Історичне досягнення Шахтаря: стало відомо, скільки разів українські клуби перемагали в серії пенальті

Переглядів 5889
Артем Жилінський Артем Жилінський
2 голоси
Історичне досягнення Шахтаря: стало відомо, скільки разів українські клуби перемагали в серії пенальті
Футболісти Шахтаря Фото: УЄФА
У матчі раунду плей-офф проти Ренна донецький Шахтар уперше у своїй історії переміг у серії пенальті. Голкіпер донеччан Анатолій Трубін здійснив три сейви та посприяв успіху українській команді.

Раніше «гірники» двічі били післяматчеві удари з позначки, і в обох випадках зазнавали поразки. У 2002 році Брюгге переміг донеччан (4:1), а у 2016 – Янг Бойз (4:2). Ці матчі проходили у рамках кваліфікації Ліги чемпіонів.

Ці поєдинки відбувалися ще в епоху, коли діяло правило виїзного голу. Після скасування цього правила у 2021-му «гірники» вперше брали участь у серії пенальті якраз у матчі проти Ренна.

Загалом українські клуби десять разів пробивали післяматчеві пенальті та лише тричі перемагали. Окрім Шахтаря це зробили лише Чорноморець та Динамо. Одесити влітку 2013-го пройшли Шкендербеу у плей-офф раунді кваліфікації Ліги Європи (7:6), а кияни у відборі до групи Ліги чемпіонів у 1998 році перемогли Спарту (3:1).

Зазначимо, що у всіх трьох випадках матч-відповідь українська команда грала в гостях.

Наступним суперником «гірників» у 1/8 фіналу ЛЄ стане нідерландський Фейєнорд. Перший поєдинок буде для Шахтаря номінально домашнім – його команди проведуть у Варшаві.