«Ми відговорили Ахметова»: розкриті прізвища улюблених гравців, яких зміг і не зміг придбати президент Шахтаря

Переглядів 4190
Данило Моісеєнков Данило Моісеєнков
3 голоси
«Ми відговорили Ахметова»: розкриті прізвища улюблених гравців, яких зміг і не зміг придбати президент Шахтаря
Ринат Ахметов. Фото: ФК Шахтар
Колишній селекціонер Дніпра (2000-2001) та Шахтаря (2001-2023) Олексій Чередник розповів про те, наскільки президент донецького клубу Ринат Ахметов впливає на трансфери «гірників».

Легенда Дніпра та колишній селекціонер Шахтаря Олексій Чередник сказав, яку роль президент донецького клубу Ринат Ахметов відіграє у трансферах.

Зокрема, він підтвердив, що бразильця Бернарда, який став найдорожчим підписанням в історії «гірників» (25 мільйонів євро) особисто запропонував узяти Ахметов, а також розповів історію щодо трансферів Андрія П'ятов та Богдана Шуста.

«Так, а ще Вілліана. Це ініціатива президента Шахтаря. Ми Бернарда вели, починаючи з 17 років, але потім, порадившись колективом, вирішили його не брати. Ахметов особисто наполіг на його кандидатурі.

Коли вирішувалося питання щодо П'ятова і Шуста, Ахметов викликав нас до себе з Володимиром Плоскіною (головний скату Шахтаря до 2010 року – прим. «УФ») о першій годині ночі. Ми поїхали, у нас була розмова. Пам'ятаю, сказали тоді Ринату Леонідовичу, якщо візьмемо їх двох, то воротарську тему закриємо років на 15».

Окрім цього, Чередник сказав, чому Шахтар так і не підписав Коноплянку до від'їзду Євгена у Європу попри те, що тодішній головний тренер команди Мірча Луческу хотів бачити укрїнця.

«А навіщо? Він Шахтарю не потрібен був. Скажу більше, його й Ахметов хотів бачити в Шахтарі, але ми відговорили. Сказали з Плоскіною тоді Ринату Леонідовичу: «Який Коноплянка? Ви що? Це не гравець високого рівня, виїжджає лише на чистих м'ячах».

У Шахтаря мета – виграти Лігу чемпіонів. Там боротьба. А що Коноплянка? Пробіг, прибрав м'яч під праву ногу – і все. Ну, перекриють його, що далі? До речі, такого ж плану і Ярмоленко».

Також ексфутболіст Саутгемптона (1990-1994) розповів про свої відносини з Ахметовим та відповів, чи міг він просто взяти й зателефонувати президенту клубу?

«Звичайно. Наприклад, коли вирішувалося питання щодо Тараса Степаненка і Сергія Кривцова, я набирав не Палкіна, а відразу Ахметова. Сказав йому: «Ринате Леонідовичу, цих хлопців треба забирати».

Він запитав: «Ти за них відповідаєш?» – «Так». Він нам довіряв. Якщо потрібно, завжди дзвонив сам, а потім вирішував усі питання. Ну, і зустрічалися, звісно, ми на вшануваннях з приводу виграшу медалей і ювілеях клубу», – сказав Чередник в інтерв'ю сайту FanDay.net.

  • У якості селекціонера Шахтаря Олексій працював з 2001-го по 2023-й.
  • Також Чередник працював на посаді селекціонера Дніпра з січня 2000 по грудень 2001 року.
  • Ахметов є президентом Шахтаря з 1996 року.