Європейська трансферна лихоманка. підсумки

Переглядів 137
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«УФ» виокремлює найбільш значущі переходи європейського зимового трансферного вікна, що закрилося вночі 31 січня

Зазвичай усі вболівальники в світі із нетерпінням чекають на серйозні трансфери у зимовий період саме в останній день цього «вікна». Тож давайте поглянемо, чи дійсно нинішній трансферний період виправдав очікування прихильників гри номер один у світі.

АНГЛІЯ

Зрозуміло, що головною темою для нашого вболівальника в останні кілька днів був можливий трансфер Євгена Коноплянки до «Ліверпуля». Здавалось, що такі тривалі до ночі останнього дня переговори таки завершаться сенсаційним переходом українця до англійського топ-клубу. Проте угода зірвалась в останню мить, адже клуби, за неофіційною інформацією, так і не змогли дійти згоди щодо суми фінансової компенсації за півоборонця. Дуже шкода, адже будо б неймовірно цікаво побачити Коноплянку в одній із найсильніших ліг світу. Можливо, команди повернуться до переговорів наступного літа.

Відтак роль головного «ньюзмейкера» можна сміливо віддати «Манчестер Юнайтед», який здійснив рекордний для себе трансфер, купивши у «Челсі» за 37 мільйонів фунтів півзахисника Хуана Мату. Іспанець неодмінно має стати «мозком» атак команди Девіда Мойєса у майбутньому. Натомість залишили «дияволів»: Андерсон — оренда до «Фіорентини», Уілфрід Заа — оренда до «Кардіффа», Фабіо — продаж до «Кардіффа».

Серед інших трансферів на Туманному Альбіоні відзначимо активну діяльність «Челсі». Як і зазвичай, й лондонці провернули одразу три цікавих трансфери. Спочатку команда Жозе Моуриньо придбала лідера «Базеля» Мохамеда Салаха за 13 мільйонів євро. Вочевидь, минулорічні вдалі виступи єгиптянина проти «аристократів» зіграли свою роль. Інше придбання — Неманья Матіч із «Бенфіки» за 25 мільйонів євро. Цікаво, навіщо сеу Жозе стільки півзахисників? Третім трансфером став захисник «Сент-Етьєна» Курт Зума за 15 мільйонів євро, проте француз приєднається до своєї нової команди вже влітку.

Доволі кумедний трансфер в останній день січня здійснив «Арсенал». «Каноніри» взяли в оренду ветерана Кіма Чельстрема із московського «Спартака». Все б нічого, але вже згодом з’ясувалось, що у шведа травма і він пропустить більше місяця. Тому зараз постає лише одне питання: як медична служба лондонців могла проґавити такий недолік, перш ніж укладати угоду?

Інший столичний клуб — «Тоттенхем» — лише відпускав гравців цієї зими. Першим став форвард Джермейн Дефо, який перебрався до канадського «Торонто». Також дивною виглядає оренда талановитого німця Льюіса Холтбі до «Фулхема». Як бачимо, суперник «Дніпра» у Лізі Європи дещо «розвантажив» свій склад. Тіму Шервуду, звісно ж, видніше.

А от все той же «Фулхем» в останній день трансферного вікна був голов­ним гравцем на ринку. І це не дивно, адже команді потрібно рятуватись від вильоту. Спочатку «котейджери» взяли в оренду у «Сіетл Саундерс» Клінта Демпсі, потім лондонці поповнились досвідченим оборонцем Джонні Хейтінгою із «Евертона» та бомбардиром «Олімпіакоса» Константіносом Мітроглу. Вочевидь, боротьба за виживання цього сезону буде непередбачуваною.

Відзначимо також три солідних трансфери «Вест Хема» із Італії. Це — Марко Борр’єлло із «Роми», Антоніо Ночеріно із «Мілана» та Пабло Армеро із «Наполі». Усі троє прийшли до «молотобійців» на правах оренди. Натомість за обопільною згодою сторін «Вест Хем» залишив колишній «гірник» Разван Рац.

