Момент із Другим голом Калинича — дискусійний

Переглядів 157
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Мирослав СТУПАР, екс-арбітр ФІФА.

«Шахтар» — «Волинь». Тур видався вдалим для арбітрів, які мало помилялися. Це дуже радує. Що стосується даного матчу, ніби рахунок і великий, але це все сталося в кінці, а до цього був достатньо напружений поєдинок, і Сергій Даньковський, за великим рахунком, впорався зі своєю роботою. Щоправда, добре, що «Шахтар» забив перший м’яч, а то були би розмови, що арбітр не дав 11-мет-
ровий за гру рукою Приндети. Але після цього відбулася багатоходівка Срна — Гладкий — Ілсіньо — Дентіньо. Думаю, після влучного удару останнього і Даньковський з полегшенням зітхнув. Гравці «Волині» апелювали, що в цьому моменті мав місце офсайд у Дентіньо, але асистент добре зреагував, адже положення поза грою не було.

«Металург» Зп — «Олімпік». Євген Арановський не безгрішно відсудив цю видовищну гру, тому що за рахунку 2:2 гравцю «Олімпіка» відверто заплели ноги в штрафному запоріжців, але арбітр не наважився призначити пенальті. Це не красить такого топового для нашої країни рефері. Ну і момент на 26-й хвилині: Штурко у штрафному вів боротьбу з опонентом, його штовхнули плечем, у межах правил, і він впав. Арбітр розцінив це як симуляцію і нагородив гравця «Металурга» попередженням. Якби не було контакту, це справді картка. Але Штурко не за власної ініціативи падав! Навіщо карати футболіста, який не проявив якихось артистичних здібностей, щоб увести в оману арбітра? Такі дві помилки, які серйозно не обговорювалися, тому що краса голів затьмарила все інше.

«Ворскла» — «Металіст». У цьому матчі боротьба часом була брудною, і Віктор Швецов показав аж дев’ять «гірчичників». Але в контексті гри арбітр діяв правильно.

«Говерла» — «Динамо». Арбітр Юрій Вакс старався не заважати командам грати, але в одному моменті відпрацював не належним чином. На 57-й хвилині Глушицький в’їхав по ахілу Ленсу, який відразу зреагував і відштовхнув руками Глушицького. Той упав і артистично почав корчитися. Вакс справедливо показав Ленсу попередження. Але чому залишив захисника «Говерли» без покарання? А це треба було зробити в першу чергу. Думаю, якби Вакс вчасно підбіг до гравців, то й Ленс не встиг би відштовхнути суперника. В таких моментах варто передбачати подальший розвиток подій, коли є жорсткий фол і в гарячці може бути зворотна реакція. У даному випадку футболіст керується емоціями, а не розумом. Добре, що Ленс не вдарив, а то була би червона.

У іншому моменті за фол Акакпо на Ярмоленку Вакс призначив 11-метровий, який викликав жваве обговорення. Бо захисник ужгородців почав порушувати правила до штрафного, але треба дивитися не по початку дії, а по завершенні. А це було якраз у штрафному, і арбітр справедливо вказав на «познач­ку». Хтось запитував, чому суддя не вилучив Акакпо. Ні, там червоної не може бути, бо поруч перебував Качараба, який міг підстрахувати.

«Карпати» — «Іллічівець». Віталій Романов був на рівні, чітко фіксував порушення. Правда, мало місце незначне неузгодження дій з асистентом. Віталій Сухін не відреа­гував на порушення, яке було прямо біля нього, проти Павла Ксьонза. Карпатівець потім справедливо апелював до асистента, не знаю, в якій формі. Але те, що одесит Сухін повинен був зафіксувати фол, адже Ксьонзу відверто наступили на ногу, — не викликає сумнівів. Романов міг і не бачити цей момент. Не допоміг і резервний арбітр Іван Бондар. У даному епізоді командна робота суддів була не на висоті.

«Металург» Д — «Зоря». Загалом, до Сергія Березки немає питань. У моменті з забитим Макридісом м’ячем асистент правильно визначив положення поза грою у Нельсона.

«Дніпро» — «Чорноморець». Костянтин Труханов міг зафіксувати фол, коли Калинич забивав другий м’яч і при цьому відштовхнув Кутаса руками. Якби це було в центрі поля, думаю, арбітр зупинив би гру. Питання, бачив чи ні Труханов це порушення. Мабуть, ні. Це дискусійний момент. Думаю, в англійській прем’єр-лізі на це не звернули би увагу. В інших моментах з незарахованими голами «Чорноморця» і «Дніпра» суддя правильно розіб­рався, як і в моменті з падінням у штрафному Селезньова.