, адже він фактично самотужки витягнув вирішальну гру в Ейндховені.

ЗАХИСНИКИ

  • Даріо СРНА («ШАХТАР»)

Багаторічний капітан «гірників», їхня душа та характер котрий рік демонструє високий клас, отож по праву вважається одним із найкращих гравців української прем’єр-ліги. Не секрет, що Даріо вже давно переріс рівень вітчизняної першості, однак він і досі продовжує радувати українських уболівальників своєю грою. Його фірмові підключення до атаки, цілеспрямовані флангові простріли та феноменальне виконання штрафних ударів стали візитівкою хорватського бека донеччан. Чинної першості хорват зумів відзначитися п’ятьма результативними ударами та шістьма голевими передачами, таким чином, ставши 4 гравцем УПЛ за системою гол + пас. Відтак редакція «УФ» вирішила віддати правий фланг захисту саме Даріо Срні.

  • Євген ХАЧЕРИДІ («ДИНАМО»)

Останніми роками мелітопольський хлопчина з молодих і перспективних доріс до гравця національної збірної та основного виконавця київського «Динамо». Високий, фактурний, із прекрасним баченням поля та вмілою грою на другому поверсі, Євген став одним із найкращих захисників України. Цьогоріч донецький «Шахтар» мав серйозний намір придбати основного бека «біло-синіх», але Ігор Суркіс відмовився віддавати Хачериді у стан суперника. Нинішньої першості центральний бек «Динамо» взяв участь у 16 поєдинках, у яких отримав 5 попереджень. Відсутність червоних карток — серйозний показник для запального Хачериді, який, судячи з усього, подорослішав, відтак почав контролювати свою поведінку на полі.

  • Пабло ФОНТАНЕЛЛО («ЧОРНОМОРЕЦЬ»)

Пару динамівцю у центрі захисту склав італійський захисник одеського «Чорноморця» Пабло Фонтанелло. Одеський бек нинішньої першості (з урахуванням усіх турнірів) провів воістину магістерську кількість матчів — 31, отримавши при цьому лише 3 жовті картки. Для Романа Григорчука Фонтанелло став незамінним гравцем основного складу та справжнім лідером оборони. Саме завдяки надійним діям аргентинського італійця «Чорноморець» пропустив у чемпіонаті всього 11 м’ячів. Окрім успішних дій біля своїх воріт, Пабло ще й результативно підключався до чужих. Так, свій автограф одеський футболіст залишив у воротах столичного «Динамо» та запорізького «Металурга». Якщо Фонтанелло й у подальшому виступатиме настільки ж успішно, як він провів першу частину 2013 року, перехід у сильніший клуб не за горами.

  • АЗЕВЕДО («МЕТАЛІСТ»)

Лівий фланг оборони у символічній збірній УПЛ за версією редакції «УФ» зайняв оборонець «Металіста» Марсіо Азеведо. Бразилець, котрий поповнив лави команди Маркевича взимку 2013 року, вже з перших матчів виокремився жорсткістю, непоступливістю, швидкістю та надійністю. В новому сезоні Азеведо підтвердив невипадковість свого трансферу й застовпив за собою місце основного лівого захисника слобожан. Статистика аргентинця за осінній період доволі непогана — 17 матчів та жодного попередження. Узагалі захист «Металіста» разом із Азеведо пропустив 15 м’ячів, що є третім показником у чемпіонаті.

ПІВЗАХИСНИКИ

  • Руслан РОТАНЬ («ДНІПРО»)

Лідер збірної України та «Дніпра» котрий рік виступає на високому рівні. Цьогоріч Ротань своїми голевими передачами допоміг національній дружині до останнього вести боротьбу за путівку на бразильський мундіаль, а «Дніпру» — за чемпіонський титул та Лігу Європи. За 15 матчів опорний хав дніпропетровців віддав 9 голевих передач (за цим показником він — найкращий) і заробив 2 жовті картки. У тактичних побудовах Хуанде Рамоса Ротань виконує роль не тільки хвилеріза, а ще й уміло диригує атаками команди. Фактично Руслан поєднує у собі водночас двох гравців, виконуючи величезний обсяг роботи. Наразі капітан «Дніпра» є еталоном футболіста, котрий виступає на позиції опорника.

