КОЛУМБІЙСЬКИЙ ЗАРУЧНИК

Переглядів 148
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Колумбійський півзахисник Рохер Каньяс не зіграв жодного офіційного матчу за донецький «Металург», зате набув чималої популярності, а його історія виявила білі плями в діяльності донеччан

Донецький «Металург» усіляко приховував, що може підсилитися півзахисником «Шахтаря» з Караганди Рохером Каньясом. Коли наприкінці минулого року з’явилися перші згадки, що український клуб планує підписати 23-річного колумбійця, я особисто телефонував у донецький клуб перевірити цю інформацію, але мені нічого конкретного не сказали. Проте згодом донецький «Металург» не став приховувати, що підписав контракт із перспективним легіонером. На подив, за якийсь час «Металург» вустами лікаря Дмитра Лисицина відмовився від трансферу футболіста. «Раніше ми справді підписали контракт із Каньясом, але він набуває чинності лише після ретельного медичного обстеження, яке виявило наявність у гравця лише однієї нирки. Після цієї ситуації керівники футбольного клубу «Металург» вирішили, що Каньяс не захищатиме кольори нашого клубу».

Та на цьому історія не закінчується — агент Каньяса Михайло Лєбєдєв зазначає, що його клієнт щороку обстежувався в провідних клініках Європи, Росії, Туреччини, ніде ніколи не було виявлено чогось такого, що загрожувало би його здоров’ю й завадило би грати у футбол.

— Із спортивним директором клубу Варданом Ісраеляном були обговорені всі питання і строки переходу, — зазначає Лєбєдєв у інтерв’ю казахстанським ЗМІ. — Карагандинський «Шахтар» у той час готувався до поєдинку групової стадії Ліги Європи з «Маккабі» (Хайфа) в Ізраїлі. Усім відомо, що ізраїльська медицина вважається однією з найкращих у світі. Було запропоновано, щоби лікар «Металурга» прилетів у Ізраїль і провів медогляд Каньяса. Донеччани відмовилися й підписали контракт із футболістом.

Але після того, як контракт Каньяса з «Металургом» був підписаний, почалися «рухи» з боку представників донецького клубу. 14 січня звідти був надісланий документ про розірвання контракту з гравцем за медичними показниками, начебто, виявилося, що в Рохера всього одна нирка. Справді, у вісім років він отримав сильний удар по нирках, була проведена операція. Одна з них була частково вилучена. Але є багато прикладів, коли гравці успішно виступали й без однієї нирки, приміром, варто згадати російського футболіста Валерія Мінька. Це не завадило й Каньясу в майбутньому виступати за молодіжну збірну Колумбії, грати в прем’єр-лізі Росії, на груповому етапі Ліги Європи та в кваліфікації Ліги чемпіонів.

Відхилення Рохера дозволяли йому виступати на найвищому рівні. Із нами намагалися вести переговори про зниження суми контракту тощо. При цьому Каньяс продовжував залишатися в розташуванні донецького клубу. «Хворий» Рохер узяв участь у контрольному поєдинку з «Арау», забив переможний м’яч і був найкращим на полі. Після цього до нас почали підходити з пропозиціями про відновлення контракту «Металурга» з футболістом.

Головне, за трансфер Рохера Каньяса в донецький клуб у нас просили певні відсотки для керівництва «Металурга». У футболіста відібрали паспорт, змушували відновити контракт. Коли я приїхав, почали чинити тиск і на мене. Ми провели дослідження ще в кількох клініках. Висновок: Каньяс може грати у футбол. Але коли ми відмовили «Металургу» у відновленні контракту з гравцем, нам довелося викуповувати в клубу його паспорт! Документ коштував 1450 євро, які були передані начальнику донецької команди Анатолію Сорокіну. Він при мені телефонував спортивному директору «Металурга» Вардану Ісраеляну, той сказав, щоби він не віддавав паспорт Рохера, поки ми не заплатимо готівкою. Нібито, у цю суму ввійшло проживання, харчування Каньяса, його тренування в донецькій команді. Такого я не бачив ніде — в жодному клубі, в жодній країні!

Звичайно, я буду тільки радий, якщо ці гроші підуть на користь донецькому клубу. Але навіщо вони при цьому поливають футболіста брудом? Гравець здоровий, бере участь у матчах на високому рівні. Краще би перейнялися правильним веденням справ у своєму клубі. І не намагалися поповнювати за рахунок трансферів свої особисті кишені…

Їхні дії вкладаються в політику клубу. Якщо футболіст хворий, і з ним вирішено розірвати контракт — чому він тренується з командою, грає за неї? Навіщо його паспорт вилучати?! На Рохера чинився серйозний тиск — від нього вимагали відновити контракт. Коли я приїхав, довелося переїхати з Каньясом в інший готель. Усю відповідальність за це несе спортивний директор «Металурга» Вардан Ісраелян.

«Майже в кожного спортсмена є якісь відхилення в організмі — грижі, різні неприємності з суглобами й так далі. Каньяс вигравав із «Шахтарем» чемпіонат країни, брав участь у перемозі над «Селтиком», виступав у груповій стадії Ліги Європи, зібрав безліч індивідуальних нагород у різних номінаціях за підсумками минулого сезону. У нас восени були пропозиції з двох клубів російської прем’єр-ліги, всі топ-клуби Казахстану хотіли бачити Рохера у своєму складі», — зазначив наостанок агент Каньяса.

Після історії з донецьким «Металургом» гравець підписав контракт із «Астаною», а агент футболіста побажав донецькому «Металургу» провести бодай один матч на тому рівні, на якому виступав Каньяс.

Наостанок: «УФ» усіляко намагався почути позицію донеччан, але Вардан Ісраелян не відповідав на телефонні дзвінки.

Сергій ТАЛИМОНЧИК.

X