КРАЩЕ ГОВОРИТИ ПРО ПОЗИТИВ, НІЖ НЕГАТИВ

Переглядів 219
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів

Мирослав СТУПАР,
екс-арбітр ФІФА.

«Волинь» — «Говерла». Віктор Швецов у цілому впорався з роботою. Єдиний суперечливий момент відбувся за участі Віталія Гошкодері, якого трохи затримали на самому куті штрафного. Суддя був поруч і вирішив, що це не те порушення, що тягне на 11-метровий удар. Це його право так вважати. Але затримку за футболку чітко було вид­но, тільки після цього гравець «Волині» ще не впав, а відчув, що його підштовхнули, і після паузи вирішив рухнути на газон. Неоднозначний епізод.

«Іллічівець» — «Шахтар». Юрій Вакс мав сумніви, проводити матч чи ні, але поле лише місцями було непридатним. Тоді як на більшій частині поля можна було грати, і переносити матч на інший термін було б нелогічно з урахуванням уболівальників, що прийшли підтримати своїх улюбленців, і, власне, суперників, що серйозно готувалися до матчу. Ваксу довелося працювати у важких кліматичних умовах. Гра була достатньо жвава, тим більше «Іллічівець» вів у рахунку, але два призначених пенальті, які не викликають сумнівів, змінили ситуацію. Арбітр правильно визначав правопорушення і вів гру в необхідному руслі.

«Карпати» — «Дніпро». Ніяких питань до арбітражу. Олександр Дердо відсудив на належному рівні, а переміг сильніший.

«Ворскла» — «Металург» Зп. Зрозуміло, що Олександр Голов­ков — дебютант прем’єр-ліги, і йому не завжди вдавалося вписатися в ритм матчу. Гра не була жорсткою, але мали місце пропуски окремих правопорушень. Серйозні питання викликав момент, коли арбітр не зарахував гол «Металурга», на що звернув після матчу увагу головний тренер запоріжців Сергій Пучков. У цій ситуації повтори не дають чіткої відповіді, була гра рукою чи ні. З того ракурсу, що нам показали по телебаченню, здалося, наче м’яч потрапив у груди гравцю «Металурга». Але Головков вирішив, що мала місце гра рукою, і гол не зарахував. Багато він говорив з футболістами: у випадку з Павлом Ребенком на 57-й хвилині показав на кишеню, що збирається показати картку півзахиснику «Ворскли», але потім пригальмував і вирішив обмежитися усним зауваженням. Страшити футболіста картками — не метод. Такі дії треба наперед прораховувати, і, якщо робити, то впевнено.

«Зоря» — «Севастополь». Євген Арановський — досвідчений арбітр, і ця гра не була для нього складною. Арбітр гідно провів матч і повністю розібрався з першим і другим попередженням Сергія Симоненка. Усім відомо, що цей виконавець — один з найагресивніших у нашому чемпіонаті, і в Луганську арбітр справедливо нагородив його «гірчичниками» за надмірну грубість.

«Арсенал» — «Динамо». Матч не був важким для арбітражу. Юрій Можаровський спокійно відсудив і не зробив якихось зайвих помилок.

«Металург» Д — «Таврія». Не було особливих зауважень до арбітра Юрія Фощія, який правильно призначив пенальті. Можливо, захисник ненавмисно хотів зіграти рукою, але так вийшло, що він нахилився і підгріб під себе м’яч, що потрапив до нього. Справедливий 11-метровий, який зрештою не був реалізований.

«Металіст» — «Чорноморець». Дмитро Кутаков має достатній авторитет в прем’єр-лізі і підтверджує це рівнем арбітражу. Достатньо численні попередження, що видав Кутаков, не викликали сумнівів, добре він розбирався в усіх ситуаціях. Більше того, зумів управляти грою, враховуючи її дух. Наприклад, на 39-й хвилині Павло Кутас абсолютно справедливо заробив «гірчичник» за дуже грубий фол, коли стрибнув у ноги супернику, а на 69-й хвилині той-таки Кутас зірвав небезпечний прохід Марко Девича, і арбітр мав підстави показати захиснику «Чорноморця» другу жовту картку і достроково відправити у роздягальню, але не зробив цього. Ця картка не була обов’язковою, і, напевно, Кутаков розумів, що може змінити розклад сил на полі.

Хочу додати, що останні тури пройшли без суддівських скандалів, за справедливого арбітражу. Щоправда, треба зробити поправку, що не було якихось занадто суперечливих моментів. Ну і добре, що їх не було, адже за будь-яких обставин краще говорити про позитив, ніж негатив.

X