НІМЕЧЧИНА

У бундеслізі трансферний період був не таким спекотним, як в АПЛ. Мабуть, головним трансфером зими можна назвати перехід лідера атак дортмундської «Боруссії» Роберта Левандовскі до одвічного конкурента команди Юргена Клоппа — «Баварії». До складу мюнхенців поляк приєднається вже влітку, причому абсолютно безкоштовно, адже його чинна угода із дортмундцями спливає 1 липня.

Серед інших трансферів відзначимо перехід лідера «Байєра» Сідні Сема до «Шальке». Угода із новим клубом розрахована до 2018 року. Невже «фармацевти» отримали таку щиру пропозицію, від якої не змогли відмовитись, щоб відпускати свого провідного виконавця посеред сезону? І це при тому, що «Байєру» ще грати у плей-оф Ліги чемпіонів.

Також зазначимо, що «Вольфсбург» купив у «Челсі» півзахисника Кевіна де Брюйне. Бельгієць за угодою гратиме за «вовків» до 2019 року. Натомість відпустив «Вольфсбург» до мадридського «Атлетико» плеймейкера Дієго, який буде грати під керівництвом Дієго Сімеоне до літа цього року.

ІСПАНІЯ

У країні вина та кориди також не спостерігалось особливих інтриг з приводу трансферного вікна. Два кити — «Барселона» та «Реал» — вирішили взяти паузу до літа. Натомість щодо підсилення мадридського «Атлетико» варто сказати ще кілька слів. Для українських вболівальників однією із топ-тем став перехід лідера харківського «Металіста» Хосе Соси до складу «матрацників» на правах оренди. Тож, як бачимо, мадридський клуб непогано підсилився на реш­ту сезону, не втративши при цьому жодного із своїх ключових футболістів.

Ще активніше себе на трансферному ринку проявив суперник київського «Динамо» у Лізі Європи — «Валенсія». «Кажани» здійснили одразу кілька вибіркових підсилень, серед яких є відомі гравці. Перш за все, це Сейду Кейта, який перейшов до команди Піцці як вільний агент. Малієць відомий за виступами у «Барселоні», тому це буде серйозною силою у середній лінії іспанського клубу. У нападі команда отримала підсилення у вигляді чилійського форварда Едуардо Варгаса, який прийшов із «Наполі» на правах оренди. Захист повинен зміцнити досвідчений швейцарець Філіп Сендерос, який перейшов із лондонського «Фулхема».

Проте не обійшлось і без втрат для «кажанів». Команду залишили півзахисник Евер Банега, який перебрався до «Ньюеллс Олд Бойз», півзахисник Андрес Гуардадо вирушив до «Байєра», нападник Елдер Поштіга поїхав до «Лаціо», а захисник Адель Ремі продовжить кар’єру у «Мілані». Усі футболісти перей­шли до нових клубів на умовах оренди.

ІТАЛІЯ

Клуби із Апеннін вирішили не відставати від англійських, а тому також доволі плідно попрацювали на трансферному ринку. Найгучніше придбання зробив «Мілан», в плані проте не гравця, а тренера. Керманича Массіміліано Аллегрі змінив легендарний футболіст Кларенс Зеєдорф. Несподіваний хід з боку керівництва клубу, адже у нідерландця немає жодного досвіду керування командою. Тому поспостерігати за роботою Зеєдорфа буде ще цікавіше.

Стосовно підсилення гравцями, то міланський гранд, вдаючись до максимальної економії, взяв в оренду Майкла Есьєна із «Челсі». Вільним агентом перейшов плеймейкер ЦСКА Хонда. За іменами у «Мілані» підібрався досить солідний склад, тепер голов­не завдання для Зеєдорфа, аби усі ці гравці знайшли спільну мову між собою на полі. Стосовно втрат, то їх лише дві: молодий М’Байє Ньянг вирушив в оренду до «Монпельє», а Алессандро Матрі перебрався до «Фіорентини».

