Мілетій БАЛЬЧОС: «Хочеться, щоби ми нарешті досягли стабільності»

Переглядів 270
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Керівництво Професіональної футбольної ліги підбило підсумки осінньої частини чемпіонату

По сусідству з вируючим у пристрастях Майданом, у тихому офісі з вузькими коридорами й щільно розміщеними кабінетами керівниц­тво Професіональної футбольної ліги зібралося підбивати підсумки осінньої частини чемпіонату. Сам захід обіцяв мати цілком ординарний характер: очікувалася доповідь президента Мілетія Бальчоса, доповнення його заступників, протокольні запитання тощо. Однак поя­ва головного «винуватця» зібрання кардинально змінила порядок денний.

Мілетій Володимирович першим увійшов до зали, й у звичному для себе стилі гучно привітався з усіма присутніми. Президент утримався від усталеної, формалізованої форми доповіді й відразу попрохав почати із запитань, мовляв, «мені буде цікаво почути ваші запитання й, напевне, ще цікавіше на них відповісти, тому прошу…». До того ж, організатори завчасно роздали присутнім брошурки зі зведеними статистичними даними, щоби не обтяжувати очільника ПФЛ зайвий раз озвучувати сухі цифри. Таким чином чітко регламентована прес-конференція враз перетворилася на такий собі прес-клуб у невимушеному форматі «запитання-відповідь».

У ПЕРЕДЧУТТІ ПОПОВНЕННЯ

Головною новиною, що пролунала з уст президента, певне, стала звістка про досить таки численне поповнення у сім’ї професіональних футбольних клубів. «На сьогодні 5 учасників уже подали всі потрібні документи для проходження процедури тестування, ще один клуб наразі готує всі необхідні для цього папери». Спершу називати ці команди Мілетій Володимирович не став, та, порадившись із колегами, вирішив оприлюднити ймовірних новачків. Таким чином, бажання виступати в другій лізі висловили «ОДЕК» із Рівненської області, «Зоря» із селища Білозір’я Черкаської області, «Коростень» із однойменного міста на Житомирщині, «Барса» із Сум, а також сумнозвісна ялтинська «Жемчужина» й не менш багатостраждальний «Кривбас». Саме поява у цьому списку останнього й викликала найбільший резонанс.

Ініціатором відродження клубу став його колишній президент Сергій Поліщук. Команда вже подала в ПФЛ відповідну заявку на участь у турнірах. Криворіжці мають намір отримати статус «професіоналів» у обхід аматорського чемпіонату, де їм потрібно було би зіграти мінімум три сезони.

«Утворюється абсолютно нова структура. Я маю на увазі й з точки зору адміністрації, керівництва клубу. Це буде абсолютно нова команда», — запевнив президент ПФЛ.

«І для того, щоб їй досягти того рівня, на якому був «Кривбас», тобто — рівня прем’єр-ліги, вони прой­дуть отой шлях, який мають прой­ти. Тобто: друга ліга, перша ліга, прем’єр-ліга», — додав Бальчос.

Щодо інших можливих новачків, то вже по завершенні офіційної частини виконавчий директор ПФЛ Сергій Макаров запевнив, що білозірська «Зоря» має всі шанси успішно пройти атестацію.

— У тому, щоби «Зоря» й надалі розвивалася, є зацікавлені люди. А це — головне. Базис у клубу є, й доклавши певних зусиль він зможе отримати статус професіонального. Приміром, коли у Черкасах відбувалася реконструкція стадіону, «Славутич» приймав домашні матчі саме в Білозір’ї, тому й інфраструктура там на належному рівні».

— А як щодо спортивної складової: чи демонструє команда стабільний результат?

— Якщо не помиляюся, «Зоря» вже не перший рік займає перші сходинки в регіональних аматорських змаганнях. Команда там сильна, й позмагатися з командами другої ліги їй до снаги. Звісно, доведеться наростити м’язи, але за бажання все можливо.

Найменш оптимістичні прогнози очікували ялтинську «Жемчужину». Президент ПФЛ попередив: «Якими би фінансовими ресурсами клуб не розпоряджався, гадаю, що ялтинцям буде дуже тяжко пройти процедуру атестації».

СТАБІЛЬНІСТЬ НАМ ТІЛЬКИ СНИТЬСЯ

Очікування значного поповнен­ня породило й іншу проблему. Імовірне збільшення кількості команд другої ліги до 22 може поставити під сумнів доцільність проведення змагань у монолітній лізі, яка була запроваджена лише цього літа. Тобто, від ледве не головного здобутку минулого міжсезоння, який зібрав чимало схвальних відгуків, уже через рік можуть відмовитися. А значить другу лігу знову чекатимуть зміни та новації.

«Пам’ятаєте, про минулий сезон ми теж говорили, що він був експериментальним? Цього року ми також починаємо розмову про якісь експерименти. І зрозумійте мене, зараз я також не можу ствердно сказати, чи все буде в такому ж форматі, як і нині, чи нас знову очікують експерименти. Ви запитаєте, чому? Якщо до другої ліги додадуться ще 6 і стане 22 команди, то ми будемо голову ламати, чи доцільно проводити змагання в монолітній групі, чи все ж варто підшукати якісь інші варіанти. Так чи інакше, остаточне слово буде за клубами. Це стане відомо, можливо, ближче до початку весняної частини», — зазначив очільник Ліги. Пан Бальчос також додав: «Особисто мені не хотілося, щоби й наступний сезон був експериментальним. Мені, найперше, хотілося, щоби ми вже досягли стабільності й мали якийсь усталений формат змагань».

