Олег ФЕДОРЧУК: «Наш бюджет не набагато, проте збільшується»

Переглядів 335
UkrFootball.ua UkrFootball.ua
0 голосів
Головний тренер «Енергії» поділився інформацією про стан команди та баченням нововведень у вітчизняному футболі

Самодостатність, фінанси, Кубок Криму

— Олеже Вікторовичу, як підготувалися до поновлення сезону? Усе пройшло без негараздів?

— В цьому році був аномальний випадок за всю мою кар’єру: так довго сніг ще не лежав. Тому за увесь перший збір від 1 до 14 числа ми не змогли провести жодного тренування та гри через лід на полях. Перший етап у нас зір­вався, але ми тренувалися, проводили кросові заняття та займалися в залах. Але завдяки тому, що в Херсоні відкрили штучне поле ми змогли зіграти чотири гри. У підсумку ми не провели одну гру із запланованих. Ми зіграли 9 матчів, а сьогодні (12 березня. — Є.Д.) маємо зіграти десятий, в кінці збору ми вийшли на ту кількість ігор, яку і планували.

— Чи позначиться це в функ­ціональному плані?

— Мій досвід говорить, що жоден тренер не знає, в якому стані знаходиться його команда до того моменту, поки не почнуться ігри. Я слухаю молодих тренерів, що їх команди вже повністю готові до сезону, але як вони це визначають — мені не відомо. Це дуже складно визначити, хочу сказати, що оптимальну форму команда набирає приблизно на четвертому турі. Як би ти не тренував, але все одно потрібно вносити корективи. Зазвичай в спарингах гравці грають по одному тайму, ніхто не знає, як футболіст проведе пов­ноцінний матч. Будемо сподіватися, що ми готові. Єдине, що нас турбує, то це те, що команду покинув центральний захисник Шевченко, який підписав угоду з «Арсеналом-Києвом». У нас лишилось три центральних захисники і двоє з них отримали травми: один зламав руку, а інший потягнув зв’язки.

— І як ви буде вирішувати цю проблему?

— Будемо щось вигадувати, будемо крайніх гравців ставити на середину. Тому у нас будуть деякі проблеми в перших турах.

— Можливо, вам не варто було мені про це говорити? Зараз усі прочитають.

— Їм це нічого не дасть.

— А як у вас взагалі із комплектацією, крім проблеми з центральними захисниками?

— Ні, це не проблема. Ми самодостатні, але в той же час і реа­лісти. Ми маємо визначений бюджет і можемо взяти і 23, і 24 футболісти, але тоді будуть менші зарплати, тому ми поки зупинились на дев’ятнадцятьох гравцях, це максимум того, що ми можемо на даний момент. У нас багато молодих футболістів, нещодавно додалися ще два дебютанти 99-го і 95-го року і поки вони жодної гри на офіційному рівні не зіграли. Це місцеві хлопці з нашого Каховського району. Ми зараз підійшли до того рівня, що близько 30 % гравців — місцеві.

— Так вийшло само собою, чи вас про це попросили?

— Фінанси диктують нам умови — чим більше місцевих, тим менше витрат на проживання і харчування. Ну і я вважаю, що логічним би було у другій лізі мати 30-40 % тутешніх гравців. Команди, перед якими не стоять якісь надзавдання, це ж не прем’єр-ліга, мають укомплектовуватись на знач­ну частину із місцевих хлопців. Це об’єктивне і логічне рішення: менше затрат, вищий інтерес вболівальників і плюс розвиток своєї школи.

Ви говорили про бюд­жет — він лишається у вас на одному рівні, чи, можливо, відбуваються якісь зміни?

— Кожен період ми трішки змінюємо бюджет, це залежить від того, що і життя стає дорожчим, і інфляція в країні не зупиняється. Тому ми збільшуємо бюджет, не набагато, але збільшуємо. Футболісти покращують якість своєї роботи, набирають бали, повною мірою виконують свої обов’язки, а ми, в свою чергу, покращуємо їм умови.

— Ви брали участь в кубку Криму. Здається, це вперше його провели?

