Коли сміттєві баки люстрації будуть під ФФУ?

Переглядів 158
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів

Скандалом завершився Чемпіонат України з футболу серед ветеранів старше 35 років. Дві з чотирьох команд, серед яких минулорічний срібний призер, учасник Суперекубку та один із головних претендентів на найвищі нагороди у цьому сезоні не з'явилися на фінальну частину змагань. 

Якщо луцький "Ветеран-Лучеськ" не надто афішує причини невиїзду, то рівненський Футбольний клуб "Славія" не мовчить, а навпаки, прагне донести інформацію про свавілля у Федерації футболу України та Асоціації ветеранів футболу України до якнайбільшої кількості любителів футболу.

- Футбольний клуб "Славія" у знак протесту проти незаконних дій Федерації футболу України та Асоціації Ветеранів футболу України відмовляється від участі у фінальному етапі Чемпіонату України з футболу серед ветеранів старше 35 років. Організатори грубо порушули регламент, лобіюють інтереси однієї конкретної команди, ставлять суперників в нерівні умови, чим спотворюють результати турніру, нехтуючи основними принципами спорту та чесної гри, - заявив Президент рівненського футбольного клубу Горислав Літвінчук. 

Федерація футболу України продовжує жити у своїй віртуальній реальності. Все ті ж схеми та методи, розпродажу медалей та найвищих футбольних спортивних звань держави. В "Будинку футболу" все так само комфортно, як було до революції гідності у кабінетах високопоставлених чиновників двічі несудимого гаранта. Якщо вже регулярно спалахують скандали, то з нашою збірною, чи командами-грандами, то уявіть яке болото в тих змаганнях, за якими не стоять олігархи та нардепи. Там де грають, працюють та вкладують гроші люди, які насправді є фанатами та меценатами футболу, і в яких, дії та рішення ФФУ та її структурних підрозділів не те що зовсім відбивають бажання до наймассовішої гри, а скоріше надихають зібратися разом та підвести до "Будинку футболу" декілька сміттєвих баків та провести люстрацію. І, якщо нічого не зміниться найближчим часом, то урочиста естафета TRASH BUCKET CHALLENGE дуже скоро докотиться до Лабораторного провулку 7а.

Цього разу "відзначилась" Асоціація ветеранів футболу України, яка під чіткім керівництвом ФФУ проводить змагання серед ветеранів футболу. Там все серйозно: у п'яти вікових групах чемпіонати, кубки, суперкубки. Тож є де "розігнатися" та проявити "політ думки". Детальніше можна ознайомитись з її діяльністю на сайті ФФУ. Керують цією благородною організацією без перебільшення, іронії та сарказму видатні легенди українського футболу Володимир Трошкін, Володимир Мунтян, ну і Віталій Кулібабенко, який фактично і виконує усю роботу в асоціації.

Що таке змагання серед ветеранів футболу? В них беруть участь ті люди, які, реально, усе своє життя віддали грі мільйонів, хтось став світовою легендою, а когось упізнають лише в своїй області чи населеному пункті, але це ті люди, якими захоплюються та поважають від малого до великого, і тим більше, вони заслуговують на гідне ставлення від чиновників усіх рівнів, в тому числі і з ФФУ. Це люди, які незважаючи на свій вік, продовжують займатися улюбленою справою та надалі популяризувати футбол, хоча спокійно могли б спочивати на лаврах, чи навіть йти у політику. Не дадуть збрехати ветерани футболу київського "Динамо", що їх матчі на стадіонах України переважно збирають більше глядачів та вболівальників футболу, ніж ігри місцевих команд першої, чи другої ліги, не кажучи вже про аматорські змагання. Щоправда якраз ветерани київського "Динамо" не беруть участі у Чемпіонаті України, напевно, "вони щось знають". А що не знають, то ми розкажемо, і є про що.

Найпрестижнішими ветеранськими змаганнями вважається Чемпіонат України серед ветеранів старше 35 років. Це наймолодша вікова категорія, відповідно в ній грають мало не діючі футболісти та зірки, які ще "на слуху" та "на ходу". Минулих років в Україні було два таких потужних клуби - це "Рішельє" з Одеси та кримський "КСГІ". Саме ці дві команди, останні чотири роки по черзі перемагали один одного у фіналі змагань. Минулого року цей "баланс сил" стрімко та впевнено порушила рівненська "Славія", яка у півфіналі турніру двічі (вдома та в гостях) перемогла одеситів, тим самим, позбавивши останніх місця у фіналі. У 2014 у розклад сил у українському ветеранському футболі внесла геополітична ситуація. Звісно, що в цьому сезоні сімферопільска команда участі в змаганнях не бере, і одесити аж ніяк не можуть змарнувати нагоди встановити абсолютну гегемонію у ветеранському футболі України.

Головним документом Чемпіонату України з футболу серед ветеранів, як і будь-яких інших змагань - є Регламент проведення турніру (з яким Ви можете ознайомитись на сайті ФФУ, або ж у нас за цим посиланням).