ЗМАГАННЯ РОЗВИВАЮТЬСЯ — ТРИБУНИ ПОРОЖНІЮТЬ

Із відвідуванням на стадіонах складається парадоксальна ситуація. Змагання стають цікавішими, боротьба стає запеклішою, а відвідуваність уже третій рік поспіль стабільно скочується. Якщо минулої осені середня відвідуваність у другій лізі складала 739 осіб за матч, то після об’єднання двох груп цей показник зменшився до 651.

Однією з основних причин такої невтішної тенденції, на думку Мілетія Володимировича, є недостатня робота клубів із уболівальниками. «Зізнаюся, ми справді сподівалися, що формат однієї групи має поліпшити глядацький інтерес. Нам здавалося, що всі ці обставини викличуть його. Я вважаю, що тут насамперед недостатня робота клубів із уболівальниками в плані створення комфортних умов на трибунах. По друге, всі ці петарди, фаєри, вигуки й інші речі, що ніяким чином не пов’язані з уболівальницькою культурою. Вони відлякують людей від відвідування матчів. Я спілкуюся з людьми, цікавлюся їхньою думкою з цього приводу, а мені говорять: «Сам, може, й піду, а ось сім’ю я туди не поведу точно!». Позначається тут і рівень інфраструктури: стадіо­ни повинні мати нормальні умови, щоби туди хотіли приходити глядачі».

Не знімає відповідальності президент і з себе. «Нам потрібно вчити клуби працювати з уболівальниками. Так, ми провели 3 чи 4 виїзних семінари, щоби показати, пояснити, яким чином потрібно створювати комфортні умови для вболівальників на трибунах, але цього явно недостатньо. Потрібно активно співробітничати із фан-клубами, з Ultras, і в цьому напрямі потрібно продов­жувати працювати».

Утім, зниженню відвідуваності матчів першої та другої ліг є й цілком об’єктивне пояснення. «На мій погляд, якщо подивитися підсумки відвідуваності матчів у прем’єр-лізі, то там тільки 3–4 клуби мають позитивний показник, у інших прослідковується падіння цих показників порівняно з минулорічними. Я вважаю, що це деякою мірою — негативний фактор для всього українського футболу: спад інтересу до команд, які не є топовими та особливо до футболу першого й другого дивізіонів», — зазначив президент ПФЛ.

Тут варто зазначити, що загалом суспільний інтерес до змагань у нижчих дивізіонах країни суттєво зріс за останні роки. Щоправда, найперше, за рахунок прямих трансляцій на телебаченні. Лише вісім із двад­цяти трьох поєдинків за участю команди ПФЛ мали нижчі показники переглядів, ніж середньостатистичні на каналі.

Перший віце-президент ПФЛ Ігор Шам пояснює спад відвідуваності стадіонів нелегким періодом для країни. «Час такий. Люди апатичні, не хочуть нікуди йти, виходити, відриватися від буденних справ. На телебаченні інтерес до першої ліги є, його можна порівнювати з матчами прем’єр-ліги, а ось на стадіонах — порожньо».

УЧІМОСЯ ЗАРОБЛЯТИ

Президентом ПФЛ Бальчосом уже неодноразово порушувалася тема слабкого менеджменту в клубах ПФЛ. Не оминув тему він і цього разу. Причому Мілетій Володимирович наголошував, що фінансові негаразди клубів — наслідок одвертого небажання команд зароб­ляти реальні кошти. «Ми провели моніторинг, і виявилося, що навіть не всі клуби мають маркетологів. Тобто немає людей, які безпосередньо повинні шукати можливості заробляти. Про яку стабільність після цього можна говорити?».

Різкіше на цю тему висловився перший віце-президент ПФЛ Ігор Шам. У окремій розмові Ігор Анато­лійович пояснив особливості співпраці з титульним спонсором ліги компа­нією FavBet, наголосив на необхідності пошуку спонсорів.

— Ми ростемо. Робимо невеликі й поступові кроки. Отримали 1 мільйон прямих, живих грошей від спонсора. Це не якісь подачки з барського плеча, як було раніше, коли хтось із олігархів кине копійку й потому. Це — повноцінний бізнес-проект.

— А зі сторони FavBet задоволені такою співпрацею?

— Якщо згодні співпрацювати надалі, значить користь із того отримують. Так, вони заплющують очі на різні недоробки, огріхи, й за це їм величезна подяка. Там також зацікавлені, щоб український футбол зростав і надалі. Але й клуби повинні, врешті, навчитися виконувати свої контрактні зобов’язання.

— Про які саме зобов’язання йдеться?

— Та вони елементарні! Помістити на форму логотип, установити банери тощо. Але не всі клуби навіть це сумлінно виконують. Ну так же конт­ракти не укладаються, це ж несерйозно. Варто додати, що ми співпрацюємо й з іншими спонсорами. Так, у нас контракти на незначні суми, але це ж реальні гроші.

Зібрання тривало понад годину, тож за цей час встигли обговорити й господарські питання, наприклад, зменшення орендної плати офісного приміщення, функціонування сайту, співпрацю зі ЗМІ, торкнулися гострого питання хмельницького «Динамо» й наостанок вручили випускникам Школи спортивної журналістики при ПФЛ дипломи.

Віталій КРИЖЕВСЬКИЙ.

X