— Так, спочатку мене запрошували на кубок Губернатора, а потім я раптово опинився на кубку Криму. Метою було створення турніру. Почали однією назвою, а закінчили іншою.

П’ятірка, реформи, 1000 кілометрів

— А як вам загалом організація?

— Нормально. Ви можете здивуватися, чому ми не виграли турнір, хоча нікому і не поступалися за рівнем. Це знову ж таки наша проблема із центральними захисниками. Ми загалом задоволені, адже всі перші тайми ми вигравали, а в других таймах грали більш молодші гравці.

— На наступних вихідних поновлюються змагання, наскільки команда готова до них? — За результатами контрольних ігор, за роботою і рівнем та за минулим сезоном, наша група атаки нас більш-менш влаштовує. Ми забиваємо в контрольних іграх і в нас висока конкуренція. До нас прийшли хороші новачки, деякі гравці відновилися після травми. Зараз ми маємо як мінімум трьох нападників. В минулому сезоні у нас були деякі проблеми із захистом і в цьому сезоні теж, тож нам треба попрацювати над надійністю.

— Виграє той, хто більше забиває, а не менше пропускає.

— Погоджуюсь. Тому у нас попереду будуть рахунки 5:1, 6:2, 8:3. У нас середній вік захисників — 20 років, тому ми не можемо від них чекати стабільної гри, але так склалось.

— Чи є у вас конкретні завдання на весну?

— Нашим завданням є залучити глядачів на стадіони, а наше завдання-максимум — бути в п’ятірці кращих команд другої ліги. В першому колі ми мали багато втрат, тому навесні ми спробуємо бути в групі лідерів.

— А як вам зараз боротьба у другій лізі?

— Я вважаю, що цей сезон не слабший попереднього, там, де була Ковалівка, «Арсенал», «Скала», можливо, навіть сильніший за своїми ігровими моментами. «Рух», «Жемчужина», «Кремінь» нічим не поступаються своїм попередникам. Тому я раджу тренерам-селекціонерам пильно стежити за молодими гравцями другої ліги, адже тут є доволі перспективні футболісти. Команди, які недавно грали в другій лізі зараз перебувають серед лідерів у першій. Навіть за фінансуванням друга ліга інколи переважує першу. Аутсайдери першої ліги були б аутсайдерами і в другій.

— Днями генеральний директор Сергій Палкін запропонував свій формат чемпіонату у вищій лізі, чи потребує другий дивізіон нововведень?

— Нам потрібно не експериментувати, а виходити з того, що має бути певна кількість матчів. Футболісти мають грати не менше 32 матчів, отже кількість команд у чемпіонаті має бути десь 16-18. Лише країни, які мають кращу економіку, можуть дозолити собі 20 клубів. Нехай Палкін промоніторить усі чемпіонати. До прикладу — в Греції, яка має схожі проблеми, не експериментують з форматами першості. Варто користуватися міжнародним 128-ми річним досвідом. Як на мене, найоптимальніший варіант — це 18 команд у всіх дивізіонах країни. Я був прихильником того, щоб залишити 16 команд у вищій лізі, проте Палкін, Луческу і компанія наполягали на тому, що потрібно забрати аутсайдерів і чемпіонат стане цікавішим. Як підсумок, відвідуваність матчу «Динамо» — «Шахтар» була 5000 глядачів. Навіть у другій лізі відвідуваність буває більшою. Якби у вищій ліз грали зараз «Іллічівець», «Оболонь-Бровар», «Верес», то лідери чемпіонату обігрували би їх зі складністю. Розповідати про зміни доцільно тоді, коли ти обігруєш суперників з рахунком 10:0, 15:0, а не 1:0, як це було з «Волинню».

Перший офіційний матч у цьому році для вас відбудеться в Івано-Франківську. Чи складно починати рік із виїзного матчу?

— Як не дивно, завжди легше. І легше психологічно. Згадаймо чемпіонат світу: господарям завжди важко розпочинати турнір. Позначається хвилювання. Єдиний мінус виїзного матчу — дорога, а це майже 1000 кілометрів.

Євген ДЕМЯН.