Звісно, що аксіома для участі футболіста в тій чи іншій ветеранській команді - це є його вік. Але в федерації футболу вирішили навіть цим постулатом знехтувати. Про вік чітко написано у Регламенті Чемпіонату і розіграшу Кубку України з футболу серед команд ветеранів на 2014-2017 рр. Стаття 7 (Учасники змагань) п. 4. Чемпіонат проводиться в п`яти вікових категоріях: До змагань допускаються : - футболісти, яким на рік проведення змагань незалежно від дня і місяця року народження виповнюється 35, 40, 45, 50, 55 років. Натомість, у зональних змаганнях до участі в іграх за тернопільську команду "Ветеран Креатор Буд", був допущений Ігор Гуда (профайл футболіста на сайті ФФУ https://www.ffu.org.ua/ukr/tournaments/prof/46121/ ). На час проведення матчів йому ледь виповнилося 34 роки(03.03.1980). У Асоціації ветеранів футболу, кажуть, що це виключення з правил, бо ця людина є президентом клубу та вкладає в нього кошти. Звісно, справа Ігоря Гуди дуже благородна, і побільше б таких меценатів, але допустивши цього футболіста до змагань Асоціація ветеранів футболу України зробила прецендент, якому ніколи не було аналогів у ветеранському українському футболі та, мабуть, і світовому. Цілком можливо, що вже наступного року з'явиться команда, в якій засновниками та президентами будуть Євген Коноплянка, Андрій Ярмоленко, Олег Гусєв та інші, і вони також вимагатимуть допустити їх до змагань серед спортсменів СТАРШЕ 35 РОКІВ, бо прецендент є, і якщо одному можна, то чому решті заборонено. Подібним рішенням Асоціація ветеранів футболу України фактично знищила принцип проведення ветеранських змагань.

І якщо вищезгадані маніпуляції Асоціацією ветеранів футболу України не призвели до катастрофічних наслідків (команда Тернополя в зональних змаганнях зайняла останнє місце, і до фінальної частини не потрапила), то зміни регламенту в процесі проведення турніру, а точніше за декілька днів до старту фінальної частини не можуть залишатися непоміченими. Пригадується другий Чемпіонат України з футболу у Вищій лізі серед команд ПФЛ, тоді вперту боротьбу за медалі вели "Динамо" та "Дніпро", в очних зустрічах перевагу мали дніпропетровці, а турнір команди завершили з однаковими показниками (ігри, виграші, нічиї, поразки, очки), і лише завдяки сумарній кращій різниці забитих та пропущених м'ячів перше місце отримали столичні футболісти, таким чином "Дніпро" до цього часу так і не зміг жодного разу приміряти золоті медалі чемпіонату. Вже наступного року в українському футболі ввели поняття "Золотий матч" (Якщо дві команди набрали однакову найбільшу кількість очок в усіх матчах чемпіонату, чемпіон України визначається у «Золотому матчі» між цими командами на нейтральному полі). От уявіть, якби перед заключними турами вищезгаданого другого чемпіонату, ПФЛ раптом вирішили змінити регламент, і ввести "золотий матч" вже в поточному сезоні, або змінити додаткові показники визначення місць, де пріоритетними ставали б "очні зустрічі" (там "Дніпро" за рахунок голу на виїзді мав перевагу). Ви вважаєте це неможливим? Мусимо Вас здивувати, це реальність, і це не буремні дев'яності, а 2014 рік! 

У Чемпіонаті України серед ветеранів 2014 у віковій групі старше 35 років (а фактично 34) стартували дев'ять команд, які згідно регламенту провели зональні змагання, і визначились чотири фіналісти - це "Славія" (Рівне), "Рішельє" (Одеса), "Металург" (Запоріжжя) та "Ветеран-Лучеськ" (Луцьк). Усе згідно Статті 5 "Система проведення змагань" для ветеранів вищезгаданого регламенту. Кожна по своєму команда готувалась до фінальної частини, яка мала проводитись згідно тої ж статті 5 п. 8. При проведенні фінального турніру, в якому приймають участь чотири команд, ігри проводяться по круговій системі з урахуванням “ золотих очок ” команд, які були здобуті в півфінальній грі між ними. Виходячи з обставин, та консультації з командами формат фінального турніру може бути змінений рішенням керівництва АВФУ. Місце проведення турніру на конкурсній основі визначає виконком АВФУ.

І тут починається сюрреалізм. 13 жовтня на адресу Рівненської обласної федерації футболу приходить факс наступного змісту (фотокопія додається): "Відповідно Рішення Виконкому АВФУ від !!!10 серпня!!! 2014 року (нагадуємо, що факс прийшов 13 жовтня), змінено формат Регламенту фінальної частини чемпіонатів України серед ветеранів. По узгодженості (?) з клубами, команди півфінальних груп збираються в одному місці відповідно займаних місць переможця та наступні місця визначаються шляхом стикових ігор. Переможець чемпіонату у віковій групі 35р визначається шляхом проведення "плей-офф"(???). Рішенням Виконкому АВФУ фінальний турнір чемпіонату 35р пройде в м. Одеса в період 18-19 жовтня 2014 р.". Далі йде кубкова сітка змагань згідно якої у півфіналі грають Рішельє та Ветеран-Луцьк, а "Металург" зустрічається зі "Славією". Відповідні контактні та вихідні дані з підписом Президента АВФУ В. Трошкіна.

