Назад у майбутнє

Переглядів 245
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
«Шахтар» та «Металіст» у Ізраїлі візьмуть участь в «Об’єднаному суперкубку»

Незважаючи на те, що славетні роки радянського футболу вже давно стали історією, ностальгія за тодішніми протистояннями, виявляється, живе й досі. Особ­ливо це стосується росіян, котрі останнім часом навіть всерйоз намірилися створити щось на кшталт союзного чемпіонату. Проект «Газпрому» під назвою «Об’єднаний чемпіонат», в якому пропонується брати участь клубам Росії та України, котрий, за задумом організаторів, має стати одним із найкасовіших турнірів у світі, поки що не знаходить підтримки ані в УЄФА з ФІФА, ані у федерацій обох країн. Однак ідеологам даного заходу ніхто не заважає просувати ОЧ у вигляді товариських турнірів, котрі проводяться у міжсезоння. Не став винятком і нинішній антракт. Так, з 30 січня по 5 лютого в Ізраїлі пройде вже другий за ліком об’єднаний турнір, котрий цьогоріч отримав назву «Об’єднаний суперкубок». До участі в ньому запросили по дві найсильніші команди за підсумками сезону-2012/13 з російської та української прем’єр-ліг. Відповідно Україну представлятиме «Шахтар» та «Металіст», а Росію — «Зеніт» та ЦСКА.

Попри показовий пафос товариського турніру на Землі Обітованій, ідея його проведення далеко не нова. 2006 року власник «Челсі» Роман Абрамович також хотів повернутися до минулого й знову побачити культові радянські протистояння між московським «Спартаком» та київським «Динамо». Таким чином, з подачі екс-губернатора Чукотки утворився «Кубок Першого каналу», в якому, окрім вищеназваних колективів, для ще більшої привабливості були запрошені «Шахтар» та ЦСКА. Дебютний розіграш викликав чималий резонанс та ажіотаж як серед українських, так і російських уболівальників, хоча й проводився на футбольних полях Ізраїлю. Клуби, у свою чергу, отримали можливість якісно підготуватися до сезону, перевіряючи свої сили на тлі дійсно сильних суперників. 2006 року КПК підкорився «гірникам», які більш ніж упевнено обіграли двох флагманів російського футболу. Столичні ж динамівці, двічі зігравши унічию, вибороли друге місце. Тогочасний формат турніру не передбачав зустрічей між представниками однієї країни, відтак прихильникам українського «класико» довелося чекати два роки.

2007-го «Кубок Першого каналу» дещо реформували, розділивши клуби на дві групи та збільшивши число учасників до шести — до минулорічних чотирьох приєдналися тодішній чемпіон Ізраїлю хайфський «Маккабі» та срібний призер «Хапоель» із Тель-Авіва.

Цього разу російським повпредам вдалося взяти впевнений реванш, й розіграти трофей у фінальному поєдинку між собою. Тоді, нагадаю, ЦСКА та «Спартак» лише в овертаймі змогли визначити сильнішого — 3:2 на користь армійців. Вітчизняні ж клуби здобули на двох одну перемогу та дві нічиї, й у підсумку посіли другі місця у своїх тріо.

Та останнє слово на КПК все-таки залишилося за українцями. 2008 року до традиційної україно-російської четвірки та ізраїльського чемпіона «Бейтару», організатори додали ще сербського чемпіона — «Црвену Звєзду». Формат турніру жодних змін не зазнав, відтак команди знову були поділені на дві групи. У тріо «А» підопічні Луческу не залишили жодних шансів своїм візаві, відвантаживши по три м’ячі спочатку ізраїльтянам, а потім й ЦСКА. У групі «В» київське «Динамо», очолюване Юрієм Сьоміним, у принциповому протистоянні розгромило «Спартак» — 3:0 та зіграло унічию з белградцями — 1:1. У фіналі «гірники» та динамівці подарували справжній спектакль своїм уболівальникам, звівши основний та додатковий час унічию — 2:2 (за номінальних господарів дублем відзначився Фернандіньо, а за «Динамо» — Юссуф та Шацьких). У серії післяматчевих пенальті кияни виявилися влучнішими (3:2), ставши, таким чином, уперше володарем КПК.

2009-го організатори КПК хотіли значно розширити турнір, запросивши до участі чотири команди з України, три з Росії та ще одну з Узбекистану. Однак через відсутність призового фонду (який складав два мільйони доларів), відмови низки російських клубів, зокрема, «Рубіна», «Спартака», московського «Динамо» та «Зеніта», брак спонсорської підтримки, а також воєнних конфліктів у секторі Газа, змагання вирішили не проводити. Фактично на цьому історія «Кубка Першого каналу» й закінчилася. У подальшому питання про його проведення навіть і не піднімалося.

Поштовхом до нової хвилі намірів об’єднати УПЛ та РПЛ стали, як не дивно, події на стадіоні в Хімках, де московське «Динамо» в рамках внутрішньої першості приймало пітерський «Зеніт». Фанати з «культурної столиці» в першому таймі настільки імпульсивно вболівали за своїх, що, закидаючи футбольне поле петардами та фаєрами, травмували голкіпера динамівців Антона Шуніна. Опісля команді з берегів Неви зарахували технічну поразку 0:3, а головний акціонер пітерців Олексій Міллер спершу заявив, що хоче зняти своє дітище з турніру, а потім запропонував узагалі створити об’єднану українсько-російську лігу. Його слова знайшли підтримку в інших власників клубів російської вишки, відтак ідея створення об’єднаного чемпіонату отримала друге дихання. Враховуючи такий розвиток подій, на початку 2013 року росіяни запропонували «Шахтарю» розіграти з «Зенітом» в ОАЕ Суперкубок чемпіонів. Донеччани погодилися, й упевнено перемігши «синьо-біло-блакитних» з рахунком 3:1, отримали неофіційне звання найсильнішого клубу СНД.

Уже влітку минулого року, аби наочно перевірити, наскільки ОЧ матиме підтримку серед уболівальників та ЗМІ, відбувся об’єднаний турнір, в якому взяли участь найпопулярніші команди України та Росії — «Динамо», «Шахтар», «Зеніт» та «Спартак». Видовищності такого собі міні-чемпіонату (команди грали за коловою системою, чергуючи матчі вдома та на виїзді) додавало й те, що він відбувався на стадіонах Києва, Москви та Донецька. Тестовий «млинець» не став глевким — загальна кількість уболівальників склала більше ста сімдесяти тисяч, що в середньому вийшло по двадцять одній тисячі глядачів на кожен поєдинок. Враховуючи вдалу першу спробу, організатори вирішили провести у зимовий антракт «Об’єднаний суперкубок», в якому від України запросили чемпіона та срібного призера — «Шахтар» та «Металіст». Від Росії зіграють ЦСКА та «Зеніт». Наскільки ці змагання стануть цікавими, зможемо переконатися вже найближчим часом.

Роман КИРІЄНКО.