Не дзвоніть, не пишіть, не заходьте…

Переглядів 105
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Про особливості життєдіяльності сучасної ФФУ та її пресової служби

ПЕРЕДМОВА

Так, я усвідомлюю, що тема кримських ФК уже стала притчею во язицех, обриднувши всім. Однак, по-перше, вона надзвичайно важлива, маючи, без перебільшення, державну вагу. По-друге, зазначена колізія не вирішена й нині, тож ніхто не може точно сказати, де з наступного сезону виступатимуть «Таврія», «Севастополь» і «Титан».

Останні два тижні у цьому питанні намітилося особливе загострення, спровоковане… відсутністю інформації. Судіть самі: в такий критичний момент, коли питання торкається національних інтересів, ми спостерігаємо цілковите мовчання наших футбольних можновладців. Усе, на що за цей час спромоглася ФФУ, то ріденька заява на офіційному сайті, з якої нічого не випливає: там можна було знайти слабенькі фрази про те, що «ми — понад політикою», «Федерація — за порозуміння», а головне — «питання, де надалі виступатимуть кримські клуби, мають вирішити вони самі».

По тому прийшло продовження: на кількатижневої давності Виконкомі ФФУ її прес-аташе Павло Терновий (запам’ятайте це ім’я!) оголосив таке: «Офіційна позиція Федерації — то позиція Анатолія Конькова та нашої прес-служби». То дуже важливий момент, запам’ятайте і його!

І ось, що маємо: потрібна офіційна позиція з приводу надзвичайно важливого питання, бо її можуть надати тільки дві інстанції, проте обидві мовчать. У чому важливість отієї ситуації? Справа ось у чому: питання допуску кримських клубів у чемпіонат Росії магістральне в тому плані, що якщо ми до цього опустимося, то матимемо справу з поняттям національної зради, не менше.

Отож «УФ» вирішив з’ясувати, хто за це відповідає? Чи це рішення залежить од однієї людини — Конькова (висловлюю свою думку: якщо все зводиться до цього варіанту, погані наші справи, бо просто переконаний, що нашим заклятим російським «друзям» не довго доведеться вмовляти Анатолія Дмитровича «піти назустріч»)? Чи від керівництва ФФУ? Чи для цього потрібно зібрати Конгрес або принаймні Виконком Федерації? Утім, наша спроба все це з’ясувати не увінчалася успіхом. І це ще м’яко сказано!

ЯК ЗРОБИТИ ІНТЕРВ’Ю
З КЕРМАНИЧЕМ ФФУ?

Повторюємо: позаяк сучасна «політика партії» гласить, що «офіційну позицію Федерації може висловити тільки її президент або прес-служба», ми вирішили звернутися до цих осіб і структур. Оскільки зв’язку з керманичем організації не маємо, «УФ» вийшов на зв’язок із згадуваним Павлом Терновим і… Як ви вважаєте, що ми почули у відповідь?

Отаку тираду: «Вам потрібна наша позиція? А ви краще зверніться до Кир’янової Клавдії Іванівни, то вона вам усе розповість! А поки з вашою газетою наша прес-служба не матиме стосунків». Ось і все…

(Цікава ремарка: інтерв’ю зі згаданою жінкою з’явилося в нашій газеті минулої п’ятниці, однак на офіційному сайті «УФ» воно було опубліковане за кілька днів до того, так ось, одразу по появі цього тексту на нашому порталі, пан Терновий телефонував нам у редакцію з вимогою-проханням не публікувати його в газеті. І навіть заявляв, що Кир’янова не говорила те, що сказала. І що нібито відмовляється від своїх слів. Але коли почув, що в нас є аудиозапис, швиденько вгамувався).

Тепер давайте подумаємо. Перше: в регламенті ФФУ (розділ VII «Виконавчий директор. Адміністрація ФФУ», стаття 33, параграф 1.5) читаємо, що адміністрація Федерації «здійснює зв’язок із громадськістю та засобами масової інформації». Тобто, за законом, ні особисто пан Терновий, ні керована ним служба, ні загалом організація, де він працює, не має права відмовляти пресі.

Йдемо далі. Півтора року тому, висуваючись на нинішню посаду, Анатолій Коньков у своїй передвиборній програмі обіцяв «активну співпрацю та допомогу ЗМІ».

Іще далі йдемо. У законі України «Про громадські об’єднання» (а національна Федерація має якраз такий правовий статус) указано (стаття 3 «Принципи утворення і діяльності громадських об’єднань», параграф 7): «Прозорість, відкритість передбачає право всіх членів (учасників) громадського об’єднання мати вільний доступ до інформації про його діяльність, у тому числі — про ухвалені громадським об’єднанням рішення та здійснені заходи, а також обов’язок громадського об’єднання забезпечувати такий доступ. Публічність означає, що громадські об’єднання інформують громадськість про свої мету (цілі) та діяльність»…

Отже, виходить так, що офіційну позицію ФФУ ми маємо дізнаватись в п. Кир’янової? З іншого боку, чом би й ні? Клавдія Іванівна у Федерації працювала майже 40 років. На відміну від нинішніх офіційних «спікерів». Тоді навіщо нам Коньков із Терновим?

ПІСЛЯМОВА

Якщо вважаєте, що до липня, коли і в нас, і в Росії почнеться новий сезон, далеко, то помиляєтеся. Потрібно вже сьогодні діяти дуже оперативно й швидко. Проте наша ФФУ мовчить. А найдивніше те, що наразі головним захисником національних інтересів є Григорій Суркіс — колишній керівник Федерації, котрий чітко заявив: якщо кримські клуби заявляться у сусідську першість, усі російські ФК будуть дискваліфіковані з єврокубків.

Єдине, в чому можу запевнити наших читачів, то це ось у чому: віднині в «УФ» стартує окрема рубрика, регулярна, де ми постійно моніторитимемо цю тему, намагаючись пришвидшити діяльність вітчизняних футбольних керманичів. Бо, як видно, декому поки не даси копняка під гепу, не почне працювати.

Володимир НЕМЕШ.

X