Не міг дивитися лігу чемпіонів, переживав за людей

Переглядів 125
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Василь РАЦ, екс-гравець «Динамо»:

— 18–19 лютого, коли тривали протистояння у центрі столиці, не міг дивитися матчі Ліги чемпіонів, переживав за людей. Хотілося, щоби все вирішилося мирним шляхом, аби не було кровопролиття. На жаль, не вдалося цього уникнути. Проте вірю, що завдяки цьому спротиву наша країна стала набагато ближчою до європейських цінностей, що ця боротьба людей за краще майбутнє матиме позитивні наслідки як в цілому для держави, так і, зокрема, для футболу, який є невід’ємною частиною життя багатьох громадян України.

Як зміна влади позначиться на українській прем’єр-лізі? Не мине безслідно — це точно. Показовий приклад «Металіста», де три місяці не виплачували зарплатню й який залишив голов­ний тренер Мирон Маркевич. Видно, що ситуація починає серйозно загострюватися. Зараз читаю, що власник харків’ян Сергій Курченко може відновити фінансування клубу. Ну, нехай і так. Але чому були збої та чи не повторяться вони в майбутньому?

Подивимося далі: багато власників клубів мали відношення до колишньої влади — це стосується «Зорі», «Таврії», «Іллічівця», «Севастополя», «Говерли». Життєдіяльність цих клубів багато у чому залежатиме від політичної ситуації в країні, від того, як розвиватиметься бізнес їхніх керівників. До цього списку можна додати й команди з групи лідерів, окрім «Металіста», це — «Шахтар» і «Чорноморець». Позиції «гірників» виглядають непохитними, а ось щодо «моряків» немає такої впевненості. Хоча цей клуб останнім часом завоював повагу багатьох уболівальників у всій країні, тож буде прикро, якщо в одеситів почнуться якісь проблеми із фінансами.

Водночас, як і всій країні, нашому футболу треба піднімати голову, глянути на нові орієнтири. Хочеться, щоб у нас не було бруду, щоби на полі велася справді чесна, безкомпромісна боротьба. Аби до суддів не виникало жодних запитань і поверталася довіра до них — як з боку футболістів, тренерів, керівників клубів, так і з боку вболівальників.

Ми всі з нетерпінням чекали на початок другої частини чемпіонату, але через неспокійну ситуацію в країні перший весняний тур чемпіонату перенесли. Таке рішення ухвалила дирекція прем’єр-ліги разом із Федерацією футболу України, і це можна зрозуміти.

Сподіваюся, найближчим часом ситуація стабілізується, чемпіонат відновиться, відтак уболівальники повернуться на стадіони. До речі, фанати відіграли важливу роль у останніх подіях у країні. Це повинно об’єднати різні табори, а на трибунах може з’явитися нова культура вболівання, люди перестануть із побоюванням ходити на футбол. Без сумніву, це всім піде на користь.

X