Не сачкував і чемпіон країни «Ювентус», який в останній день взяв в оренду нападника «Саутгемптона» Пабло Освальдо. Із цим трансфером постає логічне питання — що збирається робити наставник Антоніо Конте із п’ятьма сильними форвардами у команді, із яких кожен хоче грати у стартовому складі?

«Рома» зробила два якісних підсилення, підписавши обдарованого бельгійця Раджу Наінгголана з «Кальярі» та взявши в оренду Мішеля Бастоса у «Аль-Айн» із ОАЕ.

Яке ж трансферне вікно без «Інтера»? Цього разу міланський клуб здійснив два значущих переходи. Йдеться про трансфер лідера півзахисту «Лаціо» аргентинця Ернанеса до команди Вальтера Маццарі за 15 мільйонів євро. Іншим вагомим придбанням став захисник «Торіно» Даніло д’Амброзіо.

ФРАНЦІЯ

У французькій лізі 1 вже за тради­цією­ увага прикута до двох важковаговиків — ПСЖ та «Монако». Парижани здійснили доволі гучний трансфер, підписавши провідного опорного півзахисника «Ньюкасла» Йоана Кабая за 25 мільонів євро. Нині склад команди Лорана Блана набуває просто неймовірної сили, і, якщо наставникові вдасться і надалі тримати настільки згуртований зірковий колектив, ПСЖ зможе безсумнівно претендувати на перемогу у Лізі чемпіонів.

Не залишився в боргу і «Монако». Монегаски стрімголов вирішили шукати собі ще одного форварда після того, як до кінця сезону через травму вибув головний голеадор — Радамель Фалькао. Рятівником у такій ситуації має стати досвідчений Дімітар Бербатов, який перебрався до французького клубу на правах оренди із «Фулхема».

Також заслуговує на увагу і «Сент-Етьєн», який в останній день січня зумів взяти в оренду захисника київського «Динамо» Бенуа Тремулінаса. Орендна угода розрахована до кінця нинішнього сезону.

УКРАЇНА

Серед українських клубів найактивнішими на трансферному ринку були «Металіст» та «Чорноморець». Харків’яни здійснили доволі гучний трансфер, підписавши півзахисника столичного «Динамо» Андрія Богданова. Талановитий півоборонець неод­мінно має стати однією­ із ключових фігур у команді Мирона Маркевича.

Що стосується одеситів, то вони оформили одразу декілька корисних придбань. Це — Володимир Аржанов, який прийшов із вже неіснуючого «Арсеналу», Євген Опанасенко із запорізького «Металурга», Павло Ребенок із «Металіста» та Торніке Окріашвілі із «Шахтаря». Останні двоє перейшли до команди Романа Григорчука на правах оренди. Залишили «моряків» троє виконавців: Володимир Прийомов та Крісті Вангелі є вільними агентами, а Сергій Самодін перебрався до «Мордовії».

Відзначилась і «Говерла», яка взяла цілу низку футболістів. Виокремимо лише трансфери форвардів Максима Шацьких, Максима Фещука та півзахисника Олега Герасимюка.

Зазначимо і два важливих воротарських повернення. Йдеться про прихід до столичного «Динамо» Олександра Рибки після довгої дискваліфікації, та поповнення у «Ворсклі» — досвідчений страж воріт Станіслав Богуш віднині виступатиме за команду Василя Сачка.

Крім цього, скажемо, що львівські «Карпати» розпрощались із цілою групою футболістів, серед яких: Іван Мілошевич, Ігор Ощіпко, Ігор Озарків (оренда до «Олександрії»), Андрій Ткачук, Мартін Богатінов (контракт із «Стяуа») та Марселіньо (оренда «Ітуано»).

У Росії відзначимо доволі гучний трансфер нападника Саломона Рондона із казанського «Рубіна» до пітерського «Зеніта» за 18 мільйонів євро.

Якщо ж підсумовувати усе, то хочеться сказати, що нинішнє зимове трансферне вікно в Європі вийшло одним із найнудніших за останні кілька років, адже по суті жодного солідного трансферу «на фінальній стрічці» так і не відбулось.

Володимир БОБИР.