Коли норвежець каже правду про «Рассєю»

Переглядів 133
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Повертаючись до теми пришелепкуватих «комерційних проектів»

Багате на скандали футбольне господарство наших північно-східних сусідів (із якими дехто в Україні дуже хоче «поріднитися») днями поповнюється свіженьким. Норвежець Ерік Хаген, колишній захисник пітерського «Зеніта» (виступав там у 2005–2008 роках) дав на батьківщині інтерв’ю виданню VG Sporten, де розповів отаку «цікавинку»: «Перед однією грою у чемпіонаті Росії нам було сказано — скинутися, щоби підкупити суддю. Я тоді встав і відповів: «Що за х… рня?! Ми й так сильніші». Але потім усе ж вирішили заплатити. І я заплатив». Отож сьогодні достоту остогидлий нам «братній народ» активно обговорює «нову» для себе тему — корупції в елітному футболі.

Ми навряд чи торкнулися б оцієї теми, позаяк іще 2 березня, на загальноредакційній нараді, вирішили в подальшому ігнорувати все, пов’язане з першістю сусідньої квазіімперії. Ви самі це помітили — те, що «УФ» уже не оглядає РПЛ, даючи тільки турнірну табличку в п’ятничному номері.

Проте минулої середи знову прорізався голос у гаспадіна Газзаєва — ідеолога т.зв. об’єднаної футбольної ліги, де, за його наміром, мають виступати наші та російські команди. Ще й як заскавучав! Ви просто уявіть, яким лицеміром, фарисеєм треба бути, щоби на довколишньому тлі, коли путінський режим брутально захопив добрячий шмат нашої території, а по всьому периметру кордону України й досі стоять майже 100000 псковських і рязанських головорізів у повній бойовій готовності (НАТО ледь не щодня наголошує на реальності окупації материкових областей нашої держави!), вголос говорити, мовляв, «ідея ОФЛ корисна для всіх, вона відповідає інтересам клубів обох країн».

Я усвідомлюю, що цей «настаящій рускій» грає відведену йому роль, за яку отримує велику зарплатню. Утім, розуміння цього може заспокоїти мозок, однак не серце: ну, як же так, скільки ми терпітимемо це, скільки ще потерпатимемо від суто моквинського «нечеловеческого хамства» (за висловом Гоголя)?..

Цього разу «УФ» пропонує зосередитися на іншому боці того, що віртуально чекає вітчизняні клуби у випадку ганебної злучки: корупція. Якщо конкретніше — йдеться про договірні матчі.

Як відомо, це зло ми вспадкували од чемпіонату колишнього СРСР: проаналізувавши численні дані, зібрані мною впродовж півтора десятиліття, можу зробити висновок, що кількість «ігор із наперед фіксованим результатом» у радянській першості завжди коливалася в межах 30–50%. І так було завжди: від овіяних романтичними легендами 1930-х до наскрізь корумпованих 1980-х.

Чому таке існувало? Аналіз причин зайняв би надто багато місця, із цього приводу можна (треба!) монографію писати. Я ж зроблю стисле резюме: корумпованість усіх, без винятку, галузей господарства колишнього Союзу була спричинена тим, що в його основі був притаманний менталітету росіян тотальний правовий нігілізм і невизнання законів, а ще — неповага до приватної власності (а ви думаєте, чому більшовизм, який проповідував «усе чуже — то спільне, тобто моє», ідеально прижився саме в душі нашого колишнього «старшого брата» й лише там?). Ну, судіть самі: хіба може нормально жити народ, який вигадав жахливе національне філософсько-умоглядне правило — «Закони існують для того, щоби їх порушувати»?!

Ось де закопаний той мерзенний собака! Саме тому я глибоко переконаний, що наші агресивні сусіди ніколи не вилікуються — вживаю це дієслово в глобальному значенні (недарма вітчизняний культуролог на прізвище Рябчук якось сказав: «Росія — безперспективна держава із цивілізаційного погляду»). І так само я впевнений: у нас усе буде гаразд, українці-бо — інші, прагнуть до законності, просто ми надто довго жили в отих підлих, отруйних умовах.

І в національний чемпіонат я також вірю. Й знаю, що договірних матчів та іншого зла у нас на порядок менше, ніж «там». А «там»…

У середині 1990-х відомий гравець Саленко повідомив, що не хоче повертатися в російську першість, бо тут кожен другий поєдинок — «запрограмований».

Десять років тому московський правдоруб із прізвищем Бубнов — екс-гравець «Спартака» та збірної СРСР — сказав, мовляв, російський футбольний чемпіонат треба ліквідувати, бо не має права на існування ліга, де 80% зустрічей наділені «фіксованим» статусом (до слова, Олександр Вікторович нині відмовляється спілкуватися з українськими ЗМІ, бо підтримує політику Владіміра Владіміравіча…).

Однак найцікавіше сталося наприкінці 2007-го: тоді в інтерв’ю (тобто публічно) тодішній керманич РФС гаспадін Мутко радісно заявив таке: «Я пишаюся тим, що цього року в нашій прем’єр-лізі дві третини матчів пройшли чесно». 2/3 — чесно, значить, 1/3 — договірняки??? При 16 учасниках третина — то 80 зустрічей із сумарних 240-а!!!

Дорогі мої, задумайтеся над цим. Невже ви хочете до них? Невже прагнете долучитися до цього зла, впустити його в себе, відтак неминуче забруднитися?!

Володимир БАНЯС.

X