Хоч регламент Чемпіонату України з футболу серед ветеранів, і містить в собі купу "захисних" пунктів, на кшталт: "Порядок формування груп групового етапу чемпіонату, порядок виходу команд до фінального етапу визначається керівництвом АВФУ окремим положенням після надання заявок команд на участь у змаганнях, та консультацій з учасниками змагань.", чи "Виходячи з обставин, та консультації з командами формат фінального турніру може бути змінений рішенням керівництва АВФУ", ФК "Славія" ОФІЦІЙНО повідомляє, що жодних "консультацій" та повідомлень навіть у УСНОМУ телефонному режимі щодо зміни формату проведення фінального етапу до команди не надходило, так само, як і документів чи рішень Виконкому АВФУ до Рівненської обласної федерації футболу, що можна перевірити за журналом вхідної документації. Більше того, факт прийняття такого рішення на виконкомі 10 серпня взагалі виглядає сумнівним, і більше схожий на підробку документів, за яке наступає кримінальна відповідальність. Це випливає з наступного:
- Ніякої "узгодженості з клубами" не було!
- Команда Одеси стала фіналістом лише після проведення півфінального відбіркового турніру, який відбувся наприкінці вересня. Тому, рішення про проведення "фінальної частини" в Одесі було прийняте або "заднім числом", або ж в АВФУ ще задовго до початку чемпіонату знали, що одеська команда гратиме у фінальній частині, а це вже наштовхує на більш серйозні наслідки, ніж "підробка документів".
- А зміна системи проведення змагань із "колової" на "кубкову" - це однозначний фарс, про який рівненська команда дізналась лише 13 жовтня, отримавши факс із столиці.

Як воно було насправді, розповів Президент ФК "Славія" Горислав Літвінчук: "В липні ми провели зональні змагання у Рівному, і нам тоді повідомили, що за їх підсумками наша команда гратиме у фінальній частині, маючи три "золотих" турнірних очки. Ми, НАГОЛОШУЮ, ПОСТІЙНО були на зв'язку із керівництвом АВФУ, і про жодні зміни в системі проведення розіграшу нам навіть не натякали. Ми готувалися до фінальних змагань і чекали суперників. Спершу після Дня Незалежності нам повідомили, що відбулися ще одні зональні ігри, де "відсіявся" криворізький "Ветеран". Знову ж таки, жодних натяків про зміну формату фінального турніру. В свою чергу, ми цікавилися, чи не буде якихось для нашої команди додаткових ігор, адже за логікою усі шість команд відіграли "зони", і треба тепер визначити четвірку фіналістів. Нас заспокоїли, сказали, що ми у фіналі з трьома "золотими" очками, і щоб ні про що не хвилювалися, а це вже був кінець серпня. Півфінали повинні розіграти інші чотири команди, які визначать двох Ваших суперників. Щодо місця проведення вирішальних матчів, то нас запевнили, що ігри скоріш за все відбудуться на нейтральному полі, за можливістю, рівновіддаленому від усіх команд-учасниць. А далі почалося щось незрозуміли, ніби в тумані. Визначились фіналісти "Рішельє" та "Металург", але у півфіналі вони між собою не грали, і нам сказали, що вони стартуватимуть без "золотих" очок, що вже виходить за межі логіки. Потім, близько двох тижнів, аж до 13 жовтня нас "готували" до фінальної частини, яка мала відбутися у Вінниці, і обіцяли надіслати офіційний документ з понеділка. Ще раз повторюся, про зміну системи розіграшу фінальної частини, не було сказано а ні слова. І от 13 жовтня ми отримуємо такий факс... У телефонному режимі ми намагалися з'ясувати, що насправді відбувається, на що так і не отримали якоїсь внятної відповіді. Чесно кажучи, бажання продовжувати розмову та роботу з цими "ділками" у мене більше не було. Я, як Президент ФК "Славія" офіційно заявляю, що прийняв рішення в знак протесту на дії АВФУ та ФФУ проігнорувати фінальну частину Чемпіонату України з футболу серед ветеранів. Більше того, якщо найближчим часом у центральних владних футбольних органах не будуть зроблені висновки та прийняті відповідні рішення, щодо об'єктивного та справедливого відношення до УСІХ учасників змагань та поваги до загальних принципів чесної гри, то ФК "Славія" надалі не буде брати участі у жодних змаганнях під егідою АВФУ".

До слова, замість запланованих чотирьох ігор, у фінальній частині в Одесі, відбулася лише одна гра - фінал. Більш ніж прогнозовано місцевий "Рішельє" розгромив запорізький "Металург" з рахунком 4:1. І став Чемпіоном України серед ветеранів старше 35 років... хоча, кому потрібне "таке" звання, за таких умов, здобуте таким шляхом...

fcslavia.at.ua