Євген ГЕЛЛЕР: «Контракт із Вернидубом доти, поки він влаштовує мене, а я його»

Переглядів 213
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Ексклюзивне інтерв’ю «УФ» дав президент луганського клубу

Мабуть, «Зоря» стала одним із відкриттів сезону: команда сенсаційно здолала «Шахтар», двічі поклала на лопатки «Дніпро», двічі зіграла внічию з «Динамо», зрештою, вперше у своїй історії піднялася на четверте місце. Щоправда, через «справу Лозинського» луганці на якийсь час змістилися на сходинку вниз, але згодом повернулися. Попереду в команди чергове випробування єврокубками, тож доречно зберегти й зміцнити склад. А ось у цьому плані вісті не дуже райдужні: залишили колектив центральні захисники Віталій Вернидуб і Максим Білий, за чутками, схильний до переходу у «Шахтар» іще один центральний оборонець Андрій Пилявський, а нападник Пилип Будківський, який серйозно розкрився минулого сезону й без якого складно уявити нинішню «Зорю», начебто продовжить кар’єру в російському «Амкарі». Натомість, із придбань поки лише опорний півзахисник Кирило Дорошенко, який п’ять років провів у «Олімпіку». Де правда, а де чутки і чи є задоволення від сезону, про це кореспондент «УФ» розпитував президента клубу.

— Зізнаюся, цього сезону хотіли посісти призове місце, — сказав Геллер. — Шанс був, але, на жаль, не склалося.

Ви вперше в історії піднялися на четверту сходинку. Які, на ваш погляд, складові успіху?

— Уважаю, це робота Юрія Вернидуба, футболістів і генерального директора Сергія Рафаїлова. Ну й моя заслуга, що я їм не заважав.

— Тренер Вернидуб звернув на себе увагу. Не думаєте продов­жити з ним контракт?

— Ми цінуємо працю нашого наставника, й у нас із ним домовленість — контракт діє рівно доти, поки він влаштовує мене, а я його.

— Ви не відмовляєтеся далі фінансувати клуб?

— Дивіться: команда гідно провела сезон, пробилася в єврокубки. Отож, яка нормальна людина відмовиться її фінансувати?

— Останнім часом багато розмов, що в «Зорі» є заборгованості перед футболістами й тренерами по зарплатні.

— А хто таке каже?

— Головний тренер нашої збірної Михайло Фоменко, який сказав, що Віталій Вернидуб півроку не отримував грошей у клубі.

— Хто такий Фоменко? Це — менеджер, якого попереднє керівництво Федерації футболу України найняло на роботу, він висмикує гравців різних клубів і намагається зліпити з них команду. Не його справа обговорювати фінансові справи тих чи інших виконавців і їхніх роботодавців.

— У останньому матчі збірної Фоменко навіть не включив у заявку півзахисника «Зорі» Максима Малишева. Що думаєте з цього приводу?

— Розумію, що не маю права коментувати дії головного тренера національної збірної, але він викликав чотирьох футболістів нашого клубу (Малишева, Шевченка, Пилявського і Будківського) і жодного з них не випустив ні в товариському матчі з Грузією, ні в офіційному з Люксембургом. Уважаю, це неповага до футболістів і нашого клубу. Він не дав їм повноцінно відпочити і себе проявити. На мій погляд, це неправильно. Але це не моя справа — це рішення тренера.

— Максим Білий в інтерв’ю «УФ» також наголосив, що один із моментів, який йому хочеться стерти з пам’яті, це фінансова нестабільність «Зорі».

— Думаю, Білий зробив найбільшу помилку у своєму житті, залишивши нашу команду, якій незабаром виступати в Лізі Європи. У «Хайдуку» він не буде отримувати стільки, скільки заробляв у «Зорі». Певен, із часом він пожалкує про своє рішення. Але це його вибір, і я його поважаю.

— Через прощання з Білим і Вернидубом, чи бачите проблему в центрі захисту?

— Ні, не бачу. Почнеться чемпіонат — про все дізнаєтеся. А Вернидуб не пішов — ми самі його відпустили. У нього із «Зорею» півторарічний конт­ракт, але з ним була джентльменська угода: якщо Віталію надійде цікава пропозиція й він захоче змінити місце роботи, ми його відпустимо. У найскладніші для нашого клубу часи Віталій віддав усі сили, щоби наша команда піднялася з низів турнірної таблиці на рекордну в чемпіонатах незалежної України четверту сходинку.

— Ходять наполегливі чутки, що ваш ударний форвард Будківський перебереться в «Амкар». Наскільки це відповідає дійсності?

— Не вірте чуткам. Звичайно, у футболі всяке можливе, але звик обговорювати лише конкретні факти.

— Поки у вас лише один новачок — Дорошенко з «Олімпіка». Цей гравець може посилити команду? Які ще можуть бути придбання?

— Дорошенко прийшов до нас як вільний агент, і своєю роботою показав, що може бути корисним нашій команді. А щодо інших придбань, то команда лише недавно вийшла з відпустки, тренерський штаб поки вивчає можливість запросити того чи іншого гравця, визначає, чи здатний футболіст покращити гру команди. Важливо також, чи відповідає рівень потенційного новачка його фінансовим апетитам.

— Чому так довго не могли залагодити конфлікт із Євгеном Лозинським?

— Якби не Федерація футболу й не УЄФА, я би його й не залагоджував. Розумію, наші дисциплінарні органи залежні від європейських. Але в УЄФА повинні дійти виснов­ку, що не лише футболіст може бути правий, що в певних ситуаціях треба ставати на бік клубу. Уважаю, конфлікт із Лозинським штучний. Футболіст повинен чесною і сумлінною працею заробити свої гроші.

— Через цю справу «Зорю» позбавили трьох очок, а потім їх повернули. Як можете це прокоментувати?

— Турнірні очки наша команда здобула потом і кров’ю, тож не могли заплющити очі, коли наш клуб позбавили очок, і з четвертого місця ми опустилися на п’яте. Ми оскаржили рішення КДК ФФУ в Апеляційному комітеті, пояснили свою позицію й показали шляхи вирішення проблеми, тож було ухвалено рішення повернути нам три очки. Таким чином, ми остаточно на четвертому місці.

— Ви залишаєтеся в Запоріжжі чи перебазуєтеся в інше місто? Згадувалася Вінниця.

— Я чутки не коментую. На сьогодні ми залишаємося в Запоріжжі, де нас влаштовує й затишний стадіон «Славутич-Арена», й умови для проживання й тренувального процесу.

— Які плани на наступний сезон?

— Виступити краще, ніж цього сезону. Якщо команда понижує планку, то краще не мучити ні себе, ні інших і закінчити з футболом.

У Луганськ сподіваєтеся повернутися?

— Це від нас не залежить. Звичайно, ми хочемо повернутися, бо команда повинна грати для свого вболівальника. У Запоріжжі та інших містах ми також не залишилися без підтримки. І хочу подякувати всім нашим фанатам — як із Луганська, так і з інших куточків України.

Сергій ТАЛИМОНЧИК.

X