  • ТЕЙШЕЙРА («ШАХТАР»)

Бразилець не зразу заявив про себе на повний голос. Спочатку йому тяжко було виграти конкуренцію за місце у складі, тож переважно задовольнявся виходами на заміну. Але він поступово виходив на новий рівень, і цього сезону, після того як команду залишили Фернандіньо, Мхитарян, а ще раніше — Вілліан, став визнаним лідером «Шахтаря», допомагав команді на внутрішній і на міжнародній арені. Три роки тому «гірники» заплатили за Тейшейру шість мільйонів євро. Зараз, кажуть, «Манчестер Юнайтед» готовий викласти за нього 25 мільйонів фунтів.

  • Євген КОНОПЛЯНКА («ДНІПРО»)

Ще кілька років тому він був маловідомим гравцем дубля «Дніп­ра», в основному складі виходив на великі свята, а коли з’являвся, то не відзначався характером, значними обсягами роботи, особ­ливо — в обороні, беріг ноги в єдиноборствах. Але у хлопця повірив Володимир Бессонов, почав довіряти. Нині Євген Коноплянка — футболіст, без якого трудно уявити «Дніпро». Хуанде Рамос оцінює Коноплянку, який цього чемпіонату в 16 матчах забив п’ять м’ячів і віддав три голеві передачі, в 50 мільйонів євро.

  • Андрій ЯРМОЛЕНКО («ДИНАМО»)

24-річний виконавець стабільно виступає за «Динамо» впродовж тривалого відрізку часу. Наприк­лад, в розіграші прем’єр-ліги сезону-2010/11 провів за киян 26 матчів, забив 11 м’ячів, наступного сезону — 28 матчів, 12 м’ячів, далі — 27 матчів, 11 м’ячів. У чинному чемпіонаті в активі Андрія Ярмоленка 16 матчів і вісім м’ячів. Якщо не знизить оберти, зможе перевершити свої попередні досягнення. Коли він був відсутній на полі, в «Динамо» виникали проблеми в організації атак. Щоправда, цього чемпіонату віддав лише одну голеву передачу.

  • Хосе СОСА («МЕТАЛІСТ»)

Цього сезону, після того, як через травму вибув із лав Хав’єр, Хосе Соса став гідним лідером харків’ян. Недарма аргентинцю довірили капітанську пов’язку. А конфлікт із Марко Девичем у матчі з «Волинню», вважаємо, зайвий раз свідчить про те, що він не був байдужим до командних справ. У чинному чемпіонаті Соса провів за «Металіст» 17 матчів, забив п’ять м’ячів і віддав чотири голевих паси. Маркевич підтвердив «УФ», що Хосе переходить у «Малагу». Схоже, це серйозна втрата для харків’ян.

НАПАДНИК

  • Марко ДЕВИЧ («МЕТАЛІСТ»)

У чинному чемпіонаті у цього нападника була чудова серія: у 11 матчах із початку сезону Марко Девич забив 13 м’ячів. Наразі він очолює бомбардирські перегони з 15 м’ячами в активі, тож має всі шанси виграти ці перегони, бо в найближчого переслідувача Жуніора Мораєса з донецького «Металурга» на п’ять влучних пострілів менше. Щоправда, після переходу Соси в «Малагу» на одного «піднощика снарядів» у Девича поменшає.

ГОЛОВНИЙ ТРЕНЕР

  • Роман ГРИГОРЧУК («ЧОРНОМОРЕЦЬ»)

Він уже три роки не працює в Запоріжжі, а вболівальники досі з теп­лотою згадують ті часи. Адже Роман Григорчук за короткий строк зліпив із «Металурга» професійну команду. Тренер перебрався у «Чорноморець», коли той виступав у першій лізі, відтак за останні сезони з колись підбитого човна зробив щось на кшталт чорноморського суперлайнера, при цьому заслуживши велику любов одеських уболівальників. Нині «Чорноморець» не тільки учасник 1/16 фіналу Ліги Європи, а й претендент на місце в Лізі чемпіонів — од другої позиції в прем’єр-лізі одеситів віддаляє всього один пункт.

Роман КИРІЄНКО, Сергій ТАЛИМОНЧИК.