Іван ОРДЕЦЬ: «Зустріч із «Карпатами» також фінальна»

Переглядів 116
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Центрбек «Шахтаря» демонструє самокритичне ставлення до себе й віру в майбутнє

— Іване, проти «Дніпра» ви не грали…

— Значить, поки не готовий виходити на поле в матчах такого рівня.

— Немає образи на наставника?

— Це робочий момент. Якщо на когось ображатися, то тільки на себе. Треба працювати й бути готовим, що наступного разу твоє прізвище внесуть у протокол.

— Сидячи на лаві запасних, вам було добре видно панораму подій. Отже, як би ви пояснили те, що донеччани програли дуб­лю дніпрян?

— У них і не основні футболісти хороші. Багато молодих хлопців, але вже сильних. Іще вони грали при своїх уболівальниках. Іще, мабуть, ми дещо недооцінили їх. Складно сказати… «Шахтар» мав багато моментів, реалізував лише два. Якби більше пощастило, був би інший результат.

— Завершальний тур доведеться грати в Києві проти «Карпат». Є страх, що можете пролетіти повз Лігу чемпіонів?

— Ні. Просто треба виходити й доводити, що ми сильніші. Усі в команді усвідомлюють, наскільки це важлива зустріч. Для нас вона також фінальна, як і з «Динамо» в Кубку.

— Ваша впевненість показує, що «Шахтар» не опуститься нижче другого місця, чого з ним не було з 1996 року.

— У футболі все може трапитися. Тим паче «Карпати» в цьому сезоні показували, що можуть відбирати очки в сильніших команд. Наприклад, «Динамо» в Києві не переграло їх. Однак… Сьогодні така ситуація, що нам немає чого втрачати.

— До речі, про ситуацію. Багатьом уже набили оскомину скарги гравців «Шахтаря» на львівську публіку, котра не любить їх.

— Думаю, то були емоції. Емоції після вкрай нервового матчу. Нам неприємно, що ми, граючи формально вдома, не відчуваємо підтримки публіки. Навіть більше: люди вболівають проти нас. Утім, розуміємо, що склалася така ситуація, від цього нікуди не дінешся.

— Ви, як людина «ізсередини», повинні знати, чи залишиться донецький клуб у Львові на наступний рік.

— Очевидно, так. У нас, по суті справи, іншого варіанту немає. Виходимо з того, що є.

— Наскільки складно було виконавцям «Шахтаря» пережити сезон-2014/15?

— Дуже непросто. Ми постійно в переїздах, кожен тиждень кудись летимо чи їздимо. Втома особливо відчутна тепер, коли закінчується чемпіонат… Я не застав того часу, коли команда виступала на «Донбас-Арені», партнери розповідають: це щось неймовірне! Хотілось би якомога швидше самому все відчути.

Часом «гірники» так грають, що психологічну втому дуже видно. Інколи навіть з’являється думка, що багатьох — надто бразильців — це, як то кажуть, дістало.

— Я би не став так радикально казати. Хоча би тому, що за стільки місяців ми звикли до стану справ, який склався… Може, то вам здалося після конкретного поєдинку проти «Дніпра»: на полі ми транжирили моменти, це роздратувало колектив, тому коли арбітр просвистів, усі були засмучені й розлючені. У нас професіонали в команді, які виходять із об’єктивного стану справ.

— Однак є думка, що нинішній склад «Шахтаря» не має перспектив. Основна причина — політична обстановка та пов’язані з нею психологічні фактори…

— Не розумію, на чому ґрунтується таке уявлення. Зверніть увагу: ми в усіх матчах створюємо багато моментів, маємо проблеми хіба що з реалізацією. Це свідчить про відсутність перспектив чи про зворотне?

— Підготовка до фіналу Кубка вже стартувала?

— Наперед ніколи не готуємося. Нормальний процес — це коли тренери розповідають про особливості наступного суперника. Після гри з «Карпатами» зберемося й почнемо думати про «Динамо». Для нас, повторюю, обидва поєдинки фінальні, в обох надто великі ставки.

— Знаю, що наприкінці сезону в командах, де є претендент на звання найкращого бомбардира, часом уся команда допомагає йому здобути титул. Як у «Шахтарі» в зв’язку з Тейшейрою?

— Так і є! Йому всі сприяють досягнути мети. Інколи пас іде на нього, а не на партнера в зручнішій позиції. Хочемо, щоби Алекс вийшов переможцем у змаганні. Поки він на першому місці, треба постаратися, щоби так було й після заключного туру. Віримо в нього.

Володимир БАНЯС.